Przepisy

Więcej

Porcja
2 osoby
Trudność
Średni
Porcja2 osoby
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Ośmiornica smażona z czosnkiem

4.8
Rated 4.8 out of 5
4.8 na 5 gwiazdek (oparte na 10 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

W tym roku po raz pierwszy w życiu spędzaliśmy Święta z dala od domu, z dala od rodziców, babć, cioć, z dala od Świątecznej bieganiny. Zupełnie inaczej. Tylko my i dzieci. I wielki plan by mimo słońca, plaży i mocno wakacyjnej aury stworzyć dzieciom prawdziwie Świąteczną atmosferę. Sama Wigilia wypadła nam w przeuroczym Meksykańskim miasteczku na półwyspie Baja Kalifornia. Apartament udało się wynaleźć na tą magiczną noc rewelacyjny. Cudownie położony, tuż przy oceanie, z pięknym widokiem i,  co najważniejsze, z pełni wyposażoną kuchnią! Mogę piec, gotować, pichcić, a nawet grillować bo okazało się, że przy basenie mamy wielki, nowiutki grill.
Sernik upieczony, świeża rybka dla dzieci gotowa, kompot się przegryza, ale karpi i śledzi – jak nie było tak nie ma. 😉 Chcąc nie chcąc, menu Wigilijne musiało zostać mocno przeorganizowane. Na lokalnym targu za grosze udało mi się upolować rewelacyjne, wielkie, świeże krewetki i … ośmiornicę!
Przepis na ośmiornicę dostałam od lokalnego szefa kuchni. Wyszła tak pyszna i mięciutka, że grzechem byłoby zachować go dla siebie. Korzystajcie, więc śmiało. I nie bójcie się kupować mrożonej ośmiornicy. Okazuje się, że mrożenie bardzo jej sprzyja, bo dzięki zamrożeniu i powolnemu rozmrażaniu, mięso bardzo kruszeje. Zaleca się wręcz, by świeżą ośmiornicę i tak zamrozić przed przygotowaniem.

Ośmiornica smażona z czosnkiem

  • ośmiornica
  • 3 pełne łyżki masła klarowanego
  • 3 ząbki czosnku
  • sól

Świeżą ośmiornicę dokładnie oczyścić i wypatroszyć, a następnie mocno obtłuc o coś twardego. Zamrozić, a następnie powoli rozmrozić (najlepiej przez noc w lodówce).

Zagotować wodę w garnku. Rozmrożoną ośmiornicę zahartować poprzez kilkukrotne zanurzanie jej na kilka sekund w gotującej się wodzie. Za pierwszym razem jedynie końcówki macek, a z każdym razem coraz głębiej, tak by na końcu w wodzie znalazła się cała ośmiornica. Również wyjąc po kilku sekundach i lekko ostudzić.

W osobnym garnku mocno rozgrzać masło. Dodać posiekany na ćwiartki czosnek i włożyć obgotowaną ośmiornicę. Szczelnie przykryć i dusić na jak najmniejszym ogniu. Długość zależy od wielkości ośmiornicy. Przyjmuje się około 45 min na każde pół kilograma. Zdjąć z gazu i obsypać delikatnie solą.

Ośmiornica jest już doskonała na tym etapie i może być natychmiast podana. Ja dodatkowo wrzuciłam ją na chwilę na grill bezpośrednio przed podaniem, by ładnie się zarumieniła. Nie jest to jednak konieczne. Grillujemy krótko, by nie przypalić i nie wysuszyć mięsa.

ośmiornica przepis idealnyOśmiornica smażona z czosnkiem

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Średnia ocen

4.8
Rated 4.8 out of 5
4.8 na 5 gwiazdek (oparte na 10 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

6 odpowiedzi

    1. Tu najważniejsza jest jakość produktu. Niestety w Polsce nie jest tak łatwo o świeżą ośmiornicę jak w Meksyku, ale na szczęście też da się upolować. 🙂

  1. Zdecydowanie mieliście nietypowe święta! Choć zazdroszczę wigilii nad oceanem, to jednak ośmiornicy nie umiem zjeść. Nie przełknę owoców morza, więc nasze trdycyjne polskie specjały są na święta strzałem w dziesiątkę;)

    1. Ja tez do owoców morza długo nie mogłam się przekonać ale dobrze zrobione są absolutnie rewelacyjne!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami