fbpx

Odchudzone muffinki marchewkowo – miodowe

przepis

Pyszne muffinki marchewkowo – miodowe z dodatkiem migdałów. Dzięki dodatkowi marchewki są cudownie wilgotne i mięsiste. Jeśli jeszcze wahacie się nad słodkościami z wykorzystaniem warzyw, to szybko odłóżcie wątpliwości na bok i spróbujcie, a sami się przekonacie jakie to dobre. A jeśli już jedliście ciasto marchewkowe, to pewnie nie trzeba Was dłużej przekonywać. Na blogu jest już jeden przepis na muffinki marchewkowe, który uwielbiam, a dziś mam dla Was nieco odchudzoną i zdrowszą wersję. Część mąki zastąpiłam pełnoziarnistą mąką orkiszową, a cukier biały cukrem trzcinowym i miodem. Jeśli nie macie dostępu do naturalnego miodu to polecam platformę Lokalny ryneczek Allegro, z którą się ostatnio intensywnie zaprzyjaźniam. Wygodnie i w dobrej cenie upolujecie to miody prosto z pasieki (link). Na lokalnym ryneczku możecie też od razu zaopatrzyć się w produkty cukiernicze do dekoracji oraz śliczne ozdoby do wypieków, tortów i ciast (tutaj lub tutaj). Do muffinków marchewkowych przyda się Wam rękaw cukierniczny z tylką rozetką, ozdobne papilotki oraz mini marcheweczki.

 

Muffinki marchewkowo – miodowe

  • 25 g płatków migdałów
  • 140 g marchewki
  • 50 g oleju rzepakowego
  • 4 pełne łyżki miodu (ok. 30 g)
  • ziarenka z pół laski wanilii
  • 40 ml mleka
  • duże jajko
  • 60 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 70 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 40 g cukru trzcinowego
  • krem serowy z poniższego przepisu
  • dekoracje, np. czekoladowe marchewki i ozdobne papilotki

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nastawić na 175 stopni C. Wgłębienia na muffinki wyłożyć papilotkami.

Migdały rozdrobnić (w rozdrabniaczu lub np. włożyć do torebki i rozbić tłuczkiem). Marchewki obrać, umyć i zetrzeć na jak najmniejszych oczkach tarki (nie odciskać soku). W garnuszku lekko podgrzać olej z miodem i ziarnami wanilii. Dodać mleko i roztrzepać, tylko do połączenia. Następnie dodać jajko i połączyć, do uzyskania jednolitej masy. Do osobnej miseczki przesiać przez sitko obie mąki, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dodać cukier i wymieszać. Do suchych składników wlać mokre składniki z garnka oraz dodać marchewkę i migdały. Wszystko krótko wymieszać, tylko do połączenia. Masę rozlać do przygotowanych papilotek. Wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 25 minut do tzw. suchego payczka. Po upieczeniu wyłożyć na kratkę o ostudzić. Przed podaniem udekorować kremem z ponizszego przepisu i słodkimi marchewkami..

Krem serowy

  • 200 sera zmielonego trzykrotnie (jak na sernik)
  • 60 g cukru pudru
  • 60 ml śmietanki kremówki 30%

Ser utrzeć z cukrem pudrem do mocnego napuszenia masy. Stopniowo wlewać śmietankę, cały czas ubijając na najwyższych obrotach i kontrolując konsystencję. Na koniec ma być puszysta, kremowa, ale idealnie sztywna.

Odchudzone muffinki marchewkowo - miodowewilgotne muffinki miodowe marchewkowe

 

Szukasz przepisów dla najmniejszych dzieci na start?

jak rozszerzać dietę niemowlaka

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Odchudzone muffinki marchewkowo - miodowe
Data
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.

1 komentarz

  • Quadra 21 sierpnia 2020 o 19:42 Odpowiedz

    Pięknie wyglądają! Ja uwielbiam ciasto marchewkowe. Już od najmłodszych lat miałam do niego słabość. Często przyrządzała mi je mama. Teraz stawiam swoje pierwsze kroki w pieczeniu ciast. Muffinki wyglądają tak smakowicie, że spróbuję przygotować je sama. Mam nadzieję, że uda mi się zrobić takie jak Twoje 😉

MENU