Przepisy

Więcej

Porcja
4-5 osób
Trudność
Łatwy
Porcja4-5 osób
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Makaron z indykiem w zielonym sosie

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 6 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Makaron z indykiem w zielonym sosie na bazie szpinaku, cukinii, oliwek i kaparów. Zdrowe, pożywne i bardzo proste w przygotowaniu danie. Nakład pracy jest niewielki, potem już indyk gotuje się właściwie sam. Równie dobrze smakuje odgrzewane kolejnego dnia, więc to idealna propozycja do lunch boxa do pracy.

Makaron z indykiem w zielonym sosie

  • 700 g indyka
  • puszka pomidorów suszonych
  • pół cukinii
  • mały słoiczek kaparów
  • ok 15 oliwek
  • 150 g szpinaku w liściach mrożony
  • 3 spore ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • ulubiony makaron

Indyka umyć, wysuszyć papierowym ręcznikiem i oczyścić z większych błonek. Pokroić ostrym nożem na cieniutkie plasterki i natrzeć świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną soli. Pomidory suszone i oliwki pokroić na mniejsze części, umytą cukinię na cienkie paseczki.

Bardzo mocno rozgrzać patelnię i gdy zacznie parować obsmażyć plasterki indyka partiami z obu stron na rumiano. Usmażone mięso przekładać do dużego garnka. Zalać gorącą wodą, dodać pomidory suszone, przeciśnięty przez praskę czosnek i szpinak. Doprowadzić do wrzenia po czym zmniejszyć ogień na mały i dusić pod przykryciem przez godzinę. Dodać cukinię i dusić kolejne pół godziny aż mięso będzie idealnie miękkie. W międzyczasie ugotować al dente makaron.

Do mięsa dodać ugotowany, odcedzony makaron, oliwki i kapary, wymieszać i wszystko razem podgrzać. Podawać z kleksem śmietany.

Makaron z indykiem w zielonym sosie 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Średnia ocen

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 6 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

4 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami