fbpx

Lapis, czyli indonezyjskie ciasto Tysiąca warstw

przepis

Rewelacyjne Lapis, czyli indonezyjskie ciasto Tysiąca warstw. Wygląda spektakularnie i mimo, że jest niesamowicie czasochłonne*, to jest warte każdej poświęconej na jego naszykowanie minuty. Tradycyjnie Lapis jest pieczone na bardzo wyjątkowe okazje. W cieście jest olbrzymia ilość żółtek i naprawdę dużo masła. Dobrze, że zachowuje świeżość bardzo długo, bo nawet miesiąc, to obiecywałam sobie, że nie zjemy całego na raz! Choć po spróbowaniu pierwszego kawałka, zaczynam wątpić w to postanowienie.

Ciasto jest bardzo czaso- i pracochłonne, ale jest przy tym naprawdę proste w wykonaniu. Ważna jest jednak precyzja, dlatego bez wagi kuchennej będzie Wam ciężko. Zwłaszcza, że dobrze jest też podczas pieczenia, ważyć kolejne warstwy, tak by były równe.

Lapis, z wyglądu, mocno przypomina nasz rodzimy sękacz. też można go tak fajnie zajadać, odrywając poszczególne warstwy. Ciasta różnią się jednak i smakiem i składem. W lapis nie ma miodu. Jest za to mleko skondensowane, cynamon i jeszcze więcej żółtek. Tutaj znajdziecie przepis na domowy sękacz z piekarnika.

Przepis mam z książki Monika Mądra-Pawlaki – właścicielki cudownej, poznańskiej kawiarni La Ruina.

* U mnie wyszły 23 warstwy, czyli łącznie prawie 4 godziny pieczenia! Polecam zaopatrzyć się w dobrą książkę i wygodny fotel obok piekarnika.

 

Lapis, czyli indonezyjskie ciasto Tysiąca warstw

  • 140 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki soli
  • 350 g masła (temperatura pokojowa) + do smarowania warstw
  • 200 g cukru pudru
  • 140 g mleka zagęszczonego słodzonego
  • 12 żółtek i 6 białek
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do pierwszej miseczki przesiać przez sitko mąkę, cynamon i sól. Wymieszać.

W drugiej misce ubić 350 g masła z 70 g cukru pudru (ok. 6 minut). Na koniec dodać mleko skondensowane i krótko zmiksować.

W trzeciej misce przez kolejne 6 minut ubić wszystkie żółtka z kolejnym 70 g cukru pudru, aż do otrzymania bardzo puszystej masy. Dodać ekstrakt waniliowy i wymieszać do połączenia.

W ostatniej misce ubić na sztywno białka, dodając stopniowo, łyżka po łyżce ostatnie 60 g cukru pudru.

Teraz nagrzać piekarnik do 180 stopni C (góra – dół, bez termoobiegu). Okrągłą formę o średnicy 20 cm, wyłożyć na dnie papierem do pieczenia i wstawić ją do piekarnika, by się nagrzała. Zacząć łączenie zawartości miseczek. Najpierw delikatnie połączyć miseczkę drugą i trzecią. Następnie do masy dodać przesiane, suche składniki z pierwszej miseczki i jak najdelikatniej wymieszać. Na koniec ostrożnie połączyć z ubitymi białkami z miseczki 4, starając się, by piana jak najmniej opadła.

Z piekarnika wyjąć formę i na dno wylać jak najcieńszą warstwę ciasta. Tylko tyle, by przykryła dno. Dobrze jest tą warstwę zważyć, tak by kolejne były takie same. Blaszkę z ciastem wstawić z powrotem do piekarnika i piec ok. 8 min do zarumienienia. W tym czasie roztopić pozostałe 50 g masła. Blaszkę wyciągnąć z piekarnika. Grzanie przestawić na opcję grilla. Spód ponakłuwać (np. patyczkiem do szaszłyków), posmarować cienko masłem, najlepiej przy pomocy pędzelka, wyłożyć równomiernie kolejną, cienką warstwę ciasta. Wstawić do piekarnika na kolejne 8 minut, do zarumienienia. I tak dalej postępować, aż do wyczerpania całej masy: cienka warstwa, nakłuwanie, masło i kolejna warstwa. Po wyłożeniu ostatniej warstwy, należy zmniejszyć temperaturę piekarnika do 160 stopni C i piec 7 minut, po czym przykryć ciasto folią i piec jeszcze ostatnie 15 minut. Ostudzić na blacie. Przechowywać szczelnie zamknięte w temperaturze pokojowej.

 

Będzie mi szalenie miło jeśli dołączysz do cudownej, wysmakowanej społeczności na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi jeszcze bardziej miło, jeśli dodatkowo pochwalisz się swoim wykonaniem, wstawiając i oznaczając mnie, abym mogła je podziwiać.

Lapis, czyli indonezyjskie ciasto Tysiąca warstw

 

Powiązane wpisy

Summary
recipe image
Recipe Name
Lapis, czyli indonezyjskie ciasto Tysiąca warstw
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Skomentuj

wp-puzzle.com logo

Brak komentarzy

MENU