
- Potrzebny czas: 12 minut
- Porcja: ok 20 sztuk
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 1 stycznia 2023
ORZESZKI W KARMELU - SZYBKI DESER
Orzeszki w karmelu to jeden z najprostszych i najszybszych sposobów na słodkie małe co nieco. Ze składników obowiązkowych potrzebujecie jedynie:
- ORZECHY – do wyboru. Ja użyłam ziemnych, ale równie dobrze sprawdzą się orzechy laskowe, włoskie, pekan czy np. makadamia
- CUKIER – w wersji podstawowej, najprostszej jedynie cukier biały. Jeśli macie ochotę i lubicie waniliowy posmak, to część zwykłego cukru, można zastąpić cukrem waniliowym
- WODA
- ŁYŻECZKA SODY (opcjonalnie) – zmiękczy cukier i karmel nie będzie tak twardy
Zapraszam Cię serdecznie na mój profil na Instagramie. W tym poście znajdziesz film jak zrobić ORZESZKI W KARMELU -> Instagram Wysmakowane. Polub profil, zostań na dłużej i bądź na bieżąco z Wysmakowanymi postami.
Serdecznie polecam mój eBook „SZYBKIE CIASTO”. Znajdziesz tu aż 40 przepisów na turbo ekspresowe słodkości, do przygotowania nawet w kilka minut. Idealne na słodkiego głoda czy na niezapowiedzianą wizytę znajomych. LINK -> eBook SZYBKIE CIASTO.
ORZESZKI W KARMELU - SKŁADNIKI
KONIECZNE SKŁADNIKI
- 150 g orzechów ziemnych solonych
- 150 g cukru białego
OPCJONALNE SKŁADNIKI
- 2 łyżki wody
- cukier waniliowy
- łyżeczka sody
- 50 g masła
ORZESZKI W KARMELU - JAK ZROBIĆ
Blachę lub dużą deskę wyścielić papierem do pieczenia.
Cukier wsypać na suchą patelnię. Podgrzewać, aż do rozpuszczenia się cukru. Co jakiś czas poruszać patelnią, by cukier równomiernie się rozpuszczał i nie przywarł do dna.
Do całkowicie rozpuszczonego cukru wsypać orzeszki. Od tego momentu ważne jest bardzo szybkie działanie. Orzeszki wymieszać z cukrem, tak by wszystkie orzeszki były dokładnie zanurzone w karmelu. Orzechy wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, starając się uformować płaski prostokąt. Orzeszki od razu pokroić na równe części lub zostawić do ostudzenia i po ostudzeniu połamać na małe, nieregularne kawałki. Gotowe! Cudowne do chrupania.
.
Jeśli używacie składników opcjonalnych to masło, wodę i cukier waniliowy dodajemy na patelnię razem z cukrem i wszystko razem rozpuszczamy. Natomiast sodę dodajemy do gotowego karmelu, bezpośrednio przed dodaniem orzechów.
Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.

Jedna odpowiedź
Szybki i łatwy przepis, wygląda świetnie a że jestem fanką orzechów we wszelkiej słodkiej postaci to na pewno spróbuję tego przepisu 😀