Muffiny czekoladowe z kajmakiem

przepis

Chyba najlepsze muffiny czekoladowe jakie udało mi się zrobić, Idealnie słodkie. Cudownie wilgotne i mięsiste… o ile w odpowiednim momencie wyciągniecie je z piekarnika. Trzeba to czujnie kontrolować patyczkiem (zwykły, drewniany patyczek do szaszłyków). Co jakiś czas wbijać go w mufiinka i wyciągnąć muffiny z piekarnika natychmiast jak tylko przestanie mieć na sobie ślady surowego ciasta (wciąż powinien być lekko wilgotny). Zdecydowanie bardzo polecam.

Muffiny czekoladowe z kawałkami czekolady i kajmakiem

  • 250 g mąki
  • 25 g kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 160 g cukru drobnego do wypieków
  • 170 ml mleka
  • 2 jajka
  • 100 ml oleju
  • ok 130 g czekolady (mix białej, mlecznej i gorzkiej)
  • ok 7 łyżeczek masy kajmakowej

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Czekolady drobno posiekać. Do jednej miski przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Dodać cukier i wymieszać. W drugiej misce roztrzepać jajka do uzyskania piany. Dodać mleko i olej. Razem dokładnie roztrzepać po czym dodać suche składniki z pierwszej miski i dokładnie wymieszać trzepaczką do uzyskania jednolitej masy. Na koniec do masy wmieszać 100 g czekolad (resztę zostawić do dekoracji). Masę wykładać do foremek na muffinki wyłożonych papierowymi papilotkami. Do mniej więcej 3/4 wysokości foremek (muffinki dość mocno wyrastają). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec około 20 minut (po ok. 17 minutach zacząć robić test patyczka).

Lekko ostudzić i ozdobić kajmakiem (po ok. pół łyżeczki na muffinka) i resztą posiekanych czekolad.

Muffiny czekoladowe z kajmakiem

 

Ten przepis w Waszym wykonaniu:

“Mój ulubiony patent na muffinki. Robiłam już chyba z 6 razy i nie wiem czy kiedyś mi się znudzi!”

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Muffiny czekoladowe z kawałkami czekolady i kajmakiem
Data
Ocena
51star1star1star1star1star na podstawie 25 ocen(y)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.

15 komentarzy

  • Magda 23 lutego 2020 o 13:03 Odpowiedz

    Czy kajmak można włożyć do środka muffinki przed pieczeniem?

    • Wysmakowane 23 lutego 2020 o 14:24 Odpowiedz

      do samej masy nie. Ewentualnie do środka. Nałożyć masę na spód foremek, włożyć odrobinę kajmaku i przykryć dokładnie masą. Ale nie za dużo kajmaku do środka

      • Magdalena 13 marca 2020 o 00:09 Odpowiedz

        Bardzo dziękuję. Tak właśnie chce zrobić 🙂

  • Irena 2 marca 2018 o 11:04 Odpowiedz

    To musi byc uczta dla podniebienia 🙂

    • Wysmakowane 8 marca 2018 o 10:09 Odpowiedz

      Oj tak. Aż za bardzo 😉 Nie da się poprzestać na jednym 🙂

  • Magda 2 marca 2018 o 10:14 Odpowiedz

    Szybkie i na pewno pyszne;) Do zrobienia w weekend:)

  • Małgorzata Hert 2 marca 2018 o 10:05 Odpowiedz

    Bardzo apetyczne. i fajne połączenie smaków

  • Bianca GoodMood 2 marca 2018 o 09:51 Odpowiedz

    pyszka! masz jakies przepisy na słodycze bez cukru

  • LiliEss 2 marca 2018 o 09:49 Odpowiedz

    Już wiem co będę robić w sobotę 🙂 te mufinki wyglądają przepysznie, czekoladowe szaleństwo. Żegnaj dieto

    • Wysmakowane 8 marca 2018 o 10:07 Odpowiedz

      Hehe. Nawet nie próbuje diet bo i tak polegam 😉

  • Marzena 2 marca 2018 o 09:29 Odpowiedz

    Uwielbiam muffiny ale z kajmakiem nie robiłam ,muszę spróbować 🙂

  • Kamiloo 27 lutego 2018 o 10:02 Odpowiedz

    Wygląda smakowicie🤗

  • Sandra 27 lutego 2018 o 08:44 Odpowiedz

    Super przepis. I dobrze trafilam niedalej jak wczoraj maz prosil mnie abym poszukala przepisu na mufinki 😉

    • Wysmakowane 8 marca 2018 o 10:06 Odpowiedz

      Super! To się wstrzeliłam w sam raz. 🙂

MENU