Przepisy

Więcej

Odchudzone muffinki marchewkowo – miodowe

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 7 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Pyszne muffinki marchewkowo – miodowe z dodatkiem migdałów. Dzięki dodatkowi marchewki są cudownie wilgotne i mięsiste. Jeśli jeszcze wahacie się nad słodkościami z wykorzystaniem warzyw, to szybko odłóżcie wątpliwości na bok i spróbujcie, a sami się przekonacie jakie to dobre. A jeśli już jedliście ciasto marchewkowe, to pewnie nie trzeba Was dłużej przekonywać. Na blogu jest już jeden przepis na muffinki marchewkowe, który uwielbiam, a dziś mam dla Was nieco odchudzoną i zdrowszą wersję. Część mąki zastąpiłam pełnoziarnistą mąką orkiszową, a cukier biały cukrem trzcinowym i miodem. Jeśli nie macie dostępu do naturalnego miodu to polecam platformę Lokalny ryneczek Allegro, z którą się ostatnio intensywnie zaprzyjaźniam. Wygodnie i w dobrej cenie upolujecie to miody prosto z pasieki (link). Na lokalnym ryneczku możecie też od razu zaopatrzyć się w produkty cukiernicze do dekoracji oraz śliczne ozdoby do wypieków, tortów i ciast (tutaj lub tutaj). Do muffinków marchewkowych przyda się Wam rękaw cukierniczny z tylką rozetką, ozdobne papilotki oraz mini marchewki.

 

Muffinki marchewkowo – miodowe

  • 25 g płatków migdałów
  • 140 g marchewki
  • 50 g oleju rzepakowego
  • 4 pełne łyżki miodu (ok. 30 g)
  • ziarenka z pół laski wanilii
  • 40 ml mleka
  • duże jajko
  • 60 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 70 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 40 g cukru trzcinowego
  • krem serowy z poniższego przepisu
  • dekoracje, np. czekoladowe marchewki i ozdobne papilotki

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nastawić na 175 stopni C. Wgłębienia na muffinki wyłożyć papilotkami.

Migdały rozdrobnić (w rozdrabniaczu lub np. włożyć do torebki i rozbić tłuczkiem). Marchewki obrać, umyć i zetrzeć na jak najmniejszych oczkach tarki (nie odciskać soku). W garnuszku lekko podgrzać olej z miodem i ziarnami wanilii. Dodać mleko i roztrzepać, tylko do połączenia. Następnie dodać jajko i połączyć, do uzyskania jednolitej masy. Do osobnej miseczki przesiać przez sitko obie mąki, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dodać cukier i wymieszać. Do suchych składników wlać mokre składniki z garnka oraz dodać marchewkę i migdały. Wszystko krótko wymieszać, tylko do połączenia. Masę rozlać do przygotowanych papilotek. Wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 25 minut do tzw. suchego payczka. Po upieczeniu wyłożyć na kratkę o ostudzić. Przed podaniem udekorować kremem z poniższego przepisu i słodkimi marchewkami..

Krem serowy

  • 200 sera zmielonego trzykrotnie (jak na sernik)
  • 60 g cukru pudru
  • 60 ml śmietanki kremówki 30%

Ser utrzeć z cukrem pudrem do mocnego napuszenia masy. Stopniowo wlewać śmietankę, cały czas ubijając na najwyższych obrotach i kontrolując konsystencję. Na koniec ma być puszysta, kremowa, ale idealnie sztywna.

Odchudzone muffinki marchewkowo - miodowewilgotne muffinki miodowe marchewkowe

POST SPONSOROWANY

 

Szukasz przepisów dla najmniejszych dzieci na start?

jak rozszerzać dietę niemowlaka

Średnia ocen

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 7 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Jedna odpowiedź

  1. Pięknie wyglądają! Ja uwielbiam ciasto marchewkowe. Już od najmłodszych lat miałam do niego słabość. Często przyrządzała mi je mama. Teraz stawiam swoje pierwsze kroki w pieczeniu ciast. Muffinki wyglądają tak smakowicie, że spróbuję przygotować je sama. Mam nadzieję, że uda mi się zrobić takie jak Twoje 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami