fbpx

Kremowa zapiekanka z tortellini i szpinakiem

przepis

Moje dni wciąż wyładowane są sprzątaniem poremontowym, co z giga brzuchem (termin już za trzy tygodnie) idzie mi mocno „ociężale” i powoli. Ale jeść coś trzeba, a piekarnik parowy BAKEandSTEAM od Gotie stoi w kuchni i szalenie kusi, by upichcić coś pysznego. Zwłaszcza, że pierwsze testy pieczenia z funkcją pary zakończyły się rewelacyjnie i udało mi się wyczarować doskonale mazisty sernik z truskawkami (przepis tu!). Na szczęście w zamrażarce zalegało trochę tortellini z pomidorami i mozzarellą. Aż się prosiło, by na szybko stworzyć jakąś pyszną zapiekankę. Kilka świeżych składników, hop do piekarnika buchającego parą i efekt znów mnie zachwycił. Ani śladu po stwardniałym, przypalonym serze na bokach i z wierzchu. Zapiekanka wyszła bardzo delikatna, kremowa, fantastyczna. Do zapiekanki możecie użyć domowych lub kupnych pierożków tortellini (u mnie domowe, w wersji XL). Zamiast pestek dyni świetnie sprawdzą się też orzeszki pini. Natomiast parmezan możecie wymienić na inny twardy, zdecydowany w smaku ser (np. cheddar).

Kremowa zapiekanka z tortellini i szpinakiem

  • łyżka oliwy extra virgin do natłuszczenia formy
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 80 g szynki parmeńskiej
  • duża garść świeżego szpinaku
  • duży ząbek czosnku
  • 200 g kwaśnej śmietany 18%
  • 60 g tartego sera parmezan
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 350 g tortellini z serem
  • 3 łyżki pestek dyni
  • oliwa dyniowa do podania (opcjonalnie)

Piekarnik parowy nagrzać do 100 stopni C (tradycyjny do 160 stopni C góra dół). Formę natłuścić oliwą extra virgin.

Szynkę pokroić na kawałki (takie na raz). Pomidorki koktajlowe i szpinak umyć i osuszyć. Pomidorki pokroić na połówki (większe można na ćwiartki), szpinak na mniejsze części. Czosnek rozgnieść. Śmietanę włożyć do dużej miski. Dodać połowę sera i doprawić do smaku solą (uwaga z soleniem, bo ser i szynka same w sobie są już słone) i świeżo zmielonym pieprzem. Do miski dodać tortellini, szynkę, pomidorki i szpinak. Wszystko delikatnie wymieszać. Wyłożyć do przygotowanej formy. Obsypać pestkami dyni i resztą parmezanu.

W piekarniku włączyć funkcję pary (jeśli nie macie takiej funkcji to na dno piekarnika wstawić blaszkę z wodą). Na środkowy poziom wsunąc blaszkę z zapiekanką i piec około 30 minut, aż masa się zetnie i ładnie zarumieni z wierzchu.

Podawać skropione oliwą dyniową (ewentualnie oliwą extra virgin), obsypane listkami świeżego szpinaku i oprószone świeżo mielonym pieprzem.

zapiekanka na parzezapiekanka z tortellini z szynką parmeńskąpiekarnik parowy

 

Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Kremowa zapiekanka z tortellini i szpinakiem
Data
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.

14 komentarzy

  • Kasia 11 sierpnia 2019 o 11:46 Odpowiedz

    Mam wszystkie składniki i muszę to zrobić 😁
    Mam tylko pytanie czy tortellini muszę podgotować czy piekarnik parowy o to zadba i mogę wsypać surowe?

    • Wysmakowane 11 sierpnia 2019 o 11:56 Odpowiedz

      Wkładałam surowe tylko musi być oblepione sosem żeby miało w czym się ugotować

  • Aleksandra 19 maja 2019 o 17:40 Odpowiedz

    Przetestowałam 🙂 Wyszło pyszne.

  • Aleksandra 12 maja 2019 o 09:35 Odpowiedz

    Uwielbiam tortellini 🙂 Dzięki za pomysł na zapiekankę. Wypróbuję.

  • krystynabozenna 11 maja 2019 o 19:22 Odpowiedz

    Głodna się zrobiłam :-)) Pyyycha , ależ kusisz, idę coś zjeść 🙂

  • Mokka 11 maja 2019 o 09:43 Odpowiedz

    Zapiekanka wygląda smakowicie. Często przyrządzam takie zapiekane kanapki w różnymi składnikami.

    • Wysmakowane 11 maja 2019 o 10:35 Odpowiedz

      Spróbuj następnym razem w kąpieli wodnej. Naprawdę robi różnice

  • Atrakcyjne wakacje 11 maja 2019 o 08:48 Odpowiedz

    Na pewno skorzystamy z przepisu, szpinak lubimy

  • Karolina / Nasze Babelkowo 11 maja 2019 o 07:51 Odpowiedz

    Muszę wyprobowac ten przepis, to zdecydowanie moje smaki 🙂

  • Beata Herbata 10 maja 2019 o 22:15 Odpowiedz

    To tym bardziej jestem pełna podziwu choć ja 2 tygodnie przed porodem marynowałam grzybki, którymi w ilości całkiem słusznej uszczęśliwił mnie mój mąż xd

    Bez szynki zrobię bo może być pyszna 🙂

    • Wysmakowane 10 maja 2019 o 22:32 Odpowiedz

      Pyszna. Bez szynki tez. Ale kluczowa robotę robi tu pieczenie na parze.

  • Idealna 10 maja 2019 o 20:41 Odpowiedz

    Pysznie to wygląda 🙂 Mam smaka 🙂

  • Olga 10 maja 2019 o 15:39 Odpowiedz

    Bardzo lubię tego typu dania, jednak bez mięsa.

    • Wysmakowane 10 maja 2019 o 16:11 Odpowiedz

      Można pominąć. Lub zastąpić np pomidorami suszonymi

MENU