
- Potrzebny czas: 15 minut + 30 min pieczenia
- Porcja: 3 osoby
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 9 maja 2019
Moje dni wciąż wyładowane są sprzątaniem poremontowym, co z giga brzuchem (termin już za trzy tygodnie) idzie mi mocno „ociężale” i powoli. Ale jeść coś trzeba, a piekarnik parowy BAKEandSTEAM od Gotie stoi w kuchni i szalenie kusi, by upichcić coś pysznego. Zwłaszcza, że pierwsze testy pieczenia z funkcją pary zakończyły się rewelacyjnie i udało mi się wyczarować doskonale mazisty sernik z truskawkami (przepis tu!). Na szczęście w zamrażarce zalegało trochę tortellini z pomidorami i mozzarellą. Aż się prosiło, by na szybko stworzyć jakąś pyszną zapiekankę. Kilka świeżych składników, hop do piekarnika buchającego parą i efekt znów mnie zachwycił. Ani śladu po stwardniałym, przypalonym serze na bokach i z wierzchu. Zapiekanka wyszła bardzo delikatna, kremowa, fantastyczna. Do zapiekanki możecie użyć domowych lub kupnych pierożków tortellini (u mnie domowe, w wersji XL). Zamiast pestek dyni świetnie sprawdzą się też orzeszki pini. Natomiast parmezan możecie wymienić na inny twardy, zdecydowany w smaku ser (np. cheddar).
Kremowa zapiekanka z tortellini i szpinakiem
- łyżka oliwy extra virgin do natłuszczenia formy
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 80 g szynki parmeńskiej
- duża garść świeżego szpinaku
- duży ząbek czosnku
- 200 g kwaśnej śmietany 18%
- 60 g tartego sera parmezan
- sól i świeżo zmielony pieprz
- 350 g tortellini z serem
- 3 łyżki pestek dyni
- oliwa dyniowa do podania (opcjonalnie)
Piekarnik parowy nagrzać do 100 stopni C (tradycyjny do 160 stopni C góra dół). Formę natłuścić oliwą extra virgin.
Szynkę pokroić na kawałki (takie na raz). Pomidorki koktajlowe i szpinak umyć i osuszyć. Pomidorki pokroić na połówki (większe można na ćwiartki), szpinak na mniejsze części. Czosnek rozgnieść. Śmietanę włożyć do dużej miski. Dodać połowę sera i doprawić do smaku solą (uwaga z soleniem, bo ser i szynka same w sobie są już słone) i świeżo zmielonym pieprzem. Do miski dodać tortellini, szynkę, pomidorki i szpinak. Wszystko delikatnie wymieszać. Wyłożyć do przygotowanej formy. Obsypać pestkami dyni i resztą parmezanu.
W piekarniku włączyć funkcję pary (jeśli nie macie takiej funkcji to na dno piekarnika wstawić blaszkę z wodą). Na środkowy poziom wsunąc blaszkę z zapiekanką i piec około 30 minut, aż masa się zetnie i ładnie zarumieni z wierzchu.
Podawać skropione oliwą dyniową (ewentualnie oliwą extra virgin), obsypane listkami świeżego szpinaku i oprószone świeżo mielonym pieprzem.
Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 
16 Responses
Zrobiłam, idealna konsystencja i smak. Dodaję to danie do karty naszych stałych, rodzinnych dań 🙂 Dzięki za super przepis!
Bardzo mi miło to słyszeć. Cieszę się, że smakowało 🙂
Mam wszystkie składniki i muszę to zrobić ?
Mam tylko pytanie czy tortellini muszę podgotować czy piekarnik parowy o to zadba i mogę wsypać surowe?
Wkładałam surowe tylko musi być oblepione sosem żeby miało w czym się ugotować
Przetestowałam 🙂 Wyszło pyszne.
Uwielbiam tortellini 🙂 Dzięki za pomysł na zapiekankę. Wypróbuję.
Głodna się zrobiłam :-)) Pyyycha , ależ kusisz, idę coś zjeść 🙂
Zapiekanka wygląda smakowicie. Często przyrządzam takie zapiekane kanapki w różnymi składnikami.
Spróbuj następnym razem w kąpieli wodnej. Naprawdę robi różnice
Na pewno skorzystamy z przepisu, szpinak lubimy
Muszę wyprobowac ten przepis, to zdecydowanie moje smaki 🙂
To tym bardziej jestem pełna podziwu choć ja 2 tygodnie przed porodem marynowałam grzybki, którymi w ilości całkiem słusznej uszczęśliwił mnie mój mąż xd
Bez szynki zrobię bo może być pyszna 🙂
Pyszna. Bez szynki tez. Ale kluczowa robotę robi tu pieczenie na parze.
Pysznie to wygląda 🙂 Mam smaka 🙂
Bardzo lubię tego typu dania, jednak bez mięsa.
Można pominąć. Lub zastąpić np pomidorami suszonymi