fbpx

Słodkie bułeczki maślane z rodzynkami i czekoladą

przepis

Pyszne, mięciutkie, lekko słodkie bułeczki maślane z rodzynkami i czekoladą. Idealne na słodkie, leniwe śniadanie lub podwieczorek. Z kubkiem mleka, same lub posmarowane domową konfiturą (polecam Czekośliwkę lub Dżem z brzoskwiń). Najlepsze jeszcze lekko ciepłe, z mięciutką, wciąż płynną czekoladą. Kolejnego dnia rano wciąż bardzo dobre, choć, jak to z wypiekami drożdżowymi, im świeższe tym lepsze, więc nie zwlekajcie zbyt długo z konsumpcją 🙂 Czasem robię z podwójnej porcji. Część znika od razu, kilka zostawiam na śniadanie a resztę mrożę i wyciągam pojedynczo bezpośrednio przed podaniem.

Słodkie bułeczki maślane z rodzynkami i czekoladą

  • 20 g świeżych drożdży
  • 75 g cukru
  • 250 ml mleka
  • 75 g masła, roztopionego
  • 500 g mąki pszennej
  • ćwierć łyżeczki soli
  • duża garść rodzynek (bez namaczania)
  • 50 g mlecznej czekolady
  • żółtko roztrzepane z 1 łyżką mleka

Przygotować rozczyn: do miseczki wkruszyć drożdże i rozetrzeć łyżeczką z cukrem, aż drożdże zrobią się płynne. Dodać lekko podgrzane 120 ml mleka (między 35 a 40 stopni C) i 5 łyżek mąki (ok 50 g – tyle by uzyskać konsystencję jogurtu). Dokładnie wymieszać uważając żeby nie powstały grudki. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut (najlepiej w okolice rozgrzanego kaloryfera) aż na powierzchni powstanie gruba warstwa piany.

W tym czasie roztopić masło i odstawić do przestudzenia. Do osobnej dużej miski przesiać resztę mąki (ok 450 g) przez drobne sitko. Dodać sól i wymieszać. Pośrodku zrobić dołek i wlać spienione drożdże i resztę mleka (również lekko ciepłe). Chwilę mieszać łyżką i zacząć ugniatanie. Mocno wyrabiać ciasto dłońmi przez ok 10 minut. Pod koniec ugniatania stopniowo dodawać do ciasta masło. Na sam koniec dodać rodzynki i posiekaną czekoladę i zagnieść razem. Wyrobione ciasto przełożyć do dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić z powrotem w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Ciasto w tym czasie powinno co najmniej podwoić swoją objętość.

Po tym czasie ciasto ponownie krótko pougniatać. Ciasto podzielić na 12 mniej więcej równych części i z każdej formować zgrabne bułeczki. Bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do kolejnego, ostatniego już wyrastania na około pół godziny. W tym czasie nagrzać piekarnik do 220 stopni (góra – dół bez termoobiegu). Bezpośrednio przed włożeniem blaszki do piekarnika roztrzepać żółtko z mlekiem i smarować z wierzchu bułeczki. Piec 10 minut aż będą w pełni dopieczone w środku i ładnie rumiane z wierzchu.

słodkie bułeczki maślane z rodzynkami i czekoladą

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Powiązane wpisy

Summary
recipe image
Recipe Name
słodkie bułeczki maślane z rodzynkami i czekoladą
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 41 Review(s)

Skomentuj

wp-puzzle.com logo

22 komentarze

  • Karina 12 czerwca 2020 o 21:50 Odpowiedz

    Planuję wyjazd i chciałabym upiec te bułeczki na miejscu. Ponieważ nie chcę na wakacjach spędziać za dużo czasu w kuchni to chciałabym zapytać czy można przygotować to ciasto wcześniej i np je zamrozić czy np można zamrozić już gotowe bułeczki?

    • Wysmakowane 12 czerwca 2020 o 23:38 Odpowiedz

      Ja bym zamroziła gotowe bułeczki po upieczeniu.

      • Karina 13 czerwca 2020 o 06:49 Odpowiedz

        Dziękuję!

  • Lidia 17 grudnia 2017 o 14:08 Odpowiedz

    A co z resztą mleka

    • Wysmakowane 17 grudnia 2017 o 15:47 Odpowiedz

      Przepraszam. Ucięło. Dodajemy razem z drożdżami do przesianej mąki. Już poprawiłam w opisie.

  • healthystyle 24 października 2017 o 10:03 Odpowiedz

    Wyglądają obłędnie <3 Chyba już wiem co będę piekła w weekend 😀

  • Pomysłowa 30 września 2017 o 09:06 Odpowiedz

    Wyglądają pysznie 🙂 Przepis leci do zakładek i wkrótce go wypróbuję 🙂

  • Kasia 30 września 2017 o 09:04 Odpowiedz

    Wyglądają smakowicie.
    Szkoda, że nie mam czekolady bo już dzisiaj bym upiekła. 🙂
    Ale na pewno przepis wykorzystam. 🙂

  • Monika Kilijańska 29 września 2017 o 15:17 Odpowiedz

    Czekolada i rodzynki – to co moje dzieci lubią najbardziej.

  • Holly 29 września 2017 o 13:29 Odpowiedz

    Lubię maślany smak, pewnie wypróbuję?

  • laura 29 września 2017 o 13:21 Odpowiedz

    Ja bym tylko rodzynki odjela bo ich nie cierpie a tak to pychotka

  • Agnieszka 28 września 2017 o 18:07 Odpowiedz

    Dzięki za ten przepis, z chęcią go wypróbuję!

  • Daughterofholygod 28 września 2017 o 17:59 Odpowiedz

    chętnie bym zrobiła, jednakże bez rodzynek 🙂

    • Wysmakowane 28 września 2017 o 19:08 Odpowiedz

      Spokojnie można pominąć albo zastąpić większą ilością czekolady czy np żurawiną suszoną.

  • July 28 września 2017 o 16:19 Odpowiedz

    Oj takie buły mi się marzą, tyle że tak nie znoszę zabawy z drożdżami :/

    • Wysmakowane 28 września 2017 o 17:37 Odpowiedz

      No jest trochę zabawy. Ciężko to lubić…. nie wiem czemu ja uwielbiam 😛

  • Kuchniabellissima 28 września 2017 o 14:18 Odpowiedz

    Na śniadanie w sam raz! Chętnie bym do nich wypiła ciepłe kakao… Prezentują się bardzo apetycznie ?

    • Wysmakowane 28 września 2017 o 14:47 Odpowiedz

      Dziękuję. A kakao pasuje idealnie. 🙂

  • Anna 27 września 2017 o 15:18 Odpowiedz

    Z chęcią bym zjadła. 🙂 Lubię takie bułeczki, a jeszcze jak są domowej roboty.. Pyszności!

  • Justyna 27 września 2017 o 15:02 Odpowiedz

    o jaaa cie… uwielbiam 🙂 właśnie jem drożdżowe ze śliwkami 😉

  • Zuza 27 września 2017 o 09:45 Odpowiedz

    z kubkiem gorącego mleka albo kakao – pycha

    • Wysmakowane 27 września 2017 o 10:05 Odpowiedz

      Oj tak! Obrazek z poranka. Córcia z mlekiem, a ja z kawą i zajadamy 🙂 Powyciągane na stół serki i powidła, a nawet nie chce się niczym smarować bo takie dobre same.

MENU