
Autor Wysmakowane 4 listopada 2020
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią/ zdjęciem w komentarzu. Zapraszam też serdecznie do obserwowania Wysmakowane na Facebook i na Instagramie.
Jesienne a’la leczo wegetariańskie z batatami i cieciorką
- 2 pełne łyżki oliwy extra virgin
- niewielka cebula
- 2 spore ząbki czosnku
- pół pora
- duży batat o wadze 450-500 gram
- 1 żółta papryka
- pół szklanki bulionu warzywnego
- przyprawy: po łyżeczce słodkiej papryki, kuminu i oregano
- 1 świeża ostra papryczka lub 1/3 łyżeczki chilli
- pół puszki cieciorki
- puszka pomidorów krojonych
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- sól i pieprz do smaku
W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę. Dodać posiekaną drobno cebulę i por. Czosnek przecisnąć przez praskę do garnka. Wymieszać. Zeszklić na niewielkim ogniu, często mieszając. W tym czasie obrać, umyć i pokroić w kostkę batat. Dodać do garnka i wymieszać. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w kostkę. Papryczkę jak najdrobniej posiekać. Obie papryki dodać do garnka. Zalać gorącym bulionem, dodać wszystkie przyprawy, wymieszać i doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć moc grzania i gotować ok. 5 minut. Dodać cieciorkę, pomidory i koncentrat. Wymieszać i gotować do miękkości cieciorki.
2 odpowiedzi
Pysznie i jesiennie
Dziękuję. Do tego szybko i w jednym garnku. Czego chcieć więcej 😉