Przepisy

Więcej

Trudność
Łatwy
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Orzeszki w karmelu

0,0
Rated 0 out of 5
0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

ORZESZKI W KARMELU - SZYBKI DESER

Orzeszki w karmelu to jeden z najprostszych i najszybszych sposobów na słodkie małe co nieco. Ze składników obowiązkowych potrzebujecie jedynie:

  • ORZECHY – do wyboru. Ja użyłam ziemnych, ale równie dobrze sprawdzą się orzechy laskowe, włoskie, pekan czy np. makadamia
  • CUKIER – w wersji podstawowej, najprostszej jedynie cukier biały. Jeśli macie ochotę i lubicie waniliowy posmak, to część zwykłego cukru, można zastąpić cukrem waniliowym
  • WODA
  • ŁYŻECZKA SODY (opcjonalnie) – zmiękczy cukier i karmel nie będzie tak twardy

Zapraszam Cię serdecznie na mój profil na Instagramie. W tym poście znajdziesz film jak zrobić ORZESZKI W KARMELU -> Instagram Wysmakowane. Polub profil, zostań na dłużej i bądź na bieżąco z Wysmakowanymi postami. 

Serdecznie polecam mój eBook „SZYBKIE CIASTO”. Znajdziesz tu aż 40 przepisów na turbo ekspresowe słodkości, do przygotowania nawet w kilka minut. Idealne na słodkiego głoda czy na niezapowiedzianą wizytę znajomych. LINK -> eBook SZYBKIE CIASTO.

ORZESZKI W KARMELU - SKŁADNIKI

KONIECZNE SKŁADNIKI

OPCJONALNE SKŁADNIKI

ORZESZKI W KARMELU - JAK ZROBIĆ

Blachę lub dużą deskę wyścielić papierem do pieczenia.

Cukier wsypać na suchą patelnię. Podgrzewać, aż do rozpuszczenia się cukru. Co jakiś czas poruszać patelnią, by cukier równomiernie się rozpuszczał i nie przywarł do dna.

Do całkowicie rozpuszczonego cukru wsypać orzeszki. Od tego momentu ważne jest bardzo szybkie działanie. Orzeszki wymieszać z cukrem, tak by wszystkie orzeszki były dokładnie zanurzone w karmelu. Orzechy wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, starając się uformować płaski prostokąt. Orzeszki od razu pokroić na równe części lub zostawić do ostudzenia i po ostudzeniu połamać na małe, nieregularne kawałki. Gotowe! Cudowne do chrupania.
.

Jeśli używacie składników opcjonalnych to masło, wodę i cukier waniliowy dodajemy na patelnię razem z cukrem i wszystko razem rozpuszczamy. Natomiast sodę dodajemy do gotowego karmelu, bezpośrednio przed dodaniem orzechów.

Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.

orzeszki w karmelu jak zrobić
Spodobał Ci się przepis? Sprawdź też koniecznie:
Ciasteczka popękane czekoladowe
POPĘKANE CHOCO CIASTECZKA
Ciasteczka z krówkami jak wykorzystać krówki przepis!
CIASTECZKA Z KRÓWKAMI
szybkie proste ciasto
ZOBACZ E-BOOK I POBIERZ FRAGMENT
Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

0,0
Rated 0 out of 5
0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Jedna odpowiedź

  1. Szybki i łatwy przepis, wygląda świetnie a że jestem fanką orzechów we wszelkiej słodkiej postaci to na pewno spróbuję tego przepisu 😀

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami