Przepisy

Więcej

Porcja3 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Kremowa zapiekanka z tortellini i szpinakiem

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 17 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Moje dni wciąż wyładowane są sprzątaniem poremontowym, co z giga brzuchem (termin już za trzy tygodnie) idzie mi mocno „ociężale” i powoli. Ale jeść coś trzeba, a piekarnik parowy BAKEandSTEAM od Gotie stoi w kuchni i szalenie kusi, by upichcić coś pysznego. Zwłaszcza, że pierwsze testy pieczenia z funkcją pary zakończyły się rewelacyjnie i udało mi się wyczarować doskonale mazisty sernik z truskawkami (przepis tu!). Na szczęście w zamrażarce zalegało trochę tortellini z pomidorami i mozzarellą. Aż się prosiło, by na szybko stworzyć jakąś pyszną zapiekankę. Kilka świeżych składników, hop do piekarnika buchającego parą i efekt znów mnie zachwycił. Ani śladu po stwardniałym, przypalonym serze na bokach i z wierzchu. Zapiekanka wyszła bardzo delikatna, kremowa, fantastyczna. Do zapiekanki możecie użyć domowych lub kupnych pierożków tortellini (u mnie domowe, w wersji XL). Zamiast pestek dyni świetnie sprawdzą się też orzeszki pini. Natomiast parmezan możecie wymienić na inny twardy, zdecydowany w smaku ser (np. cheddar).

Kremowa zapiekanka z tortellini i szpinakiem

  • łyżka oliwy extra virgin do natłuszczenia formy
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 80 g szynki parmeńskiej
  • duża garść świeżego szpinaku
  • duży ząbek czosnku
  • 200 g kwaśnej śmietany 18%
  • 60 g tartego sera parmezan
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 350 g tortellini z serem
  • 3 łyżki pestek dyni
  • oliwa dyniowa do podania (opcjonalnie)

Piekarnik parowy nagrzać do 100 stopni C (tradycyjny do 160 stopni C góra dół). Formę natłuścić oliwą extra virgin.

Szynkę pokroić na kawałki (takie na raz). Pomidorki koktajlowe i szpinak umyć i osuszyć. Pomidorki pokroić na połówki (większe można na ćwiartki), szpinak na mniejsze części. Czosnek rozgnieść. Śmietanę włożyć do dużej miski. Dodać połowę sera i doprawić do smaku solą (uwaga z soleniem, bo ser i szynka same w sobie są już słone) i świeżo zmielonym pieprzem. Do miski dodać tortellini, szynkę, pomidorki i szpinak. Wszystko delikatnie wymieszać. Wyłożyć do przygotowanej formy. Obsypać pestkami dyni i resztą parmezanu.

W piekarniku włączyć funkcję pary (jeśli nie macie takiej funkcji to na dno piekarnika wstawić blaszkę z wodą). Na środkowy poziom wsunąc blaszkę z zapiekanką i piec około 30 minut, aż masa się zetnie i ładnie zarumieni z wierzchu.

Podawać skropione oliwą dyniową (ewentualnie oliwą extra virgin), obsypane listkami świeżego szpinaku i oprószone świeżo mielonym pieprzem.

zapiekanka na parzezapiekanka z tortellini z szynką parmeńskąpiekarnik parowy

 

Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Średnia ocen

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 17 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

14 odpowiedzi

  1. Mam wszystkie składniki i muszę to zrobić ?
    Mam tylko pytanie czy tortellini muszę podgotować czy piekarnik parowy o to zadba i mogę wsypać surowe?

  2. To tym bardziej jestem pełna podziwu choć ja 2 tygodnie przed porodem marynowałam grzybki, którymi w ilości całkiem słusznej uszczęśliwił mnie mój mąż xd

    Bez szynki zrobię bo może być pyszna 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami