- Potrzebny czas: 45 minut + 2 godz wyrastania
- Porcja: 16 sztuk
- Poziom trudności: Średni
Autor Wysmakowane 8 stycznia 2019
Cudownie puszyste, mięciutkie rogaliki drożdżowe z marmoladą. Jak to ciasto na świeżych drożdżach – potrzebuje naprawdę porządnego wygniecenia i dużo czasu na leżakowanie żeby wyszło idealnie puchate i delikatne. Przynajmniej do tych rogalików nie musicie robić rozczynu – zawsze to pół godziny do przodu 😉 Ja zrobiłam ten błąd, że zrobiłam tylko z pojedynczej porcji. Szybko pożałowałam! Podwojenie składników już nie kosztuje nas dużo czasu i wysiłku, a uwierzcie mi, że porcja rozchodzi się migiem. Zwłaszcza jeśli podacie jeszcze ciepłe. Nie ma szans żeby się oprzeć! A jeśli przypadkiem kilka by Wam zostało, to spokojnie można je zamrozić i trzymać w pogotowiu na chwilę słodkiej zachcianki.
Mięciutkie rogaliki drożdżowe z marmoladą
- 150 g mąki pszennej + do podsypania
- szczypta soli
- 1 całe jajko i 1 żółtko
- 30 g cukru drobnego do wypieków
- 8 g cukru waniliowego
- 30 g masła min 82% tłuszczu
- 10 g świeżych drożdży
- 65 ml mleka
- nadzienie: dowolna, gęsta marmolada – u mnie czekośliwka
- cukier puder do oprószenia
Na stolnicę przesiać 150 g mąki. Dodać sól i wymieszać. Żółtko utrzeć z cukrem drobnym i waniliowym do powstania mocno napuszonej, jasnej masy (ok 6 – 7 minut). Mleko podgrzać do 40 stopni C (nie więcej, bo gorące zabije drożdże). Do mleka dodać pokruszone drożdże i porządnie wymieszać do ich rozpuszczenia. Przelać do ubitego żółtka. Masło roztopić i również dodać do pojemnika z żółtkiem. Wszystko wymieszać i wyłożyć na mąkę. Dłońmi wyrobić ciasto. Jeśli będzie się kleiło podsypać delikatnie mąką (starać się nie dodawać jej za dużo). Ciasto drożdżowe należy wyrabiać długo i energicznie. Nawet ok 10 minut. Na koniec ma być idealnie elastyczne i miękkie. Włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Zajmie to ok. 2 godziny.
Piekarnik nastawić na 180 stopni C (góra – dół bez termoobiegu). Blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto podzielić na pół. Jedną część zostawić w misce (przykryte), drugą chwilę wyrobić i rozwałkować na okrąg. Na początku ciasto będzie mocno sprężyste, ale po chwili wałkowania, przestanie się kurczyć. Po uzyskaniu koła, przeciąć je na ósemki (jak na zdjęciu). Na każdą część nałożyć z szerszej strony łyżeczkę marmolady i zwijać dość ściśle. Układać na przygotowanej blaszce końcówką do dołu. Powtórzyć z drugą połową ciasta. Rogaliki przykryć ściereczką i zostawić na 10 min do ponownego wyrośnięcia. Całe jajko roztrzepać widelcem i pędzelkiem rozsmarować na rogalikach. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec do zarumienienia (około 8 – 10 minut). Przed podaniem można lekko oprószyć cukrem pudrem.
9 Responses
Szczerze? To mój smak dzieciństwa 🙂 mama zawsze piekła 🙂 fajne wspomnienie 🙂 pozdrawiam 🙂
Przepyszna propozycja. Marmolada zawsze kojarzy mi się z dzieciństwem. Chętnie odtworzę te wspomnienia.
Kurcze, nie robiłam całe stulecia 🙂 Muszę je zrobić. Generalnie to co mnie odstrasza to zawijanie, nie wiem czemu nie wychodzi mi to właśnie zawijanie!!!! Czuję ich zapach, przełamię się i zrobię!
Takie rogaliki można jeść i jeść ?bardzo lubię i często robię. Mam podobny przepis ?
Takie rogaliki, szczególnie w domowej wersji to coś pysznego! Bardzo dawno nie robiłam i trochę mnie kusisz 😉
najlepsze, jako mała słodycz do kawy lub herbaty 🙂 zawsze wdzięcznie się prezentują 🙂
Wyglądają tak apetycznie! Wprost widać, że są puszyste 🙂
Pyszności!
Uwielbiam takie rogaliki na jeden kęs.
Jak ja dawno nie jadłam rogalików! Czas to zmienić, muszę niedługo zrobić 🙂