Przepisy

Więcej

Porcja16 sztuk
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Mięciutkie rogaliki drożdżowe z marmoladą

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 6 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Cudownie puszyste, mięciutkie rogaliki drożdżowe z marmoladą. Jak to ciasto na świeżych drożdżach – potrzebuje naprawdę porządnego wygniecenia i dużo czasu na leżakowanie żeby wyszło idealnie puchate i delikatne. Przynajmniej do tych rogalików nie musicie robić rozczynu – zawsze to pół godziny do przodu 😉 Ja zrobiłam ten błąd, że zrobiłam tylko z pojedynczej porcji. Szybko pożałowałam! Podwojenie składników już nie kosztuje nas dużo czasu i wysiłku, a uwierzcie mi, że porcja rozchodzi się migiem. Zwłaszcza jeśli podacie jeszcze ciepłe. Nie ma szans żeby się oprzeć! A jeśli przypadkiem kilka by Wam zostało, to spokojnie można je zamrozić i trzymać w pogotowiu na chwilę słodkiej zachcianki.

Mięciutkie rogaliki drożdżowe z marmoladą

  • 150 g mąki pszennej + do podsypania
  • szczypta soli
  • 1 całe jajko i 1 żółtko
  • 30 g cukru drobnego do wypieków
  • 8 g cukru waniliowego
  • 30 g masła min 82% tłuszczu
  • 10 g świeżych drożdży
  • 65 ml mleka
  • nadzienie: dowolna, gęsta marmolada – u mnie czekośliwka
  • cukier puder do oprószenia

Na stolnicę przesiać 150 g mąki. Dodać sól i wymieszać. Żółtko utrzeć z cukrem drobnym i waniliowym do powstania mocno napuszonej, jasnej masy (ok 6 – 7 minut). Mleko podgrzać do 40 stopni C (nie więcej, bo gorące zabije drożdże). Do mleka dodać pokruszone drożdże i porządnie wymieszać do ich rozpuszczenia. Przelać do ubitego żółtka. Masło roztopić i również dodać do pojemnika z żółtkiem. Wszystko wymieszać i wyłożyć na mąkę. Dłońmi wyrobić ciasto. Jeśli będzie się kleiło podsypać delikatnie mąką (starać się nie dodawać jej za dużo). Ciasto drożdżowe należy wyrabiać długo i energicznie. Nawet ok 10 minut. Na koniec ma być idealnie elastyczne i miękkie. Włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Zajmie to ok. 2 godziny.

Piekarnik nastawić na 180 stopni C (góra – dół bez termoobiegu). Blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.

Wyrośnięte ciasto podzielić na pół. Jedną część zostawić w misce (przykryte), drugą chwilę wyrobić i rozwałkować na okrąg. Na początku ciasto będzie mocno sprężyste, ale po chwili wałkowania, przestanie się kurczyć. Po uzyskaniu koła, przeciąć je na ósemki (jak na zdjęciu). Na każdą część nałożyć z szerszej strony łyżeczkę marmolady i zwijać dość ściśle. Układać na przygotowanej blaszce końcówką do dołu. Powtórzyć z drugą połową ciasta. Rogaliki przykryć ściereczką i zostawić na 10 min do ponownego wyrośnięcia. Całe jajko roztrzepać widelcem i pędzelkiem rozsmarować na rogalikach. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec do zarumienienia (około 8 – 10 minut). Przed podaniem można lekko oprószyć cukrem pudrem.

Jak zrobić rogaliki drożdżoweMięciutkie rogaliki drożdżowe z marmoladą

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

Średnia ocen

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 6 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

9 odpowiedzi

  1. Kurcze, nie robiłam całe stulecia 🙂 Muszę je zrobić. Generalnie to co mnie odstrasza to zawijanie, nie wiem czemu nie wychodzi mi to właśnie zawijanie!!!! Czuję ich zapach, przełamię się i zrobię!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami