Przepisy

Więcej

Trudność
Łatwy
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Łosoś w sezamie po azjatycku

4,7
Rated 4.7 out of 5
4.7 na 5 gwiazdek (oparte na 23 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Łosoś w sezamie – oryginalny sposób na przyrządzenie bardzo wyrazistego, aromatycznego łososia. Dla wielbicieli kuchni azjatyckiej. Proste, bardzo szybkie danie. Jedynym potencjalnie problematycznym momentem jest odpowiednia długość smażenia: nie za krótko, żeby łosoś nie był surowy w środku, ale i nie za długo żeby go nie przesuszyć i nie spalić sezamu. Mięso łososia powinno być wciąż mocno różowe, miękkie i delikatne. Łososia można zamarynować już rano czy nawet poprzedniego dnia wieczorem i skończyć przygotowanie bezpośrednio przed podaniem – zajmie to nie więcej niż kilka minut.

Więcej dań z łososiem pod tagiem ŁOSOŚ. Jeśli lubisz łososia w orientalnym klimacie to polecam też Łososia w słodko ostrej marynacie.

Łosoś w sezamie:

  • 2 filety z łososia bez skóry (każdy o wadze ok. 150-200 g)
  • 100 g białego ryżu (torebka)
  • 4 łyżki sezamu
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 3 łyżeczki świeżo startego imbiru
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku

W płaskim naczyniu wymieszać dokładnie sosy sojowy i rybny, ocet, miód i imbir. Z umytego, osuszonego łososia zdjąć skórę, upewnić się że nie ma żadnych ości i dokładnie obtoczyć w marynacie. Zostawić na godzinę w temperaturze pokojowej (można na dłużej w lodówce, ale wyjąć z lodówki na godzinę przed smażeniem).

Bezpośrednio przed podaniem ugotować ryż. Łososia wyjąć z marynaty, ściągając ją palcami. Pozostałą marynatę przelać przez sitko do garnuszka i podgrzewać kilka minut żeby lekko zgęstniała.  W tym czasie filety obtoczyć w sezamie i smażyć na mocno rozgrzanej suchej patelni (ok 3 minuty z każdej strony, ale dużo zależy od grubości ryby). Po przewróceniu na drugą stronę do marynaty dodać ryż, wymieszać i podgrzać razem z sosem.

Ryż z marynatą wyłożyć na dwa talerze. Ułożyć łososia i posypać posiekanym szczypiorkiem. Podawać od razu.

obiady-rybki-losos-w-sezamie-po-azjatyckuŁosoś w sezamieŁosoś w sezamie

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

4,7
Rated 4.7 out of 5
4.7 na 5 gwiazdek (oparte na 23 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

7 odpowiedzi

    1. Pieczony na pewno zdrowszy. Czasem jednak wybieram smażenie. Tu akurat sprawdza się świetnie. 🙂 I smażymy na suchej patelni, a nie w głębokim tłuszczu 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami