
- Potrzebny czas: 10 min + pieczenie
- Porcja: ok 15 muffinków
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 17 sierpnia 2021
Muffinki bananowe bez jajek i bez nabiału, czyli wersja dla małych alergików lub dla wegan. Albo po prostu, gdy zasoby jajek w Waszym domu się definitywnie wyczerpały. Choć w ustach moich dzieci znikały w jakimś kosmicznym tempie. Muffinki wyszły przepyszne. Choć nie aż tak puszyste jak muffinki bananowe w wersji z jajkami. Co oczywiście nikomu nie przeszkadzało i po muffinkach szybko pozostało jedynie tylko wspomnienie. Całość do zrobienia dosłownie w chwilę, zwłaszcza, że w środku nie ma jajek, więc nie trzeba czekać na ich ocieplenie do temperatury pokojowej, co zawsze Wam polecam przy wypiekach.
Muffinki bananowe bez jajek i bez nabiału
- 240 g mąki pszennej
- pełna łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody spożywczej
- 40 g cukru drobnego do wypieków
- 5 dojrzałych bananów
- 120 ml oleju o neutralnym smaku i zapachu (u mnie najczęściej rzepakowy)
- opcjonalne dodatki: garść rodzynek/ posiekanych moreli lub innych bakalii/ posiekana czekolada
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do 190 stopni C (grzanie góra – dół, bez termoobiegu).
Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Wsypać cukier i dokładnie wymieszać. Bezpośrednio do suchych składników dodać rozgniecione widelcem banany i olej. Wymieszać krótko trzepaczką. Na końcu do masy wsypać rodzynki lub inne wybrane dodatki. Wymieszać łyżką.
Masę rozłożyć do ok. 15 foremek na muffinki wyłożonych papilotkami, do ok. 3/4 wysokości. Foremki wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 20 minut, do czasu aż wbity w środek muffinki patyczek nie będzie miał na sobie śladów surowego ciasta.
Jedna odpowiedź
super ! robię już trzeci raz i wychodzą super !