Porcja
4 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja4 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Zupa krem z dyni z passatą i trawą cytrynową

5,0
5,0 na 5 gwiazdek (oparte na 2 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Szybka zupa krem z dyni z passatą i trawą cytrynową. Kupiłam dynię bez planu na nią, wygrzebałam z lodówki trawę cytrynową pozostałą po kilku tajskich daniach, dodałam kilka składników i … powstała przepyszna zupa. Chyba nawet zastąpi na piedestale moją dotychczas ulubioną zupę krem z imbirem i pomidorkami suszonymi. Kilka kropli oliwy truflowej jeszcze bardziej podnosi walory smakowe, ale jak nie macie to bez tego dodatku też będzie pycha. Zdecydowanie polecam przetestować.

Zupa krem z dyni z passatą i trawą cytrynową

  • łyżka oliwy + łyżka masła klarowanego
  • mała cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • łodyga trawy cytrynowej
  • 1 średnia marchewka
  • 1 średnia pietruszka
  • po pół łyżeczki papryki słodkiej i curry
  • pół łyżeczki startego imbiru (opcjonalnie)
  • kilka szczypt chilli – do smaku
  • sól – do smaku
  • 600 g dyni (sam miąższ, bez skóry i pestek)
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 100 g passaty pomidorowej
  • łyżka oliwy truflowej – opcjonalnie
  • kilka łyżek pestek słonecznika

Przygotować składniki. Cebulę, czosnek, marchewkę i pietruszkę drobno posiekać. Wszystko jedno jak, potem wszystko będzie zmiksowane. Ważne by na dość niewielkie części by szybko się ugotowało. Trawę cytrynową zgnieść i bardzo drobno posiekać (tylko niezdrętwiałą część). Podgrzać bulion. Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni.

W dużym garnku rozgrzać oliwę razem z masłem klarowanym. Zmniejszyć moc grzania na minimalną i zeszklić cebulę i czosnek. Często mieszać i nie dopuścić do przypalenia bo warzywa zrobią się gorzkie. Po około 2 minutach dodać trawę cytrynową, marchewkę i pietruszkę. Zamieszać i smażyć kolejne 2 minuty po czym dodać dynię i wszystkie przyprawy (uważać z ilością soli, ewentualnie dosolić na koniec). Dokładnie wymieszać i smażyć razem kilka minut. Zalać gorącym bulionem i gotować do miękkości warzyw (około 15 minut). Pod koniec wmieszać passatę i zagotować. Zdjąć z ognia i zmiksować na krem. Spróbować i w razie potrzeby doprawić.

Rozłożyć na talerze, skropić oliwą truflową (opcjonalnie) i obsypać zarumienionymi pestkami słonecznika.

Zupa krem z dyni z passatą i trawą cytrynową

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
5,0 na 5 gwiazdek (oparte na 2 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

17 Responses

    1. Dziękuję 🙂 ja z pieczona dynia robię raczej w pozostalą część roku bo świetnie się ją mrozi. A póki się da korzystam z świeżej 🙂

  1. Zapowiada się wyśmienita zupa 🙂 trawa cytrynowa to strzał w 10 🙂 myślę że nadaje daniu wysublimowanego smaku 🙂

  2. Hej, jakoś nigdy nie bylem zwolennikiem zupy w postaci kremowej, ale czytając Twój opis, zostałem szczerze zaciekawiony. Czosnek, słonecznik, trawa cytrynowa – smak może być ciekawy…

    1. Tak mnie pobudka inwencja twórcza i szalenie mi zasmakowalo połączenie choć rzeczywiście nie jest najbardziej oczywiste 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

No data was found
Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g