
- Potrzebny czas: 10 minut, 15 minut + 30 min pieczenia
- Porcja: duża keksówka ( ok 9 x 28 cm)
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 22 września 2021
CHLEBEK CYTRYNOWY
Prosty, pyszny chlebek cytrynowy do wykonania dosłownie w 15 minut. Z lekkim ryzykiem zakalca, który Wam nie grozi jeśli będziecie postępować zgodnie z przepisem. Ważne, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej i by naprawdę dobrze napuszyć masło z cukrem, zanim zaczniecie dodawać kolejne składniki.
CHLEBEK CYTRYNOWY
Mokre składniki
- 120 g masła
- 1,5 łyżki skórki startej z cytryny
- 3 duże jajka
- 40 ml soku wyciśniętego z cytryny
Suche składniki
- 140 g cukru
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody
- 160 g mąki pszennej
Wykonanie ciasta
Wszystkie składniki koniecznie muszą być w temperaturze pokojowej. Keksówkę nasmarować masłem. Można wyłożyć papierem do pieczenia, ale nie jest to konieczne. Piekarnik nastawić na grzanie 180 stopni C (góra – dół, bez termoobiegu).
Masło roztopić w małym garnuszku lub w mikrofali i odstawić do ostudzenia. Cytrynę przelać wrzątkiem i dokładnie umyć. Na małych oczkach tarki zetrzeć skórkę (tylko żółtą część).
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać sok wyciśnięty z cytryny. Jeszcze chwilę ucierać.
Do osobnej miski przesiać mąkę, proszek i sodę. Wymieszać i dodać do jajek razem z przestudzonym masłem. Krótko zmiksować. Dodać skórkę z cytryny i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do keksówki. Wstawić do gorącego piekarnika i piec przez ok. 30 min. do tzw. suchego patyczka.
Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.
