
- Potrzebny czas: 25 minut + chłodzenie
- Porcja: tortownica 18 cm
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 17 czerwca 2021
FIT ciasto bez pieczenia Mango & Budyń. Obecna współpraca z marką Allnutrition motywuje mnie do odchudzenia deserów. Z radością odkrywam jak pyszne mogą być ciasta, nawet, gdy nie doda się do nich ani grama cukru. Kilka dni temu serwowałam Wam FIT sernik z żelką rabarbarową. Dziś FIT ciasto bez pieczenia z przepyszną frużeliną na bazie mango i jabłek. Ciasto wyszło naprawdę rewelacyjnie. Żeby było jeszcze bardziej FIT, zrobiłam w mikro blaszce o średnicy 17 cm… czego bardzo szybko pożałowałam, bo i mąż i dzieci wracali po dokładki jak bumerangi i w chwilę nie zostało z ciasta nic! Polecam Wam więc podwoić ilość składników i zrobić w blaszce o średnicy 20 – 21 cm!
FIT ciasto bez pieczenia Mango & Budyń
Spod owsiany
- 70 g płatków owsianych
- 3 g (1 łyżeczka) kakao
- 9 g (2 łyżeczki) ksylitolu
- 20 g roztopionego masła
Płatki, kakao i ksylitol zmielić na konsystencję piasku, np. w pojemniku do siekania blendera, w mikserze czy nawet tłuczkiem. Masło roztopić i dodać do pozostałych składników. Wymieszać do połączenia. Masę przełożyć do małej tortownicy o średnicy 16-18 cm. Mokrą łyżką rozprowadzić masę równomiernie, wklepując ją w dno blaszki. Tortownicę wstawić do lodówki.
Warstwa mango
- 450 g frużeliny mango – jabłko
- 6 g żelatyny + 80 ml gorącej wody
Żelatynę rozpuścić w gorącej (nie wrzącej) wodzie, bardzo energicznie mieszając. Lekko ostudzić i połączyć z frużeliną. Odstawić masę. Gdy zacznie lekko gęstnieć, wyłożyć ją równomiernie na schłodzony spód. Blaszkę ponownie wstawić do lodówki.
FIT masa budyniowa i wykończenie
- 60 g budyniu śmietankowego bez cukru (1,5 standardowego opakowania)
- 25 g ksylitolu
- 450 ml mleka
- 2 ciasteczka owsiane
Budyń przyrządzić według instrukcji na opakowaniu, ale z mniejszą ilością mleka (jak powyżej) i zastępując cukier ksylitolem. Budyń, po wstępnym schłodzeniu, wyłożyć na warstwę mango. Ciasteczka pokruszyć na konsystencję piasku i rozsypać je równomiernie na wierzchu. Ciasto wstawić do lodówki do schłodzenia i pełnego stężenia mas.
Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.
Post powstał we współpracy z Allnutrition