Przepisy

Więcej

Trudność
Łatwy
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Czekoladowe muffinki na jogurcie

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 1 ocenie)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Czekoladowe muffinki na jogurcie. Taka ze mnie słodka babeczka ostatnio 😛 Ja nie wiem jak to się dzieje, że ostatnio na 3 posty, co najmniej dwa zawsze są na słodko. Chwilowo odstawiłam wagę w kąt. A niech tam siedzi, aż mi się skończy słodka passa. Choć po cichu liczę, że będzie dla mnie łaskawa. Bo wokół krąży tylu ochotników do pochłaniania wszystkiego co stworzę, że w sumie jak uda mi się zjeść coś więcej, niż oblizanie łyżeczki podczas gotowania, to i tak już jest sukces.

A babeczki to sobie schowałam nawet dwie, zaraz po wyciągnięciu z pieca, głęboko do szafki. Jedną zjadłam od razu i była taka pyszna, że ciężko było mi się powstrzymać, żeby nie pochłonąć od razu kolejnej. Ale zawsze jak pokazuję Wam jakieś muffinki to ktoś zapyta czy one dobre na kolejny dzień. A ja nie wiem, bo u mnie tak długo rzeczy nie stoją 😛 😛 Więc z premedytacją tą drugą zjadłam po 30 godzinach i z pełną odpowiedzialnością tak Wam powiem, że na drugi dzień też są pyszne!! Bardzo podobne babeczki robiłam już kiedyś z dodatkiem mleka (muffinki czekoladowe z kajmakiem), a teraz kolej na czekoladowe muffinki na jogurcie. Tamte też są jednymi z moich ulubionych, więc sięgajcie po to co macie pod ręką i róbcie muffinki, bo zdecydowanie warto.

Lekko zmodyfikowany przepis z bloga Justyna Dragan.

 

Czekoladowe muffinki na jogurcie

  • 240 g mąki pszennej
  • 22 g kakao
  • 5 g proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 150 g cukru drobnego do wypieków
  • 2 jajka
  • 110 ml oleju rzepakowego
  • 6 łyżek jogurtu naturalnego
  • opcjonalnie: duża garść żurawiny suszonej/ rodzynek/ kawałków białej czekolady
  • do ozdobienia: rozpuszczona czekolada i posypka (opcjonalnie)

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Do jednej miski przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Dodać sól i cukier i wymieszać. W drugiej misce lekko roztrzepać jajka. Dodać jogurt i olej. Razem dokładnie roztrzepać, po czym dodać suche składniki z pierwszej miski i dokładnie, delikatnie wymieszać trzepaczką do uzyskania jednolitej masy. Na koniec do masy dodać posiekane dodatki, jeśli są używane i delikatnie wymieszać 100 g. Masę wykładać do foremek na muffinki wyłożonych papierowymi papilotkami. Do mniej więcej 3/4 wysokości foremek (muffinki dość mocno wyrastają). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 20 minut (do tzw. suchego patyczka).

Lekko ostudzić i oblać roztopioną czekoladą. Posypać posypką.

 

Czekoladowe muffinki na jogucie

 

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 1 ocenie)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

2 odpowiedzi

  1. Czekoladowe babeczki da zawsze bardzo apetyczne. Ja je kocham miłością bezwarunkową mimo ze zawsze w boczkach zostają.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami