Przepisy

Więcej

TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Muffinki bananowe bez jajek i bez nabiału

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 6 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Muffinki bananowe bez jajek i bez nabiału, czyli wersja dla małych alergików lub dla wegan. Albo po prostu, gdy zasoby jajek w Waszym domu się definitywnie wyczerpały. Choć w ustach moich dzieci znikały w jakimś kosmicznym tempie. Muffinki wyszły przepyszne. Choć nie aż tak puszyste jak muffinki bananowe w wersji z jajkami. Co oczywiście nikomu nie przeszkadzało i po muffinkach szybko pozostało jedynie tylko wspomnienie. Całość do zrobienia dosłownie w chwilę, zwłaszcza, że w środku nie ma jajek, więc nie trzeba czekać na ich ocieplenie do temperatury pokojowej, co zawsze Wam polecam przy wypiekach.

 

Muffinki bananowe bez jajek i bez nabiału

  • 240 g mąki pszennej
  • pełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody spożywczej
  • 40 g cukru drobnego do wypieków
  • 5 dojrzałych bananów
  • 120 ml oleju o neutralnym smaku i zapachu (u mnie najczęściej rzepakowy)
  • opcjonalne dodatki: garść rodzynek/ posiekanych moreli lub innych bakalii/ posiekana czekolada

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do 190 stopni C (grzanie góra – dół, bez termoobiegu).

Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Wsypać cukier i dokładnie wymieszać. Bezpośrednio do suchych składników dodać rozgniecione widelcem banany i olej. Wymieszać krótko trzepaczką. Na końcu do masy wsypać rodzynki lub inne wybrane dodatki. Wymieszać łyżką.

Masę rozłożyć do ok. 15 foremek na muffinki wyłożonych papilotkami, do ok. 3/4 wysokości. Foremki wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 20 minut, do czasu aż wbity w środek muffinki patyczek nie będzie miał na sobie śladów surowego ciasta.

 

Spróbuj, zostań, obserwuj na Facebook i na Instagramie. A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!

Możesz też otagować zdjęcie swojego wykonania na IG hasztagiem #wysmakowane. Z wielką przyjemnością udostępnię w mojej relacji.

Muffinki bananowe bez jajek i bez nabiału

Średnia ocen

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 6 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami