Hawajskie placuszki z ananasem, jajem i chrupiącym spamem

przepis

Kilka dni temu wylądowałam całkiem przypadkiem w hawajskiej knajpie Raj w Niebie w Warszawie, gdzie zamówiłam tajemniczo brzmiące Lua Pele Pancakes. To co otrzymałam wprawiło mnie w dziką radość. Na stół wjechały, ułożone w wieżę, placuszki z ananasem, szynką, sosem serowym i sadzonym jajem. Całość polana syropem klonowym i obsypana chrupiącym spamem, czyli grillowanym bekonem. M patrzył mi na talerz z rosnącą zazdrością i w najbliższy weekend zaskomlał o takie samo śniadanie. No to jest! Usmażyłam pancakes z mojego ulubionego przepisu (klik), zgrillowałam szynkę i świeżego ananasa. Kilka składników na patelnię grillową. Jeszcze szybki sosik serowy i voila! Najlepiej robić wszystko jednocześnie (smażenie pancakes, smażenie jajka, grillowanie i robienie sos). Ale jeśli działacie w pojedynkę i macie tylko dwie ręce do dyspozycji to poniżej podaję właściwą kolejność 😉

Ps. Nie wiem czy i jak dużo placuszki mają wspólnego z tym co rzeczywiście je się na Hawajach. Jeszcze tam nie dotarłam. Zdecydowanie muszę nadrobić i osobiście sprawdzić lokalną kuchnią od podszewki.

Ps2. Nie, nie jest to wpis sponsorowany. Pomysł na danie mnie realnie oczarował, a takie perełki trzeba szerzyć. J

 

Hawajskie placuszki z ananasem

  • 8 pancakes z tego przepisu -> pancakes amerykańskie
  • plaster świeżego ananasa
  • 2 plastry szynki
  • plasterek bekonu
  • 60 g startego sera cheddar
  • 30 ml mleka
  • ok łyżeczka mąki
  • odrobina chilli – do smaku
  • jajko
  • syrop klonowy
  • świeżo mielony pieprz

Zacząć od usmażenia pancakes (przepis -> pancakes amerykańskie). Podczas robienia placków, zgrillować bekon posiekany w bardzo malutkie kawałeczki, ananasa i szynkę. Gotowe placki i wędliny i ananasa trzymać w cieple.

Teraz szybko usmażyć jajko sadzone i zrobić sos serowy. W malutkim garnku podgrzać mleko, nie doprowadzając do wrzenia. Do gorącego mleka dodać starty ser. Dalej podgrzewając, energicznie mieszać, aż do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodać mąkę z chilli i szybko wymieszać. Odstawić.

Na talerzu ułożyć wieżyczkę. Zaczynając od dołu: pancake, plaster szynki, sos serowy, pancake, ananas, pancake, plaster szynki, sos serowy, pancake, jajko sadzone. W środek wbić patyczek do szaszłyków by wieża się nie przewróciła przy serwowaniu. Polać obficie syropem klonowym, oprószyć świeżo mielonym pieprzem i obsypać chrupiącym boczkiem. Podawać natychmiast.

Hawajskie placuszki z ananasem - wysmakowane.pl

 

Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Hawajskie placuszki z ananasem, jajem i chrupiącym spamem
Data
Ocena
51star1star1star1star1star na podstawie 6 ocen(y)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.

4 komentarze

  • Daga 1 sierpnia 2019 o 11:33 Odpowiedz

    Świetne! Bardzo fajna kombinacja smaków. Niestety nie miałam syropu klonowego ale miód tez dał radę.

    • Wysmakowane 2 sierpnia 2019 o 19:38 Odpowiedz

      To cieszę się, że smakowało. 🙂 Dziękuję za opinię.

  • efotografia 26 lipca 2019 o 03:39 Odpowiedz

    Super! Muszę zrobić

  • Magdalena Szymańska 15 lipca 2019 o 19:48 Odpowiedz

    Córka nie przepadA za ananasem, ale sama bym zjadła 🙂

MENU