Przepisy

Więcej

Porcja
2-3 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja2-3 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Fasolka po Koreańsku

4.6
Rated 4.6 out of 5
4.6 na 5 gwiazdek (oparte na 5 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

FASOLKA PO KOREAŃSKU

Nie ma się co nadmiernie rozpisywać. Fasolka po Koreańsku to jedno z moich ostatnich odkryć, które kompletnie mnie zachwyciło. Przepis na Fasolka po Koreańsku znalazłam na stronie Beszamel, trochę pokombinowałam z proporcjami i smakiem i wyszło istne cudo! Fasolka po Koreańsku u nas pojawiła się jako genialny, niestandardowy dodatek do obiadu, choć myślę, że równie dobrze sprawdzi się jako samoistna przystawka, czy nawet kolacja.

Moja fasolka po Koreańsku podana była na desce łupkowej. Nie raz o nią pytacie, gdy pojawia się na zdjęciu (uwielbiam ją!), więc od razu podrzucam link jeśli macie ochotę taką nabyć -> deska łupkowa

… A jak Ty podasz swoją fasolkę??

FASOLKA PO KOREAŃSKU - WYKONANIE

Wodę podgrzać i rozpuścić w niej cukier, energicznie mieszając. Odstawić do ostudzenia. Fasolkę opłukać pod chłodną, bieżącą wodą. Obciąć końcówki i ugotować al. dente (ok. 15 minut)

Pod koniec gotowania fasolki, zacząć przygotowanie sosu. Do wody z cukrem dodać sos sojowy, koncentrat, obie papryki oraz mąkę. Dokładnie wymieszać. Obrać czosnek oraz imbir (najwygodniej łyżeczką), a następnie oba warzywa zetrzeć na drobnych oczkach tarki.

Na szerokiej patelni rozgrzać olej i chwilę smażyć czosnek i imbir. Po ok. minucie dodać odcedzoną, ugotowaną fasolkę. Wymieszać dokładnie i smażyć kilka minut, co jakiś czas mieszając. Wlać na patelnię sos, wymieszać i podgrzewać do uzyskania idealnej, dość gęstej i kleistej konsystencji sosu. Posypać nastą lub kolendrą oraz ziarnami jasnego sezamu, skropić olejem sezamowym i podawać.

Wszystkich mIłośników kuchni azjatyckiej, zapraszam serdecznie do działu kuchnia azjatycka, a tym, co do tej kuchni jeszcze nie są w 100% przekonani, to polecam, sprawdźcie koniecznie przepis na Indyka curry w sosie mango lub na Tajskiego Pad Thai . Miłość gwarantowana!

Wpis zawiera link afiliacyjny.

Średnia ocen

4.6
Rated 4.6 out of 5
4.6 na 5 gwiazdek (oparte na 5 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami