Przepisy

Więcej

Trudność
Łatwy
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Muffiny czekoladowe z kajmakiem

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 6 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Chyba najlepsze muffiny czekoladowe jakie udało mi się zrobić, Idealnie słodkie. Cudownie wilgotne i mięsiste… o ile w odpowiednim momencie wyciągniecie je z piekarnika. Trzeba to czujnie kontrolować patyczkiem (zwykły, drewniany patyczek do szaszłyków). Co jakiś czas wbijać go w mufiinka i wyciągnąć muffiny z piekarnika natychmiast jak tylko przestanie mieć na sobie ślady surowego ciasta (wciąż powinien być lekko wilgotny). Zdecydowanie bardzo polecam.

Muffiny czekoladowe z kawałkami czekolady i kajmakiem

  • 250 g mąki
  • 25 g kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 160 g cukru drobnego do wypieków
  • 170 ml mleka
  • 2 jajka
  • 100 ml oleju
  • ok 130 g czekolady (mix białej, mlecznej i gorzkiej)
  • ok 7 łyżeczek masy kajmakowej

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Czekolady drobno posiekać. Do jednej miski przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Dodać cukier i wymieszać. W drugiej misce roztrzepać jajka do uzyskania piany. Dodać mleko i olej. Razem dokładnie roztrzepać po czym dodać suche składniki z pierwszej miski i dokładnie wymieszać trzepaczką do uzyskania jednolitej masy. Na koniec do masy wmieszać 100 g czekolad (resztę zostawić do dekoracji). Masę wykładać do foremek na muffinki wyłożonych papierowymi papilotkami. Do mniej więcej 3/4 wysokości foremek (muffinki dość mocno wyrastają). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec około 20 minut (po ok. 17 minutach zacząć robić test patyczka).

Lekko ostudzić i ozdobić kajmakiem (po ok. pół łyżeczki na muffinka) i resztą posiekanych czekolad.

Muffiny czekoladowe z kajmakiem

 

Ten przepis w Waszym wykonaniu:

IMG 1277
„Mój ulubiony patent na muffinki. Robiłam już chyba z 6 razy i nie wiem czy kiedyś mi się znudzi!”

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 6 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

15 odpowiedzi

    1. do samej masy nie. Ewentualnie do środka. Nałożyć masę na spód foremek, włożyć odrobinę kajmaku i przykryć dokładnie masą. Ale nie za dużo kajmaku do środka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami