
- Potrzebny czas: 20 minut + 25 minut pieczenia
- Porcja: 7 - 8 muffinków
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 8 sierpnia 2020
Pyszne muffinki marchewkowo – miodowe z dodatkiem migdałów. Dzięki dodatkowi marchewki są cudownie wilgotne i mięsiste. Jeśli jeszcze wahacie się nad słodkościami z wykorzystaniem warzyw, to szybko odłóżcie wątpliwości na bok i spróbujcie, a sami się przekonacie jakie to dobre. A jeśli już jedliście ciasto marchewkowe, to pewnie nie trzeba Was dłużej przekonywać. Na blogu jest już jeden przepis na muffinki marchewkowe, który uwielbiam, a dziś mam dla Was nieco odchudzoną i zdrowszą wersję. Część mąki zastąpiłam pełnoziarnistą mąką orkiszową, a cukier biały cukrem trzcinowym i miodem. Jeśli nie macie dostępu do naturalnego miodu to polecam platformę Lokalny ryneczek Allegro, z którą się ostatnio intensywnie zaprzyjaźniam. Wygodnie i w dobrej cenie upolujecie to miody prosto z pasieki (link). Na lokalnym ryneczku możecie też od razu zaopatrzyć się w produkty cukiernicze do dekoracji oraz śliczne ozdoby do wypieków, tortów i ciast (tutaj lub tutaj). Do muffinków marchewkowych przyda się Wam rękaw cukierniczny z tylką rozetką, ozdobne papilotki oraz mini marchewki.
Muffinki marchewkowo – miodowe
- 25 g płatków migdałów
- 140 g marchewki
- 50 g oleju rzepakowego
- 4 pełne łyżki miodu (ok. 30 g)
- ziarenka z pół laski wanilii
- 40 ml mleka
- duże jajko
- 60 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 70 g mąki pszennej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 40 g cukru trzcinowego
- krem serowy z poniższego przepisu
- dekoracje, np. czekoladowe marchewki i ozdobne papilotki
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nastawić na 175 stopni C. Wgłębienia na muffinki wyłożyć papilotkami.
Migdały rozdrobnić (w rozdrabniaczu lub np. włożyć do torebki i rozbić tłuczkiem). Marchewki obrać, umyć i zetrzeć na jak najmniejszych oczkach tarki (nie odciskać soku). W garnuszku lekko podgrzać olej z miodem i ziarnami wanilii. Dodać mleko i roztrzepać, tylko do połączenia. Następnie dodać jajko i połączyć, do uzyskania jednolitej masy. Do osobnej miseczki przesiać przez sitko obie mąki, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dodać cukier i wymieszać. Do suchych składników wlać mokre składniki z garnka oraz dodać marchewkę i migdały. Wszystko krótko wymieszać, tylko do połączenia. Masę rozlać do przygotowanych papilotek. Wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 25 minut do tzw. suchego payczka. Po upieczeniu wyłożyć na kratkę o ostudzić. Przed podaniem udekorować kremem z poniższego przepisu i słodkimi marchewkami..
Krem serowy
- 200 sera zmielonego trzykrotnie (jak na sernik)
- 60 g cukru pudru
- 60 ml śmietanki kremówki 30%
Ser utrzeć z cukrem pudrem do mocnego napuszenia masy. Stopniowo wlewać śmietankę, cały czas ubijając na najwyższych obrotach i kontrolując konsystencję. Na koniec ma być puszysta, kremowa, ale idealnie sztywna.
POST SPONSOROWANY
Jedna odpowiedź
Pięknie wyglądają! Ja uwielbiam ciasto marchewkowe. Już od najmłodszych lat miałam do niego słabość. Często przyrządzała mi je mama. Teraz stawiam swoje pierwsze kroki w pieczeniu ciast. Muffinki wyglądają tak smakowicie, że spróbuję przygotować je sama. Mam nadzieję, że uda mi się zrobić takie jak Twoje 😉