fbpx

Leczo wegetariańskie z ciecierzycą i batatem

przepis
Jesienne a’la leczo wegetariańskie z ciecierzycą, Możecie je zajadać same, podać z kromką świeżego pieczywa lub w towarzystwie ryżu. Możecie podać je na jesienną kolacje na ciepło lub na obiad. Możecie zjeść je w domu lub zapakować do lunch boxa do pracy. Wszystko możecie! Tylko zróbcie koniecznie, bo inaczej będziecie żałować.
.
Sycące
Intensywne
Pełne aromatów
Przepyszne
Całkowicie wegańskie
Jednogarnkowe
Szybkie

 

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią/ zdjęciem w komentarzu. Zapraszam też serdecznie do obserwowania Wysmakowane na Facebook i na Instagramie.

 

Jesienne a’la leczo wegetariańskie z batatami i cieciorką

  • 2 pełne łyżki oliwy extra virgin
  • niewielka cebula
  • 2 spore ząbki czosnku
  • pół pora
  • duży batat o wadze 450-500 gram
  • 1 żółta papryka
  • pół szklanki bulionu warzywnego
  • przyprawy: po łyżeczce słodkiej papryki, kuminu i oregano
  • 1 świeża ostra papryczka lub 1/3 łyżeczki chilli
  • pół puszki cieciorki
  • puszka pomidorów krojonych
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sól i pieprz do smaku

 

W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę. Dodać posiekaną drobno cebulę i por. Czosnek przecisnąć przez praskę do garnka. Wymieszać. Zeszklić na niewielkim ogniu, często mieszając. W tym czasie obrać, umyć i pokroić w kostkę batat. Dodać do garnka i wymieszać. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w kostkę. Papryczkę jak najdrobniej posiekać. Obie papryki dodać do garnka. Zalać gorącym bulionem, dodać wszystkie przyprawy, wymieszać i doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć moc grzania i gotować ok. 5 minut. Dodać cieciorkę, pomidory i koncentrat. Wymieszać i gotować do miękkości cieciorki.

 

Jesienne a’la leczo wegetariańskie z ciecierzycą i batatem

 

Powiązane wpisy

Summary
recipe image
Recipe Name
Jesienne a’la leczo wegetariańskie z ciecierzycą i batatem
Published On

Skomentuj

wp-puzzle.com logo

2 komentarze

  • KOLORgotowania 4 listopada 2020 o 20:24 Odpowiedz

    Pysznie i jesiennie

    • Wysmakowane 5 listopada 2020 o 22:44 Odpowiedz

      Dziękuję. Do tego szybko i w jednym garnku. Czego chcieć więcej 😉

MENU