
- Potrzebny czas: 35 minut
- Porcja: 12 muffinek
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 9 sierpnia 2017
5 gwiazdki 2 ocenyMuffinki sernikowe z malinami. Pyszna, słodka, domowa przekąska do zaserwowania w domu, bądź zabrania ze sobą na wynos. Masa sernikowa w moim ulubionym połączeniu serka kremowego, mascarpone i ricotty. Możecie zrobić z innego, waszego ulubionego przepisu na sernik. Muffinki sernikowe są bardzo szybkie w zrobieniu. Może być jeszcze szybciej jak zrezygnujecie z spodów. W razie jakichkolwiek wątpliwości jak przygotować idealny sernik zapraszam tutaj po więcej wskazówek.
Muffinki sernikowe z malinami
- 100 g ciasteczek zbożowych
- 30 g masła
- 400 g serka kremowego np. Twój Smak, Philadelphia, Ostrovia…
- 100 g ricotty
- 250 g mascarpone
- 2 łyżki budyniu waniliowego
- 3 małe jajka
- 100 g cukru drobnego do wypieków
- 24 duże maliny + do podania
Wszystkie składniki doprowadzić do temperatury pokojowej. Masło roztopić starając się go za bardzo nie podgrzewać. Ciasteczka pokruszyć na drobny pył i wymieszać z roztopionym masłem. Masę ciasteczkową równomiernie rozłożyć między papilotki i wklepać w dno.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Mascarpone zmiksować z serkiem kremowym i ricottą na gładką masę. Miksować krótko, na średnich obrotach, tylko do połączenia się. Dodać budyń, cukier i całe jajka. Znów krótko zmiksować. Masę sernikową wylać do papilotek na ciasteczkowe spody. Do środka każdego serniczka wcisnąć po 2 duże maliny. Wstawić do piekarnika i piec ok 25 minut aż masa na wierzchu będzie zupełnie ścięta. Wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Podawać obsypane resztą malin.
13 Responses
Ja robię nałogowo re muffinki. Dziś z gruszka 🙂
Poprzednio wypróbowałam z płatków górskich, teraz przyszła pora na serowe. Trochę więcej pracy ale ser pod każdą postacią jest pożądany.
Na działce wysyp malin i właśnie szukałam inspiracji do ich przyrządzenia no i znalazłam, dziękuję
Przyjemność po mojej stronie. Smacznego 🙂
Ze swoimi malinami będą jeszcze lepsze! 🙂 Cieszę się, że znalazłaś u mnie inspirację.
A nie za dużo tych serków? Można pominąć ten kremowy, a zamiast niego dać więcej mascarpone i ricotty? Spróbowałabym coś takiego zrobić, tylko może z innym wkładem. Bo maliny wolę na surowo 😉
Mondro możesz pominąć ricottę i dać serki kremowe i mascarpone. Możesz też użyć po prostu twarogu do serników.
Wyglądają pysznie! Brakowało mi pomysłu na deser i myslę, że dziś wypróbuję ten przepis 🙂
Mniam, mniam. Ulubione z malinami i jagodami 🙂
uwielbiam te małe łakocie
Kocham maliny! 🙂
Wygladaja smakowicie 🙂 w ogrodku mam juz maliny wiec koniecznie muszę zrobić ! 😉
O wow! Zazdroszczę! Własne maliny! Z krzaczki smakują o niebo lepiej niż kupne!