Przepisy

Więcej

TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Ciasto z cukinii i jabłek

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 6 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Cudownie wilgotne ciasto z cukinii i jabłek naszpikowane miksem różnych owoców suszonych. Na pierwszy rzut oka może wręcz wyglądać na zakalca, ale z całą pewnością nim nie jest. Jest po prostu doskonale wilgotne i mięsiste za sprawą dużej ilości cukinii i jabłek. Zamiast mąki pszennej można użyć mąkę orkiszową bądź gryczaną. Dodatek owoców suszonych wedle upodobania. U mnie było mniej więcej po równo żurawiny, rodzynek i moreli, ale możecie użyć tylko jednego rodzaju lub wymienić go na dowolną inną kombinację. Ciasto jest bardzo proste i szybkie. Jeśli jednak chcecie jeszcze prościej to zapraszam Was też na ciasto z cukinii na oleju kokosowym.

Ciasto z cukinii i jabłek

  • 700 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 500 g cukinii startej
  • 300 g jabłka startego
  • 3 jajka (temperatura pokojowa)
  • 250 g drobnego cukru brązowego
  • dwie szczypty soli
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 220 g masła, roztopionego
  • 60 g mleka
  • 200 g owoców suszonych, np. żurawina, rodzynki, morele

Mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i sodę przesiać i dokładnie wymieszać. Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Formę o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia.

Cukinię przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć środek z pestkami. Z jabłek usunąć gniazda nasienne. Cukinię i jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach.  Jajka wbić do dużego pojemnika do miksowania. Dodać cukier, sól i ekstrakt waniliowy i ubić na puszystą masę. Startą cukinię i jabłka dodać do jajek razem z masłem i mlekiem. Dokładnie wymieszać i dodać przesiane suche składniki. Ponownie wymieszać. Na koniec dodać bakalie (większe np. morele posiekać na kawałki). Ciasto przelać do formy, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 55 minut, do tzw. suchego patyczka.

jesienne ciasto z cukinii i jabłekwilgotne ciasto z cukinii i jabłek

 

Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

TOP 40 najlepszych z najszybszych ciast, już nawet w 3 minuty znajdziesz w e-book SZYBKIE CIASTO

przepis na szybkie ciasto

 

.

 

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 6 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

7 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami