Przepisy

Więcej

Chlebek cytrynowy w 15 minut

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 2 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

CHLEBEK CYTRYNOWY

Prosty, pyszny chlebek cytrynowy do wykonania dosłownie w 15 minut. Z lekkim ryzykiem zakalca, który Wam nie grozi jeśli będziecie postępować zgodnie z przepisem. Ważne, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej i by naprawdę dobrze napuszyć masło z cukrem, zanim zaczniecie dodawać kolejne składniki. 

CHLEBEK CYTRYNOWY

Mokre składniki

Suche składniki

Wykonanie ciasta

Wszystkie składniki koniecznie muszą być w temperaturze pokojowej. Keksówkę nasmarować masłem. Można wyłożyć papierem do pieczenia, ale nie jest to konieczne. Piekarnik nastawić na grzanie 180 stopni C (góra – dół, bez termoobiegu).

Masło roztopić w małym garnuszku lub w mikrofali i odstawić do ostudzenia. Cytrynę przelać wrzątkiem i dokładnie umyć. Na małych oczkach tarki zetrzeć skórkę (tylko żółtą część). 

Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać sok wyciśnięty z cytryny. Jeszcze chwilę ucierać.

Do osobnej miski przesiać mąkę, proszek i sodę. Wymieszać i dodać do jajek razem z przestudzonym masłem. Krótko zmiksować. Dodać skórkę z cytryny i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do keksówki. Wstawić do gorącego piekarnika i piec przez ok. 30 min. do tzw. suchego patyczka.

Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.

chlebek cytrynowy
Spodobał Ci się przepis? Sprawdź też koniecznie:
Proste, szybkie ciasto cytrynowe
Proste szybkie ciasto cytrynowe
Angielskie ciasto cytrynowe Lemon Drizzle Cake
Angielskie ciasto cytrynowe Lemon Drizzle Cake

Średnia ocen

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 2 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami