- Potrzebny czas: 35 minut
- Porcja: ok 14 muffinków
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 23 lutego 2021
Czekoladowe muffinki na jogurcie. Taka ze mnie słodka babeczka ostatnio 😛 Ja nie wiem jak to się dzieje, że ostatnio na 3 posty, co najmniej dwa zawsze są na słodko. Chwilowo odstawiłam wagę w kąt. A niech tam siedzi, aż mi się skończy słodka passa. Choć po cichu liczę, że będzie dla mnie łaskawa. Bo wokół krąży tylu ochotników do pochłaniania wszystkiego co stworzę, że w sumie jak uda mi się zjeść coś więcej, niż oblizanie łyżeczki podczas gotowania, to i tak już jest sukces.
A babeczki to sobie schowałam nawet dwie, zaraz po wyciągnięciu z pieca, głęboko do szafki. Jedną zjadłam od razu i była taka pyszna, że ciężko było mi się powstrzymać, żeby nie pochłonąć od razu kolejnej. Ale zawsze jak pokazuję Wam jakieś muffinki to ktoś zapyta czy one dobre na kolejny dzień. A ja nie wiem, bo u mnie tak długo rzeczy nie stoją 😛 😛 Więc z premedytacją tą drugą zjadłam po 30 godzinach i z pełną odpowiedzialnością tak Wam powiem, że na drugi dzień też są pyszne!! Bardzo podobne babeczki robiłam już kiedyś z dodatkiem mleka (muffinki czekoladowe z kajmakiem), a teraz kolej na czekoladowe muffinki na jogurcie. Tamte też są jednymi z moich ulubionych, więc sięgajcie po to co macie pod ręką i róbcie muffinki, bo zdecydowanie warto.
Lekko zmodyfikowany przepis z bloga Justyna Dragan.
Czekoladowe muffinki na jogurcie
- 240 g mąki pszennej
- 22 g kakao
- 5 g proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 150 g cukru drobnego do wypieków
- 2 jajka
- 110 ml oleju rzepakowego
- 6 łyżek jogurtu naturalnego
- opcjonalnie: duża garść żurawiny suszonej/ rodzynek/ kawałków białej czekolady
- do ozdobienia: rozpuszczona czekolada i posypka (opcjonalnie)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do jednej miski przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Dodać sól i cukier i wymieszać. W drugiej misce lekko roztrzepać jajka. Dodać jogurt i olej. Razem dokładnie roztrzepać, po czym dodać suche składniki z pierwszej miski i dokładnie, delikatnie wymieszać trzepaczką do uzyskania jednolitej masy. Na koniec do masy dodać posiekane dodatki, jeśli są używane i delikatnie wymieszać 100 g. Masę wykładać do foremek na muffinki wyłożonych papierowymi papilotkami. Do mniej więcej 3/4 wysokości foremek (muffinki dość mocno wyrastają). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 20 minut (do tzw. suchego patyczka).
Lekko ostudzić i oblać roztopioną czekoladą. Posypać posypką.
2 Responses
Skoro łatwe i szybkie to z chęcią spróbuje swoich sił z tym przepisem!
Czekoladowe babeczki da zawsze bardzo apetyczne. Ja je kocham miłością bezwarunkową mimo ze zawsze w boczkach zostają.