
- Potrzebny czas: 2 godziny
- Porcja: Ok 30 małych rogalików
- Poziom trudności: Średni
Autor Wysmakowane 13 stycznia 2017
Drożdżowe rogaliki z wytrawnym nadzieniem świetnie sprawdzą się jako drobna przekąska w ciągu dnia czy na niezobowiązujących imprezach ze znajomymi. Z ciastem świetnie się pracuje. Nie sprawia żadnych problemów ani przy wałkowaniu ani przy składaniu rogalików. Koniecznie należy tylko pamiętać o odpowiedniej temperaturze mleka. Musi być lekko podgrzane, ale nie za bardzo by temperatura nie zabiła drożdży. Optymalna temperatura to 40 stopni C.
Dodatki można dowolnie modyfikować. Dodać szynkę, pepperoni, dowolne inne sery czy warzywa.
Drożdżowe rogaliki
- 550 g mąki pszennej tortowej
- 11 g suchych drożdży
- czubata łyżeczka soli
- 2 łyżeczki mieszanki przypraw: oregano, tymianek, cząber
- 2,5 łyżeczki cukru
- kilka gałązek świeżego oregano
- 3 ząbki czosnku
- 310 ml ciepłego mleka (ok. 40 stopni)
- 5 łyżek oleju
Farsz
- Duży pomidor
- Cebula
- 2 ząbki czosnku
- Łyżka oliwy
- Bazylia, oregano, sól i pieprz
- 150g pieczarek
- 200 g sera żółtego w kostce
- 100g sera feta
- 5 łyżek koncentratu pomidorowego
Mąkę przesiać do dużej miski. Dodać suche drożdże, sól, przyprawy i cukier. Dokładnie wymieszać. Z oregano oberwać listki i lekko je posiekać. Czosnek obrać i rozetrzeć ostrą końcówką noża z odrobiną soli. Czosnek i oregano dodać do suchych składników i wymieszać.
Mleko delikatnie podgrzać (ok 40 stopni C – uwaga! Zbyt ciepłe mleko zabije drożdże), wymieszać z olejem i przelać do reszty składników. Wymieszać dokładnie łyżką po czym wyrabiać dłońmi kilka minut. Miskę lekko obsypać mąką i włożyć do środka wyrobione ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok godzinę (najlepiej w okolice mocno grzejącego kaloryfera).
Wykorzystać czas wyrastania ciasta na przygotowanie farszu. Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, pomidora sparzyć, obrać i drobno posiekać. Na małej patelni rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę razem z czosnkiem. Dodać posiekane pomidory i wszystkie przyprawy i chwilę razem pogotować. Dodać koncentrat pomidorowy i pokruszoną fetę. Wymieszać dokładnie, doprowadzić do wrzenia i odstawić na bok do ostudzenia.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat lekko obsypany mąką i rozwałkować cienko (grubość ok 3 mm). Ciasto pokroić na mniejsze trójkąty i każdy posmarować sosem pomidorowym (boki zostawić suche). Na środku trójkątów kłaść pieczarki i obficie posypać serem. Zwijać w rogaliki zaczynając od szerokiego boku i kończąc na czubku. Rogaliki układać na blaszce do pieczenia. Przykryć ściereczką i zostawić jeszcze na jakieś 15 minut po czym wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra-dół bez termoobiegu) i piec około 20 minut aż rogaliki ładnie się zarumienią.
6 Responses
Na pewno wypróbujė, bo uwielbiam drożdżówki wszelkie!
Lubię pieczarki i takie jeszcze jako fars w rogaliku, pycha 🙂
W takim razie przepis w sam raz dla Ciebie. Jest trochę roboty, ale warto!
Wspaniale wyglądają zrobimy
Dziękuję bardzo i oczywiście polecam 🙂
Wyglądają cudownie super przepis wypróbuje