- Potrzebny czas: 1 godzina
- Porcja: tortownica 23 cm
- Poziom trudności: Średni
Autor Wysmakowane 30 grudnia 2017
Niewiarygodnie pyszne, szalenie czekoladowe, rozpływające się ustach ciasto truflowe z kremem cytrynowym. Rewelacyjny duet. Krem jest równie delikatny i mazisty jak ciasto. Lekko kwaskowy, dla orzeźwienia ciasta i nadania mu lekkości. Bardzo polecam. Przepis na samą truflę pochodzi z bloga Moje Wypieki – prawie bez modyfikacji, bo ideałów się nie zmienia ;). Truflę wykończyłam kremem cytrynowym, który perfekcyjnie komponuje się z samym ciastem. Jeśli lubisz bardzo intensywnie czekoladowe ciasta to polecam także najbardziej czekoladowo czekoladowe ciasto z gruszkami.
Ciasto truflowe
- 120 g cukru pudru
- 90 ml wody
- 300 g gorzkiej czekolady
- 180 g masła
- 5 jajek
- duża szczypta soli
- 1-1,5 łyżeczki soku z cytryny
Doprowadzić wszystkie składniki do temperatury pokojowej. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia i zabezpieczyć z zewnątrz folią aluminiową (ciasto będzie pieczone w kąpieli wodnej). Piekarnik nagrzać do 190 stopni C (góra – dół bez termoobiegu). Na kratce ustawić szerokie naczynie (do którego zmieści się tortownica). Wlać do środka wrzątek.
80 g cukru pudru i 90 ml wody podgrzewać mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Zmniejszyć grzanie do minimum i dodać drobno posiekaną czekoladę i masło w kawałkach. Dalej podgrzewając mieszać, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
W tym czasie ubić na sztywno białka z szczyptą soli. Uważać żeby nie przebić białek. Jak tylko piana białkowa będzie sztywna, zacząć dodawać (wciąż ubijając na najwyższych obrotach) stopniowo pozostały cukier puder, a następnie kolejno sok z cytryny i żółtka. Odstawić mikser i już delikatnie, dużą łyżką wymieszać masę jajeczną z czekoladową. Ciasto przelać delikatnie do uprzednio przygotowanej tortownicy i wstawić do piekarnika do naczynia wypełnionego wodą. Piec 30 minut aż wierzch będzie zupełnie ścięty. Wyjąć z piekarnika i zostawić do wystudzenia.
Krem cytrynowy bez jajek
- 250 g serka mascarpone, schłodzonego
- 2 łyżki cukru pudru
- 4 łyżki soku z cytryny (lub więcej, do smaku)
- dekoracja np. uprażone płatki migdałów, czekoladowe kuleczki, świeże owoce, frużelina
Mus wykonać, gdy ciasto truflowe będzie całkowicie ostudzone. Można kolejnego dnia. Mascarpone, cukier puder i sok z cytryny zmiksować do powstania jednolitej masy. Wyłożyć na wystudzone ciasto. Dowolnie udekorować. Ciasto przechowywać w lodówce.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?
4 Responses
Zrobiłam w dniu publikacji przepisu! Pożarli wszystko! Pyyyyyszne!!!!
jak przeczytałam „truflowe” to biorę w ciemno!
Bardzo fajny przepis na truflowe, delikatne ciasto. Uwielbiam czekoladowe ciasta, w sam raz na karnawał:)
Prezentuje się pysznie, zbliżają się moje urodziny i chyba zażyczę sobie takie ciasto w ramach tortu :p