
Autor Wysmakowane 18 października 2017
Kaszotto z kurczakiem i kozim serem czyli szybka, pyszna propozycja na danie jednogarnkowe. Zamiast kaszy jaglanej można dać kaszę pęczak lub jęczmienną modyfikując odpowiednio czas gotowania. Zamiast sera koziego świetnie sprawdzi się też ser z niebieską pleśnią. Polecam dodanie też świeżego tymianku jeśli mamy – dodajemy w tym samym momencie co przyprawy.
Kaszotto z kurczakiem i kozim serem
- 100 g kaszy jaglanej
- ok 350 g kurczaka w temperaturze pokojowej
- 100 g sera koziego pleśniowego w roladzie
- 10 pomidorów suszonych
- kilkanaście oliwek
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy: pieprz, sól, oregano, tymianek, papryka słodka i chilli
- 2 łyżki masła klarowanego
- łyżka oliwy
- 1 szklanka bulionu
Kurczaka pokroić w kostkę. Doprawić lekko solą i pieprzem. Patelnię mocno nagrzać (aż będzie parować). Dodać kurczaka, lekko zmniejszyć ogień i krótko obsmażyć kostki ze wszystkich stron. Dodać łyżkę oliwy. Wymieszać i zdjąć mięso z patelni na osobny talerz.
Na patelnię dodać masło. Roztopić, wsypać kaszę i chwilę podsmażyć. Dodać drobno posiekane szalotki i rozgnieciony czosnek. Dokładnie wymieszać i smażyć kilka minut. Doprawić (póki co nie za dużo, doprawienie do smaku na koniec, uwaga zwłaszcza na ilość soli bo sam bulion już jest słony).
Stopniowo dodawać bulion, dolewając kolejną porcję jak poprzednia już zostanie wchłonięta przez kaszę (łącznie około 20-30 minut w zależności od kaszy). W międzyczasie ser posiekać drobno (można zostawić ładne plasterki do dekoracji), pomidory suszone na kilka części i oliwki na talarki. Jak kasza będzie już prawie gotowa, dodać na patelnię kurczaka, oliwki i pomidorki. Wymieszać smażyć jeszcze około 5 minut. Doprawić do smaku i wymieszać. Zdjąć z ognia i dodać ser kozi. Lekko wymieszać i podawać.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?
19 Responses
zapisuję przepis, musze wypróbować!
Uwielbiam kaszotto, takiego jeszcze nie jadłam, a brzmi pysznie!
Prosty i pyszny przepis! Cos dla mnie 🙂
Skusił mnie tytuł.? Ciekawy przepis. Ja bym spróbowała bez oliwek i z np.feta lub serem żółtym, bo pleśniowe do mnie nie przemawiają. A dla dodatkowego ułatwienia zrobiła w piekarniku. Bo robiłam już risotto w piekarniku i wyszło super. ? Przepis czeka w kolejce bo zdjęcia okazały się klapą…
Super! Mam nadzieję, że się kiedyś doczeka 😉 A przepis traktuj jak inspirację. Nie lubisz pleśniowych – pomiń, albo wymień. Pokruszona feta na wierzch będzie extra!
Kaszotto jeszcze nie robiłam. Dawno nie przyrządzałam dań z udziałem kaszy, więc ten przepis sprawdzi się jako inspiracja.
Znam te połączenie, ale naprawdę nie lubię koziego sera:)
Spokojnie możesz wymienić na ser z niebieska pleśnią
Pycha , bardzo lubię kasze 🙂
Mniam! Zapisuję sobie do zrobienia!
Jako wege przygotowuję kaszotto na bazie białego wina, pieczarek, z dodatkiem kilku wybranych warzyw. Najchętniej wybieram kaszę pęczak 🙂
Zdecydowanie wino pasuje i podnosi walory smakowe. Niestety u mnie jeszcze chwilowo odpada 😉
Cudne! Właśnie kozi ser z suszonymi pomidorami, plus kurczak-super pasuje.
O, wiem co zrobię na kolację dziś 😉
Ależ to smakowite i wszystko co kocham <3
Uwielbiam dania typu risotto ale kaszotto jeszcze nigdy nie gotowałam. Chętnie wypróbuję Twoj przepis. Tylko zamiast gotować bulion użyje tego gotowego z butelki od Krakusa. Ułatwia mi on pracę w kuchni a dodatkowo nadaje smak potrawą i nie zawiera konserwantów.
Dlatego ja mam zawsze bulion w pogotowiu 🙂 Zapraszam do tego wpisu https://www.wysmakowane.pl/sekret-zupy-czyli-jak-zrobic-bulion/
Może niekoniecznie kozi ser, ale reszta składników jest jak najbardziej w moim guście 🙂
Jasne! Potraktuj przepis jak inspiracje 😉