Przepisy

Więcej

Porcja
4 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja4 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Mięsna zapiekanka z ziemniakami i winem

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 11 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Prosta w przygotowaniu, bardzo sycąca mięsna zapiekanka z ziemniakami i winem. Dobrze sprawdzi się w chłodniejsze, pochmurniejsze dni kiedy potrzebujemy więcej energii i ciepełka 🙂 Jeśli lubisz takie dania to zapraszam po kolejne przepisy na pyszne zapiekanki (TAG: Zapiekanka). Nigdy dość 😉

Mięsna zapiekanka z ziemniakami i winem

  • łyżka oleju
  • duża cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 500 g wołowiny mielonej
  • sól – do smaku
  • puszka pomidorów krojonych lub świeże w sezonie
  • po 1,5 łyżeczki czarnego pieprzu, ziół prowansalskich i bazylii
  • 125 ml wina czerwonego wytrawnego
  • 700 g ziemniaków
  • 90 g ostrego sera żółtego
  • pomidor
  • 30 g masła
  • 2 duże szczypty gałki muszkatułowej
  • świeża bazylia

Rozgrzać olej na dużej patelni. Cebulkę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Wymieszać z cebulką i chwilę razem podsmażyć. Dodać mięso mielone, posolić i smażyć co chwilę mieszając do zbrązowienia mięsa. Wlać pomidory z puszki, doprawić pieprzem, ziołami, bazylią i solą. Wymieszać i zalać winem. Gotować na dość dużym ogniu ok 40 minut aż cały płyn wyparuje, a mięso zrobi się miękkie.
W tym czasie obrać i pokroić na mniejsze części ziemniaki. Ugotować do miękkości w osolonej wodzie. W międzyczasie zetrzeć ser na małych oczkach tarki oraz sparzyć, obrać i pokroić na plasterki pomidora.
Odlać, dodać masło i gałkę muszkatołowa. Zagnieść na gładkie puree. W razie potrzeby dosolić.
Naszykować jedno większe lub kilka mniejszych form żaroodpornych. Na dno wyłożyć równomiernie farsz mięsny. Przykryć puree ziemniaczanym i obsypać serem. Na wierzchu ułożyć plasterki pomidora. Oprószyć solą i bazylia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C i zapiekać ok 20 minut aż wierzch będzie ładnie rumiany. Odczekać kilka minut po wyjęciu z piekarnika. Serwować obsypane świeża bazylią i świeżo zmielonym pieprzem.

 Mięsna zapiekanka z ziemniakami i winemMięsna zapiekanka z ziemniakami i winem

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Średnia ocen

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 11 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami