
Autor Wysmakowane 2 sierpnia 2021
A kto powiedział, że hummus może być tylko z cieciorki? Co byście powiedzieli na … hummus z kalafiora? Ja bym powiedziała, że jestem zdecydowanie na TAK! I powiem na pewno jeszcze nie raz, bo z pewnością wrócę do przepisu ponownie. Taki hummus świetnie sprawdzi się zarówno do pieczywa jak i do warzyw czy jako dodatek do obiadu. Choć przyznam szczerze, że połowę wyjadłam po prostu łyżeczką prosto z miski, zaraz po zrobieniu. W każdej opcji pysznie!
Przepis na hummus pochodzi z e-booka „Dieta Keto – plan posiłków” Joasi Łysak. Choć oczywiście nie musicie być na diecie ketogenicznej, żeby hummus zrobić i się w nim bardzo rozsmakować. My nie jesteśmy. Dietą zainteresowałam się za sprawą znajomej z pracy, która wychwala ją pod niebiosa. Rzeczywiście. Zmiana w jej sylwetce jest naprawdę imponująca, a co najważniejsze, twierdzi, że czuje się o wiele lepiej, odkąd przeszła na dietę keto. Postanowiłam, więc przyjrzeć się jej bliżej. Na stronie ketodietetyk można znaleźć wiele ciekawych przepisów keto. Taki pro-tip, że po zarejestrowaniu się do newslettera tutaj, można pobrać e-book z menu na 3 dni bezpłatnie. Ja skusiłam się też na jadłospis 7-dniowy i to z niego właśnie pochodzi przepis na hummus z kalafiora.
W e-booku znajdziecie jeszcze wiele innych, równie szybkich i łatwych do przygotowania przepisów, w pełni zgodnych z filozofią diety ketogenicznej. Na tyle prostych, że spokojnie poradzą sobie z nimi nawet osoby, które nie mają żadnego doświadczenia w gotowaniu. Jeśli jesteście na diecie ketogenicznej, lub macie ochotę ją przetestować, to zajrzyjcie do Joasi. Oprócz wersji 3 i 7 dniowej, dostępne są też wersje na 10, 14 a nawet na 31 dni.
Na koniec mam dla Was niespodziankę! Z kodem WYSMAKOWANE10 macie 10% ZNIŻKI NA ZAKUP DOWOLNYCH E-BOOKÓW w sklepie Ketodietetyk!
Hummus z kalafiora
- 300 g kalafiora
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki tahini
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
- Kilka kropli octu jabłkowego
- Sól do smaku
Podzielić kalafior na małe różyczki, posiekać czosnek. Gotować kalafior w osolonej wodzie przez 8-10 minut. Po ugotowaniu odcedzić. Na dużej patelni na średnim ogniu rozgrzać masło. Podsmażyć kalafior do uzyskania złotego koloru. Pod koniec smażenia dodać czosnek.
Kalafior z czosnkiem włożyć do wysokiego naczynia wraz z resztą składników i zmiksować blenderem na gładką masę. Spróbować i doprawić solą do smaku. Przechowywać w lodówce do 4 dni.
Wypróbuj też mój tradycyjny hummus idealny oraz pozostałe wysmakowane smarowidła na kanapki (dostępne tutaj)
Wpis powstał we współpracy z ketodietetyk.pl