Przepisy

Więcej

Porcja
4 osoby
Trudność
Średni
Porcja4 osoby
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Kalafior buffallo

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 4 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Pieczony kalafior buffallo w przepysznym, lekko pikantnym sosie. Rewelacyjny patent na przekąskę czy kolację. Aż sama byłam w szoku jakie to wyszło dobre. Całość przygotowania zmieści się w 45 minutach. w tym 20o minutowa przerwa. Po wstawieniu kalafiora do piekarnika macie chwilę dla siebie, a w połowie pieczenia zacznijcie szykować sosy, tak, żeby wszystko było gotowe do podania, gdy tylko kalafior wyjedzie z piekarnika.

 

ps. Czy wiesz, że w menu jest możliwość wyszukania dań z danym składnikiem? Rozwiń w menu „składniki” i wybierz na co masz ochotę. 

 

Kalafior buffallo

  • 1 kalafior
  • 2 łyżki masła
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 2 łyżki sosu pomidorowego (np. z tego przepisu -> pizza)
  • czubata łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • odrobina chilli – do smaku

Piekarnik nastawić na grzanie 180 stopni C. Kalafior umyć pod chłodną wodą, osuszyć i podzielić na różyczki. W sporym garnku rozpuścić masło. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać i smażyć minutę na niewielkim ogniu. Zdjąć z palnika, dodać cukier i wymieszać do rozpuszczenia. Następnie dodać wszystkie pozostałe składniki i wymieszać dokładnie. Na koniec, do garnka dodać kalafiora i dokładnie obtoczyć różyczki w sosie.

Kalafiora wyłożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika i piec ok. 40 minut. W tym czasie przygotować sosy, zaczynając od jasnego.

 

Sos jasny

  • łyżka masła masła
  • ½ cebuli
  • łyżeczka mąki
  • 150 ml mleka
  • 50 gramów gorgonzoli
  • sól i świeżo zmielony pieprz – do smaku

Cebulę posiekać i zeszklić na maśle. Dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Chwilę smażyć, po czym zacząć stopniowo wlewać mleko, cały czas energicznie mieszając rózgą, żeby nie zrobiły się grudki. Po dodaniu całego mleka, chwilę gotować, do lekkiego zgęstnienia sosu. Wówczas dodać pokruszony ser gorgonzolla i wymieszać do rozpuszczenia sera. Zestawić sos z palnika i zmiksować na gładką konsystencję. Doprawić do smaku.

 

Sos ciemny

  • 1/2 szkl. sosu pomidorowego
  • 2 łyżki ostrego sosu np. sriracha
  • 5 łyżek masła
  • 1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny
  • sól – do smaku

Wszystkie składniki włożyć do niewielkiego garnuszka i podgrzać, co jakiś czas mieszając, aż do pełnego połączenia się składników i lekkiego zgęstnienia sosu. Upieczonego kalafiora obtoczyć w sosie i podawać z jasnym sosem w miseczce, do maczania kalafiora.

 

Skorzystałeś z przepisu. Będzie mi bardzo miło jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu. Zapraszam Cię też serdecznie do mojej cudownej, wysmakowanej społeczności na Facebook i/ lub na Instagramie

kalafior buffallo

Średnia ocen

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 4 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Jedna odpowiedź

  1. Ja uwielbiam kalafior i chętnie wykorzystuję go w kuchni, ale w takim wydaniu jeszcze go nie próbowałam. Bardzo zaciekawił mnie ten przepis i chętnie go wypróbuję. Kalafior wygląda zaskakująco, ale bardzo apetycznie. Mój mąż nie przepada za kalafiorem, ale może w takim wydaniu mu zasmakuje 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami