
Autor Wysmakowane 14 lipca 2019
Kilka dni temu wylądowałam całkiem przypadkiem w hawajskiej knajpie Raj w Niebie w Warszawie, gdzie zamówiłam tajemniczo brzmiące Lua Pele Pancakes. To co otrzymałam wprawiło mnie w dziką radość. Na stół wjechały, ułożone w wieżę, placuszki z ananasem, szynką, sosem serowym i sadzonym jajem. Całość polana syropem klonowym i obsypana chrupiącym spamem, czyli grillowanym bekonem. M patrzył mi na talerz z rosnącą zazdrością i w najbliższy weekend zaskomlał o takie samo śniadanie. No to jest! Usmażyłam pancakes z mojego ulubionego przepisu (klik), zgrillowałam szynkę i świeżego ananasa. Kilka składników na patelnię grillową. Jeszcze szybki sosik serowy i voila! Najlepiej robić wszystko jednocześnie (smażenie pancakes, smażenie jajka, grillowanie i robienie sos). Ale jeśli działacie w pojedynkę i macie tylko dwie ręce do dyspozycji to poniżej podaję właściwą kolejność 😉
Ps. Nie wiem czy i jak dużo placuszki mają wspólnego z tym co rzeczywiście je się na Hawajach. Jeszcze tam nie dotarłam. Zdecydowanie muszę nadrobić i osobiście sprawdzić lokalną kuchnią od podszewki.
Ps2. Nie, nie jest to wpis sponsorowany. Pomysł na danie mnie realnie oczarował, a takie perełki trzeba szerzyć. J
Hawajskie placuszki z ananasem
- 8 pancakes z tego przepisu -> pancakes amerykańskie
- plaster świeżego ananasa
- 2 plastry szynki
- plasterek bekonu
- 60 g startego sera cheddar
- 30 ml mleka
- ok łyżeczka mąki
- odrobina chilli – do smaku
- jajko
- syrop klonowy
- świeżo mielony pieprz
Zacząć od usmażenia pancakes (przepis -> pancakes amerykańskie). Podczas robienia placków, zgrillować bekon posiekany w bardzo malutkie kawałeczki, ananasa i szynkę. Gotowe placki i wędliny i ananasa trzymać w cieple.
Teraz szybko usmażyć jajko sadzone i zrobić sos serowy. W malutkim garnku podgrzać mleko, nie doprowadzając do wrzenia. Do gorącego mleka dodać starty ser. Dalej podgrzewając, energicznie mieszać, aż do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodać mąkę z chilli i szybko wymieszać. Odstawić.
Na talerzu ułożyć wieżyczkę. Zaczynając od dołu: pancake, plaster szynki, sos serowy, pancake, ananas, pancake, plaster szynki, sos serowy, pancake, jajko sadzone. W środek wbić patyczek do szaszłyków by wieża się nie przewróciła przy serwowaniu. Polać obficie syropem klonowym, oprószyć świeżo mielonym pieprzem i obsypać chrupiącym boczkiem. Podawać natychmiast.
Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 
4 Responses
Świetne! Bardzo fajna kombinacja smaków. Niestety nie miałam syropu klonowego ale miód tez dał radę.
To cieszę się, że smakowało. 🙂 Dziękuję za opinię.
Super! Muszę zrobić
Córka nie przepadA za ananasem, ale sama bym zjadła 🙂