Autor Wysmakowane 9 września 2021
FASOLKA PO KOREAŃSKU
Nie ma się co nadmiernie rozpisywać. Fasolka po Koreańsku to jedno z moich ostatnich odkryć, które kompletnie mnie zachwyciło. Przepis na Fasolka po Koreańsku znalazłam na stronie Beszamel, trochę pokombinowałam z proporcjami i smakiem i wyszło istne cudo! Fasolka po Koreańsku u nas pojawiła się jako genialny, niestandardowy dodatek do obiadu, choć myślę, że równie dobrze sprawdzi się jako samoistna przystawka, czy nawet kolacja.
Moja fasolka po Koreańsku podana była na desce łupkowej. Nie raz o nią pytacie, gdy pojawia się na zdjęciu (uwielbiam ją!), więc od razu podrzucam link jeśli macie ochotę taką nabyć -> deska łupkowa.
… A jak Ty podasz swoją fasolkę??
FASOLKA PO KOREAŃSKU - WYKONANIE
- 2 łyżki brązowego cukru
- 100 ml wody
- 400 g żółtej fasolki szparagowej
- 3 łyżki sosu sojowego
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- chilli – do smaku
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 ząbki czosnku
- 1 cm imbiru
- łyżka oleju rzepakowego
- kolendra/ natka + sezam do posypania
- olej sezamowy do skropienia
Wodę podgrzać i rozpuścić w niej cukier, energicznie mieszając. Odstawić do ostudzenia. Fasolkę opłukać pod chłodną, bieżącą wodą. Obciąć końcówki i ugotować al. dente (ok. 15 minut)
Pod koniec gotowania fasolki, zacząć przygotowanie sosu. Do wody z cukrem dodać sos sojowy, koncentrat, obie papryki oraz mąkę. Dokładnie wymieszać. Obrać czosnek oraz imbir (najwygodniej łyżeczką), a następnie oba warzywa zetrzeć na drobnych oczkach tarki.
Na szerokiej patelni rozgrzać olej i chwilę smażyć czosnek i imbir. Po ok. minucie dodać odcedzoną, ugotowaną fasolkę. Wymieszać dokładnie i smażyć kilka minut, co jakiś czas mieszając. Wlać na patelnię sos, wymieszać i podgrzewać do uzyskania idealnej, dość gęstej i kleistej konsystencji sosu. Posypać nastą lub kolendrą oraz ziarnami jasnego sezamu, skropić olejem sezamowym i podawać.
Wszystkich mIłośników kuchni azjatyckiej, zapraszam serdecznie do działu kuchnia azjatycka, a tym, co do tej kuchni jeszcze nie są w 100% przekonani, to polecam, sprawdźcie koniecznie przepis na Indyka curry w sosie mango lub na Tajskiego Pad Thai . Miłość gwarantowana!
Wpis zawiera link afiliacyjny.