Przepisy

Więcej

Porcja
2 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja2 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Makaron na szybko z pesto bazylia – orzech – 12 min

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 1 ocenie)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Jak myślę obiad na ekspresie to pierwsze co przychodzi mi do głowy do makaron! Dziś na przygotowanie obiadu miałam dosłownie kilka minut, więc po szybkim rzucie oka w głąb lodówki i do okolicznych szaf, zaserwowałam makaron z szynką parmeńską i lekko niecodziennym pesto na bazie bazylii i prażonych orzechów włoskich. Pesto możecie użyć klasyczne gotowe, ale ja bardzo Wam polecam zrobić własne z poniższego przepisu. I tak całość przygotowań spokojnie zamkniecie w czasie, gdy gotować się będzie makaron, więc do stracenia macie niewiele, a zyskać możecie (smakowo!) naprawdę wiele!

Makaron na szybko z pesto bazyliowo – orzechowym

  • 120 g makaronu (użyłam penne, może być inny)
  • 6 plasterków szynki parmeńskiej lub innej suszonej, np. serrano czy szwarcwaldzka
  • 8 pomidorków suszonych
  • pól doniczki bazylii
  • garść orzechów włoskich
  • 2 łyżki oliwy extra virgin
  • łyżka soku z cytryny
  • sól, świeżo zmielony pieprz i odrobina chilli
  • 10 g startego sera (najlepiej parmezan, ale może być inny twardy) + do posypania

Jednocześnie zacząć nagrzewać suchą patelnię, a obok w dużym garnku ugotować al. dente makaron. Posiekać orzechy włoskie i uprażyć na patelni, aż będą lekko rumiane. Do wysokiego pojemnika włożyć listki bazylii, oliwę, sok z cytryny, starty ser, sól, pieprz i chilli. Dodać uprażone orzechy (troszeczkę odłożyć) i zblendować na gładkie pesto. Posiekać drobniej szynkę i pomidorki i podgrzać je na patelni po orzechach. Makaron odcedzić (zachować trochę wody) i dodać na patelnię razem z pesto. Wymieszać i zestawić z palnika. W razie potrzeby rozrzedzić wodą po gotowaniu makaronu i doprawić. Makaron rozłożyć na dwa talerze. Posypać resztą sera, orzechów i listków bazylii. Oprószyć świeżo mielonym pieprzem i podawać.

Sprawdź też inne ekspresowe pomysły na makaron. Tu moje top 3! Klik – Ekspresowe makarony

domowe pesto bazyliowo orzechoweMakaron na szybko z pesto bazyliowo - orzechowymMakaron na szybko z szynką parmeńską

 

Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników. Ten przepis w Waszym wykonaniu:

DSC 1476
„Banalnie proste i bardzo szybkie. Uwielbiam takie dania. I jeszcze ten ciągnący się ser….” Bazzzzza

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 1 ocenie)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Jedna odpowiedź

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami