Przepisy

Więcej

Porcja
3-4 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja3-4 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Kruchy schab duszony w sosie z pomidorami suszonymi

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 3 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Przepyszny sposób na delikatny, kruchy schab duszony w sosie z dodatkiem pomidorów suszonych. Do sosu użyłam piwo, które nadaje daniu bogaty, ciekawy smak. Nie musicie bać się tu alkoholu. Schab jest tak długo gotowany, że po alkoholu nie powinno być tu śladu. Moje danie podałam z perłowym kuskusem i ogórkami kiszonymi. Równie dobrze będzie tu pasowała inna kasza lub makaron, a zamiast ogórków sałatka z świeżych warzyw.

Po pozostałe pomysły na wykorzystanie schabu zapraszam do TAG: SCHAB.

 

Kruchy schab duszony w sosie z pomidorami suszonymi

  • 400 g schabu w plastrach
  • przyprawy do schabu: po 1/3 łyżeczki soli, pieprzu, słodkiej papryki i oregano
  • pół cebuli
  • 1,5 łyżki masła np. klarowanego
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 ml jasnego piwa
  • 250 ml wody
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 ziele angielskie
  • przyprawy do sosu: świeżo zmielony pieprz i sól do smaku i odrobina chilli
  • 40 ml śmietany 30%
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 6 pomidorków suszonych posiekanych
  • do podania: kasza/ makaron oraz

Schab pokroić na plasterki ok 8 mm grubości. Obsypać przyprawami do schabu. Lekko rozbić tłuczkiem, tak by przyprawy lepiej „przeniknęły” do mięsa. Odłożyć na chwilę.

Cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle w szerokim garnku. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, a po kolejnej minucie wlać piwo. Wymieszać i zwiększyć ogień, tak by odparować alkohol. Po ok. 5 minutach do garnka wlać wrzątek i sos sojowy. Dodać ziele angielskie i przyprawy do sosu. Doprowadzić do wrzenia. Do garnka włożyć mięso, zagotować, po czym zmniejszyć grzanie, przykryć i gotować do pełnej miękkości mięsa. Będzie to trwało ok. 1,5 godziny. Co jakiś czas dobrze jest obrócić plastry na drugą stronę.

Do kubeczka włożyć śmietanę, koncentrat pomidorowy i mąkę. Dokładnie wymieszać. Do kubka, wlewać po łyżce gorącego wywaru, za każdym razem mieszając, by zahartować śmietanę. Po dodaniu ok. 8 łyżek, całość przelać do garnka z mięsem i dokładnie wymieszać. Dodać posiekane suszone pomidory i doprowadzić do wrzenia, po czym zestawić z ognia.

 

Spróbuj, zostań, obserwuj na Facebook i na Instagramie. A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!

Możesz też otagować zdjęcie swojego wykonania na IG hasztagiem #wysmakowane. Z wielką przyjemnością udostępnię w mojej relacji.

Kruchy schab duszony w sosie z pomidorami suszonymi

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 3 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami