Łosoś w sezamie po azjatycku

przepis

Łosoś w sezamie – oryginalny sposób na przyrządzenie bardzo wyrazistego, aromatycznego łososia. Dla wielbicieli kuchni azjatyckiej. Proste, bardzo szybkie danie. Jedynym potencjalnie problematycznym momentem jest odpowiednia długość smażenia: nie za krótko, żeby łosoś nie był surowy w środku, ale i nie za długo żeby go nie przesuszyć i nie spalić sezamu. Mięso łososia powinno być wciąż mocno różowe, miękkie i delikatne. Łososia można zamarynować już rano czy nawet poprzedniego dnia wieczorem i skończyć przygotowanie bezpośrednio przed podaniem – zajmie to nie więcej niż kilka minut.

Więcej dań z łososiem pod tagiem ŁOSOŚ. Jeśli lubisz łososia w orientalnym klimacie to polecam też Łososia w słodko ostrej marynacie.

Łosoś w sezamie:

  • 2 filety z łososia bez skóry (każdy o wadze ok. 150-200 g)
  • 100 g białego ryżu (torebka)
  • 4 łyżki sezamu
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 3 łyżeczki świeżo startego imbiru
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku

W płaskim naczyniu wymieszać dokładnie sosy sojowy i rybny, ocet, miód i imbir. Z umytego, osuszonego łososia zdjąć skórę, upewnić się że nie ma żadnych ości i dokładnie obtoczyć w marynacie. Zostawić na godzinę w temperaturze pokojowej (można na dłużej w lodówce, ale wyjąć z lodówki na godzinę przed smażeniem).

Bezpośrednio przed podaniem ugotować ryż. Łososia wyjąć z marynaty, ściągając ją palcami. Pozostałą marynatę przelać przez sitko do garnuszka i podgrzewać kilka minut żeby lekko zgęstniała.  W tym czasie filety obtoczyć w sezamie i smażyć na mocno rozgrzanej suchej patelni (ok 3 minuty z każdej strony, ale dużo zależy od grubości ryby). Po przewróceniu na drugą stronę do marynaty dodać ryż, wymieszać i podgrzać razem z sosem.

Ryż z marynatą wyłożyć na dwa talerze. Ułożyć łososia i posypać posiekanym szczypiorkiem. Podawać od razu.

obiady-rybki-losos-w-sezamie-po-azjatyckuŁosoś w sezamieŁosoś w sezamie

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Łosoś w sezamie po azjatycku
Data
Ocena
51star1star1star1star1star na podstawie 18 ocen(y)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.

7 komentarzy

  • Andzia 18 czerwca 2019 o 11:43 Odpowiedz

    Rewelacyjny sposób na łososia! Wyszedł ze palce lizać 🙂

  • Andrzej 25 grudnia 2017 o 18:29 Odpowiedz

    Zrobiłem bez octu ryżowego bo noe miałem ale i tak wyszło fantastycznie. Polecam wszystkim!

  • Anita 7 września 2017 o 09:40 Odpowiedz

    Uwielbiam łososia ale tylko pieczonego! Nie wyobrażam sobie wrzucić go na olej

    • Wysmakowane 7 września 2017 o 10:14 Odpowiedz

      Pieczony na pewno zdrowszy. Czasem jednak wybieram smażenie. Tu akurat sprawdza się świetnie. 🙂 I smażymy na suchej patelni, a nie w głębokim tłuszczu 😉

  • Połącz Kropki 26 sierpnia 2017 o 21:14 Odpowiedz

    Ciekawy pomysł:) ja zazwyczaj piekę w piekarniku i tyle;)

  • Świat Toli 24 sierpnia 2017 o 22:09 Odpowiedz

    Bardzo lubię łososia i pewnie ten jest pyszny :). W połączeniu z sezamem na pewno daje fenomenalny efekt smakowy.

  • Olga 22 sierpnia 2017 o 07:35 Odpowiedz

    Wygląda przepysznie!

MENU