Przepisy

Więcej

TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

FIT ciasto bez pieczenia Mango & Budyń

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 11 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

FIT ciasto bez pieczenia Mango & Budyń. Obecna współpraca z marką Allnutrition motywuje mnie do odchudzenia deserów. Z radością odkrywam jak pyszne mogą być ciasta, nawet, gdy nie doda się do nich ani grama cukru. Kilka dni temu serwowałam Wam FIT sernik z żelką rabarbarową. Dziś FIT ciasto bez pieczenia z przepyszną frużeliną na bazie mango i jabłek. Ciasto wyszło naprawdę rewelacyjnie. Żeby było jeszcze bardziej FIT, zrobiłam w mikro blaszce o średnicy 17 cm… czego bardzo szybko pożałowałam, bo i mąż i dzieci wracali po dokładki jak bumerangi i w chwilę nie zostało z ciasta nic! Polecam Wam więc podwoić ilość składników i zrobić w blaszce o średnicy 20 – 21 cm!

FIT ciasto bez pieczenia Mango & Budyń

 

FIT ciasto bez pieczenia Mango & Budyń

Spod owsiany

  • 70 g płatków owsianych
  • 3 g (1 łyżeczka) kakao
  • 9 g (2 łyżeczki) ksylitolu
  • 20 g roztopionego masła

Płatki, kakao i ksylitol zmielić na konsystencję piasku, np. w pojemniku do siekania blendera, w mikserze czy nawet tłuczkiem. Masło roztopić i dodać do pozostałych składników. Wymieszać do połączenia. Masę przełożyć do małej tortownicy o średnicy 16-18 cm. Mokrą łyżką rozprowadzić masę równomiernie, wklepując ją w dno blaszki. Tortownicę wstawić do lodówki.

 

Warstwa mango

  • 450 g frużeliny mango – jabłko
  • 6 g żelatyny + 80 ml gorącej wody

Żelatynę rozpuścić w gorącej (nie wrzącej) wodzie, bardzo energicznie mieszając. Lekko ostudzić i połączyć z frużeliną. Odstawić masę. Gdy zacznie lekko gęstnieć, wyłożyć ją równomiernie na schłodzony spód. Blaszkę ponownie wstawić do lodówki.

 

FIT masa budyniowa i wykończenie

  • 60 g budyniu śmietankowego bez cukru (1,5 standardowego opakowania)
  • 25 g ksylitolu
  • 450 ml mleka
  • 2 ciasteczka owsiane

Budyń przyrządzić  według instrukcji na opakowaniu, ale z mniejszą ilością mleka (jak powyżej) i zastępując cukier ksylitolem. Budyń, po wstępnym schłodzeniu, wyłożyć na warstwę mango. Ciasteczka pokruszyć na konsystencję piasku i rozsypać je równomiernie na wierzchu. Ciasto wstawić do lodówki do schłodzenia i pełnego stężenia mas.

 

Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.

Ciasto z musem mangoProste ciasto bez pieczenia mniej kalorii

 

Post powstał we współpracy z Allnutrition

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 11 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami