Zupa krem z dyni z passatą i trawą cytrynową

przepis

Szybka zupa krem z dyni z passatą i trawą cytrynową. Kupiłam dynię bez planu na nią, wygrzebałam z lodówki trawę cytrynową pozostałą po kilku tajskich daniach, dodałam kilka składników i … powstała przepyszna zupa. Chyba nawet zastąpi na piedestale moją dotychczas ulubioną zupę krem z imbirem i pomidorkami suszonymi. Kilka kropli oliwy truflowej jeszcze bardziej podnosi walory smakowe, ale jak nie macie to bez tego dodatku też będzie pycha. Zdecydowanie polecam przetestować.

Zupa krem z dyni z passatą i trawą cytrynową

  • łyżka oliwy + łyżka masła klarowanego
  • mała cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • łodyga trawy cytrynowej
  • 1 średnia marchewka
  • 1 średnia pietruszka
  • po pół łyżeczki papryki słodkiej i curry
  • pół łyżeczki startego imbiru (opcjonalnie)
  • kilka szczypt chilli – do smaku
  • sól – do smaku
  • 600 g dyni (sam miąższ, bez skóry i pestek)
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 100 g passaty pomidorowej
  • łyżka oliwy truflowej – opcjonalnie
  • kilka łyżek pestek słonecznika

Przygotować składniki. Cebulę, czosnek, marchewkę i pietruszkę drobno posiekać. Wszystko jedno jak, potem wszystko będzie zmiksowane. Ważne by na dość niewielkie części by szybko się ugotowało. Trawę cytrynową zgnieść i bardzo drobno posiekać (tylko niezdrętwiałą część). Podgrzać bulion. Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni.

W dużym garnku rozgrzać oliwę razem z masłem klarowanym. Zmniejszyć moc grzania na minimalną i zeszklić cebulę i czosnek. Często mieszać i nie dopuścić do przypalenia bo warzywa zrobią się gorzkie. Po około 2 minutach dodać trawę cytrynową, marchewkę i pietruszkę. Zamieszać i smażyć kolejne 2 minuty po czym dodać dynię i wszystkie przyprawy (uważać z ilością soli, ewentualnie dosolić na koniec). Dokładnie wymieszać i smażyć razem kilka minut. Zalać gorącym bulionem i gotować do miękkości warzyw (około 15 minut). Pod koniec wmieszać passatę i zagotować. Zdjąć z ognia i zmiksować na krem. Spróbować i w razie potrzeby doprawić.

Rozłożyć na talerze, skropić oliwą truflową (opcjonalnie) i obsypać zarumienionymi pestkami słonecznika.

Zupa krem z dyni z passatą i trawą cytrynową

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Zupa krem z dyni z passatą i trawą cytrynową
Data
Ocena
51star1star1star1star1star na podstawie 26 ocen(y)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.

17 komentarzy

  • Julita 3 października 2017 o 09:59 Odpowiedz

    Taka rozgrzewająca jest idealna na jesień 🙂

  • Anna 3 października 2017 o 09:30 Odpowiedz

    Mniam mniam

  • Rafał 3 października 2017 o 06:45 Odpowiedz

    wygląda pysznie 🙂

    • Wysmakowane 3 października 2017 o 08:20 Odpowiedz

      Smakuje lepiej. Lepszy ze mnie kucharz niż fotograf 😉

  • Wanda 2 października 2017 o 18:12 Odpowiedz

    Takiej nie próbowałam, planuję teraz z pieczoną dynią, ale może skuszę się także na Twój przepis, wygląda bardzo ładnie.

    • Wysmakowane 2 października 2017 o 18:57 Odpowiedz

      Dziękuję 🙂 ja z pieczona dynia robię raczej w pozostalą część roku bo świetnie się ją mrozi. A póki się da korzystam z świeżej 🙂

  • Ja Zwykła Matkaa Klaudia 2 października 2017 o 16:04 Odpowiedz

    Zapowiada się wyśmienita zupa 🙂 trawa cytrynowa to strzał w 10 🙂 myślę że nadaje daniu wysublimowanego smaku 🙂

    • Wysmakowane 2 października 2017 o 17:27 Odpowiedz

      Dziękuje. Myśle ze zupa wyszła naprawdę fajnie i oryginalnie.

  • Holly 2 października 2017 o 09:13 Odpowiedz

    wszyscy kuszą przepisami z dynia, czas skorzystać😊

    • Wysmakowane 2 października 2017 o 09:15 Odpowiedz

      Najwyższy 😉

  • Małgorzata Hert 2 października 2017 o 08:57 Odpowiedz

    świetne połączenie smaków, uwielbiam dynie

    • Wysmakowane 2 października 2017 o 09:15 Odpowiedz

      Dziękuje❤️

  • Krzysztof 1 października 2017 o 21:09 Odpowiedz

    Hej, jakoś nigdy nie bylem zwolennikiem zupy w postaci kremowej, ale czytając Twój opis, zostałem szczerze zaciekawiony. Czosnek, słonecznik, trawa cytrynowa – smak może być ciekawy…

    • Wysmakowane 2 października 2017 o 09:16 Odpowiedz

      Tak mnie pobudka inwencja twórcza i szalenie mi zasmakowalo połączenie choć rzeczywiście nie jest najbardziej oczywiste 😉

  • Olga 1 października 2017 o 20:28 Odpowiedz

    Takiej wersji jeszcze nie jadłam – trzeba to zmienić!

  • Zuza 1 października 2017 o 01:47 Odpowiedz

    rozgrzewajaca na jesienne dni 🙂

    • Wysmakowane 1 października 2017 o 05:46 Odpowiedz

      Oj tak, zdecydowanie 🙂 bardzo jesienna

MENU