Kaszotto z kurczakiem i kozim serem

przepis

Kaszotto z kurczakiem i kozim serem czyli szybka, pyszna propozycja na danie jednogarnkowe. Zamiast kaszy jaglanej można dać kaszę pęczak lub jęczmienną modyfikując odpowiednio czas gotowania. Zamiast sera koziego świetnie sprawdzi się też ser z niebieską pleśnią. Polecam dodanie też świeżego tymianku jeśli mamy – dodajemy w tym samym momencie co przyprawy.

Kaszotto z kurczakiem i kozim serem

  • 100 g kaszy jaglanej
  • ok 350 g kurczaka w temperaturze pokojowej
  • 100 g sera koziego pleśniowego w roladzie
  • 10 pomidorów suszonych
  • kilkanaście oliwek
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: pieprz, sól, oregano, tymianek, papryka słodka i chilli
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • łyżka oliwy
  • 1 szklanka bulionu

Kurczaka pokroić w kostkę. Doprawić lekko solą i pieprzem. Patelnię mocno nagrzać (aż będzie parować). Dodać kurczaka, lekko zmniejszyć ogień i krótko obsmażyć kostki ze wszystkich stron. Dodać łyżkę oliwy. Wymieszać i zdjąć mięso z patelni na osobny talerz.

Na patelnię dodać masło. Roztopić, wsypać kaszę i chwilę podsmażyć. Dodać drobno posiekane szalotki i rozgnieciony czosnek. Dokładnie wymieszać i smażyć kilka minut. Doprawić (póki co nie za dużo, doprawienie do smaku na koniec, uwaga zwłaszcza na ilość soli bo sam bulion już jest słony).

Stopniowo dodawać bulion, dolewając kolejną porcję jak poprzednia już zostanie wchłonięta przez kaszę (łącznie około 20-30 minut w zależności od kaszy). W międzyczasie ser posiekać drobno (można zostawić ładne plasterki do dekoracji), pomidory suszone na kilka części i oliwki na talarki. Jak kasza będzie już prawie gotowa, dodać na patelnię kurczaka, oliwki i pomidorki. Wymieszać  smażyć jeszcze około 5 minut. Doprawić do smaku i wymieszać. Zdjąć z ognia i dodać ser kozi. Lekko wymieszać i podawać.

Kaszotto z kurczakiem i kozim serem

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Kaszotto z kurczakiem i kozim serem
Data
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 18 Review(s)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.

19 komentarzy

  • Monika 22 października 2017 o 15:33 Odpowiedz

    zapisuję przepis, musze wypróbować!

  • TosiMama 21 października 2017 o 22:03 Odpowiedz

    Uwielbiam kaszotto, takiego jeszcze nie jadłam, a brzmi pysznie!

  • Jull Krajewska 21 października 2017 o 19:37 Odpowiedz

    Prosty i pyszny przepis! Cos dla mnie 🙂

  • Ania, Kęsy Codzienności 21 października 2017 o 18:43 Odpowiedz

    Skusił mnie tytuł.😉 Ciekawy przepis. Ja bym spróbowała bez oliwek i z np.feta lub serem żółtym, bo pleśniowe do mnie nie przemawiają. A dla dodatkowego ułatwienia zrobiła w piekarniku. Bo robiłam już risotto w piekarniku i wyszło super. 😃 Przepis czeka w kolejce bo zdjęcia okazały się klapą…

    • Wysmakowane 27 października 2017 o 19:53 Odpowiedz

      Super! Mam nadzieję, że się kiedyś doczeka 😉 A przepis traktuj jak inspirację. Nie lubisz pleśniowych – pomiń, albo wymień. Pokruszona feta na wierzch będzie extra!

  • Madame Malonka 21 października 2017 o 15:01 Odpowiedz

    Kaszotto jeszcze nie robiłam. Dawno nie przyrządzałam dań z udziałem kaszy, więc ten przepis sprawdzi się jako inspiracja.

  • Gusia 21 października 2017 o 14:49 Odpowiedz

    Znam te połączenie, ale naprawdę nie lubię koziego sera:)

    • Wysmakowane 21 października 2017 o 15:46 Odpowiedz

      Spokojnie możesz wymienić na ser z niebieska pleśnią

  • krystynabozenna 21 października 2017 o 08:56 Odpowiedz

    Pycha , bardzo lubię kasze 🙂

  • Slow Fix 20 października 2017 o 08:11 Odpowiedz

    Mniam! Zapisuję sobie do zrobienia!

  • olka 20 października 2017 o 07:57 Odpowiedz

    Jako wege przygotowuję kaszotto na bazie białego wina, pieczarek, z dodatkiem kilku wybranych warzyw. Najchętniej wybieram kaszę pęczak 🙂

    • Wysmakowane 20 października 2017 o 07:59 Odpowiedz

      Zdecydowanie wino pasuje i podnosi walory smakowe. Niestety u mnie jeszcze chwilowo odpada 😉

  • Wanda 19 października 2017 o 17:55 Odpowiedz

    Cudne! Właśnie kozi ser z suszonymi pomidorami, plus kurczak-super pasuje.

  • Danuta 19 października 2017 o 12:51 Odpowiedz

    O, wiem co zrobię na kolację dziś 😉

  • Magda 19 października 2017 o 12:30 Odpowiedz

    Ależ to smakowite i wszystko co kocham <3

  • Weronika 19 października 2017 o 11:24 Odpowiedz

    Uwielbiam dania typu risotto ale kaszotto jeszcze nigdy nie gotowałam. Chętnie wypróbuję Twoj przepis. Tylko zamiast gotować bulion użyje tego gotowego z butelki od Krakusa. Ułatwia mi on pracę w kuchni a dodatkowo nadaje smak potrawą i nie zawiera konserwantów.

  • Zwykła Matka 19 października 2017 o 07:21 Odpowiedz

    Może niekoniecznie kozi ser, ale reszta składników jest jak najbardziej w moim guście 🙂

    • Wysmakowane 19 października 2017 o 12:31 Odpowiedz

      Jasne! Potraktuj przepis jak inspiracje 😉

MENU