Porcja
4 osoby
Trudność
Średni
Porcja4 osoby
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Chilli con carne jak w Meksyku

5,0
5,0 na 5 gwiazdek (oparte na 9 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Jedno z najsłynniejszych dań kuchni tex mex (teksańsko-meksykańskiej). I nie bez powodu. Chilli con carne jest fantastyczne! Zajadaliśmy się nim nałogowo podczas naszej podróży po południowej części USA i północnej Meksyku. Co ciekawe, chilli con carne uznawane jest za czołowe danie kuchni meksykańskiej. I pewnie wiele osób będąc w środkowej i południowej części Meksyku zdziwiło się (tak jak i my podczas naszej pierwszej wyprawy), że o chilli con carne, poza knajpami dla turystów, bywa trudno. Za to na granicy ze Stanami było wszędzie! Serwowane wszędzie i to w różnych postaciach. Z ryżem i kleksem śmietany na obiad, zawinięte w tortillę, jako burrito, z nachosami na przystawkę, z awokado i ciągnącym się serem… za każdym razem zakochując się w nim na nowo. Tak było!

DSC 0243
W mocno nieturystycznej knajpce, serwowane do tacosów
DSC 7894
Z kukurydzianą tortillą i miseczkami różności do dowolnego dawkowania
DSC 0840
Zawinięte w tortillę, polane sosem pomidorowym i kwaśną śmietaną

Wracając do samego dania to przygotowanie nie wymaga większych umiejętności kulinarnych i jest dość proste. Natomiast cała potrawa wymaga długiego gotowania, by mięso wyszło idealnie miękkie. Spokojnie jednak można przyszykować od razu podwójną porcję, bo chilli con carne smakuje równie dobrze (a może i lepiej) po odgrzaniu. Świetnie nadaje się więc i do lunch boxa do pracy i do podania na imprezie, na której chcemy się bawić, a nie stać w kuchni 😉 Także w upały! Wbrew pozorom ostre dania pobudzają proces termoregulacji i pomagają chłodzić organizm. Dlatego są tak popularne w Meksyku czy krajach Azji.

Jeśli sos wyjdzie Wam za rzadki, gotujcie bez przykrycia dłużej, aż do pożądanej redukcji. Im dłuższe gotowanie tym danie zyskuje na smaku, więc dodatkowe pół godziny na gazie na pewno mu nie zaszkodzi. Nie pomijajcie też dodatku kawy i czekolady. Naprawdę dodają daniu tego unikalnego smaczku.

Chilli con carne

  • 1,5 łyżki oliwy
  • czerwona cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 100 g wędzonego boczku
  • 500 g mielonej wołowiny
  • łyżeczka mielonego kuminu (kmin rzymski)
  • po łyżeczce słodkiej i ostrej papryki wędzonej
  • łyżeczka oregano
  • odrobina cynamonu
  • świeżo zmielony pieprz
  • 2 kostki gorzkiej czekolady
  • puszka pomidorów lub w sezonie 4 świeże pomidory
  • papryczka chilli (polecam chipotle o lekko wędzonym posmaku)
  • pół łyżeczki cukru
  • ok łyżeczki soli
  • 150 ml bulionu wołowego
  • 50 ml gorącej kawy
  • niewielka czerwona papryka
  • 200 g czerwonej fasoli
  • 200 g kukurydzy
  • do podania (do wyboru wedle preferencji): ryż/ nachosy/ tortilla, awokado, ser cheddar, kwaśna śmietana, limonka, kolendra

Na dużej patelni rozgrzać oliwę i zeszklić posiekaną drobno cebulę. Dodać starty czosnek i bardzo drobno posiekaną papryczkę chilli. Chwilę razem smażyć i w tym czasie posiekać boczek. Dodać go na patelnię, wymieszać i smażyć do wytopienia tłuszczu. Wówczas dodać mięso mielone, przyprawy (kumin, obie papryki, oregano, cynamon i pieprz. Nie solić!) i posiekaną czekoladę. Smażyć do zarumienia się mięsa. Co jakiś czas zamieszać. W tym czasie sparzyć pomidory (jeśli używane są świeże), obrać i posiekać na małe kawałki. Dodać do rumianego mięsa. Doprawić solą i cukrem. Gotować jakieś 30 minut. Zaparzyć kawę, podgrzać bulion i oba płyny dodać do dania. Dokładnie wymieszać i ponownie zagotować. Dodać warzywa (pokrojoną w kostkę paprykę, kukurydzę i fasolę). Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć moc grzania, przykryć i gotować jeszcze co najmniej godzinę, aż mięso będzie idealnie miękkie, a sos mocno zgęstnieje. Podawać z wybranymi dodatkami.

Chilli con carne przepis jak w Meksyku

Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Średnia ocen

5,0
5,0 na 5 gwiazdek (oparte na 9 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

3 Responses

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

No data was found
Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g