Przepisy

Więcej

Trudność
Łatwy
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Domowe batoniki bez cukru

0,0
Rated 0 out of 5
0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

DOMOWE BATONIKI BEZ CUKRU

Totalnie uzależniające, przepyszne domowe batoniki bez  cukru. Za to pełne orzechów, bakalii i płatków owsianych. Skład za każdym razem można lekko modyfikować. Np. Nie przepadacie za orzechami włoskimi? Wymieńcie je na pekan lub laskowe; rodzynki z powodzeniem można wymienić lub dodać on top na morele suszone czy żurawinę. Ważne jest tylko orientacyjne zachowanie proporcji, składników mokrych do suchych, tak by masa miała odpowiednią konsystencję.

„Batoniki bez cukru” oznacza, że nie ma cukru w czystej postaci. Występuje on oczywiście naturalnie w produktach, np. rodzynki czy miód, od których batoniki mają odpowiednią, naturalną słodycz. Dodatkowo cukier jest oczywiście w klasycznej czekoladzie. Możecie wybrać czekoladę bez cukru (dostępne już niemal w każdym większym sklepie) lub pominąć ten dodatek. 

Takie domowe batoniki bez cukru są bardzo proste w zrobieniu. Pracy przy nich minimalna ilość, większość czasu robią się same (pieczenie). I ten czas można wykorzystać dowolnie. U nas oczywiście końcówka remontu. Już sama przyjemność, bo tylko drobne dodatki i ostatnie wykończeniowe szlify. 

Podczas, gdy w piekarniku piekły się nasze batoniki bez cukru, my rozpakowaliśmy i zawiesiliśmy w przedpokoju Plakaty z cytatami. Wszystkie plakaty oraz ramki zamówiłam, w ramach współpracy ze sklepem Gallerix. Na stronie sklepu jest dostępne tysiące plakatów z wielu różnych kategorii od kuchni po podróże, abstrakcje, sztukę i co Wam tylko w duszy gra. My postawiliśmy na plakaty z cytatami. Oboje jesteśmy na dużym życiowym zakręcie zawodowym… wyszliśmy ze strefy komfortu pracy dla kogoś na rzecz sięgania po marzenia i pracy „dla siebie”. Po drodze czekało (i czeka nas jeszcze więcej!) wątpliwości i rozterek, więc napisy w stylu „Rób więcej tego co kochasz” czy „Zła wiadomość jest taka, że czas mija. Dobra wiadomość jest taka, że jesteś pilotem” (mój ulubiony plakat: „Time Flies”), są mi mocną podporą i opoką 😉 

Powyższy tekst zawiera linki reklamodawcy

Co zrobić na ścianie galeria ramek jak powiesić
Cytaty na ścianę inspiracja
Galeria plakatów fajne cytaty na ścianę

Zapraszam Cię serdecznie na mój profil na Instagramie. W tym poście znajdziesz film z szykowania ciasteczek -> Instagram Wysmakowane. Polub profil, zostań na dłużej i bądź na bieżąco z Wysmakowanymi postami. 

DOMOWE BATONIKI BEZ CUKRU

DOMOWE BATONIKI BEZ CUKRU

Piekarnik nastawić na grzanie góra-dół, bez termoobiegu, na temperaturę 150 stopni .C. Orzechy włoskie pokroić na mniejsze części. Duże rodzynki typu jumbo również. Mniejsze można zostawić w całości.

Orzechy włoskie, płatki owsiane, pestki słonecznika i orzechy arachidowe rozprowadzić równomiernie na blaszce piekarnika i piec ok. 13 minut. W połowie pieczenia na blachę dołożyć płatki migdałów. Wymieszać.  Gdy płatki i orzechy zaczną się lekko rumienić wyjąć blachę z piekarnika, a jej zawartość wsypać do sporej miski. 

W tym czasie, w niewielkim garnuszku, podgrzać masło orzechowe, masło zwykłe i miód. Podgrzewać, co jakiś czas mieszając, aż do uzyskania gładkiej masy. Uwaga, by nie doprowadzić jej do wrzenia. Podgrzewać, tylko do rozpuszczenia i połączenia się składników. Garnek zestawić z palnika. 

Masę przelać do płatków i bakalii. Dodać rodzynki i wymieszać. Na koniec, gdy masa nie będzie już ciepła, dodać posiekaną czekoladę. Ponownie wymieszać. Całość przełożyć na blachę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównać z wierzchu i docisnąć do spodu, by masa była dobrze zbita. Blachę z masą wstawić do nagrzanego piekarnika. 

Po 10 minutach blaszkę wysunąć z piekarnika i masę pokroić na 12 równych prostokątów. Ponownie wstawić do piekarnika, zmniejszyć moc grzania do 130 stopni C. Piec kolejne 20 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni, ale jeszcze nie przypali.

Batoniki przechowywać szczelnie zamknięte, w temperaturze pokojowej. Na pewno są dobre przez 2 tygodnie. Dłużej może też, ale zniknęły i nie mogłam sprawdzić osobiście 😉

Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.

Batoniki bez cukru dla dzieci
Domowe batoniki bez cukru

Powyższy tekst zawiera linki reklamodawcy

Spodobał Ci się przepis? Sprawdź też koniecznie:
Amerykańskie ciasteczka z białą czekoladą i truskawkami
AMERYKAŃSKIE CIASTECZKA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ
Ciasteczka z krówkami jak wykorzystać krówki przepis!
CIASTECZKA Z KRÓWKAMI
szybkie proste ciasto
ZOBACZ E-BOOK I POBIERZ FRAGMENT
Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

0,0
Rated 0 out of 5
0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami