- Potrzebny czas: 25 minut + pieczenie
- Porcja: forma 24x24 cm
- Poziom trudności: Średni
Autor Wysmakowane 14 października 2019
Cudownie wilgotne ciasto z cukinii i jabłek naszpikowane miksem różnych owoców suszonych. Na pierwszy rzut oka może wręcz wyglądać na zakalca, ale z całą pewnością nim nie jest. Jest po prostu doskonale wilgotne i mięsiste za sprawą dużej ilości cukinii i jabłek. Zamiast mąki pszennej można użyć mąkę orkiszową bądź gryczaną. Dodatek owoców suszonych wedle upodobania. U mnie było mniej więcej po równo żurawiny, rodzynek i moreli, ale możecie użyć tylko jednego rodzaju lub wymienić go na dowolną inną kombinację. Ciasto jest bardzo proste i szybkie. Jeśli jednak chcecie jeszcze prościej to zapraszam Was też na ciasto z cukinii na oleju kokosowym.
Ciasto z cukinii i jabłek
- 700 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki cynamonu
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 500 g cukinii startej
- 300 g jabłka startego
- 3 jajka (temperatura pokojowa)
- 250 g drobnego cukru brązowego
- dwie szczypty soli
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 220 g masła, roztopionego
- 60 g mleka
- 200 g owoców suszonych, np. żurawina, rodzynki, morele
Mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i sodę przesiać i dokładnie wymieszać. Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Formę o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia.
Cukinię przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć środek z pestkami. Z jabłek usunąć gniazda nasienne. Cukinię i jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jajka wbić do dużego pojemnika do miksowania. Dodać cukier, sól i ekstrakt waniliowy i ubić na puszystą masę. Startą cukinię i jabłka dodać do jajek razem z masłem i mlekiem. Dokładnie wymieszać i dodać przesiane suche składniki. Ponownie wymieszać. Na koniec dodać bakalie (większe np. morele posiekać na kawałki). Ciasto przelać do formy, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 55 minut, do tzw. suchego patyczka.
Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło
TOP 40 najlepszych z najszybszych ciast, już nawet w 3 minuty znajdziesz w e-book SZYBKIE CIASTO
.
7 Responses
ciekawe
Mam i ja! Ciasto rewelacja! Wszystkim smakuje bez wyjątku!
Cudnie! Bardzo mnie to cieszy
Wypróbowane, pyszne!
Bardzo się cieszę 🙂
Wow, podoba mi się ten przepis 🙂 Chętnie skorzystam :*
Mniaaam! cukinia i jabłka to zgrany duet 🙂