Przepisy

Więcej

Paprykowo serowa tarta z łososiem

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 3 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Paprykowo serowa tarta z łososiem wędzonym, podprażonymi orzechami włoskimi i rukolą. Na pysznym, prawdziwie kruchym spodzie. Jeśli musicie, można zrezygnować ze smalcu, jednak zdecydowanie polecam go dodać. To dzięki niemu ciasto jest tak kruche i delikatne. W nadzieniu nic bym nie zmodyfikowała. Jak dla mnie wyszło super. Ewentualnie można wzbogacić „serowość” tarty dodając jeszcze drobno pokruszony ser z niebieską pleśnią lub ser kozi. Niewiele, żeby intensywny smak zbytnio nie zdominował całości, a jedynie nadał tarcie bardziej wyrazistego smaku.
Całość robi się bardzo szybko i bezproblemowo. Najwięcej czasu zajmuje chłodzenie ciasta kruchego, ale jest to obowiązkowy etap. Ciasto musi zawędrować do piekarnika mocno schłodzone bo inaczej boki „spłyną” na dno.

A zwolenników dań mięsnych vs. rybnych zapraszam na Tartę z kurczakiem i cukinią.

Kruchy spód

  • 200 g mąki pszennej
  • 70 g bardzo zimnego masła
  • 30 g smalcu
  • 2/3 łyżeczki soli
  • 1 małe jajko

Paprykowo serowa tarta z łososiem

  • 3 jajka
  • przyprawy: po ćwierć łyżeczki soli, pieprzu i słodkiej papryki, kilka szczypt ostrej wędzonej papryki
  • 125 g sera brie
  • kulka mozzarelli
  • garść kaparów
  • 70 ml śmietanki kremowej 30%
  • 150 g wędzonego łososia
  • 2/3 papryki czerwonej
  • garść orzechów włoskich
  • rukola
  • starty parmezan

Mąkę przesiać na blat lub do dużej miski. Dodać posiekane masło i smalec. Szybko rozetrzeć między palcami do uzyskania kruszonki. Dodać jajko i sól i jak najszybciej zagnieść jednolite ciasto (kruche ciasto nie lubi styczności z ciepłymi dłońmi). Wyrobione ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę (można dłużej). Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i rozwałkować na cienki placek (można delikatnie podsypywać mąką jeśli ciasto za bardzo będzie się kleić do blatu i do wałka). Rozwałkowanym ciastem wyłożyć dno i boki formy. Spód ponakłuwać widelcem i formę wstawić do zamrażalki na 15 minut do szybkiego schłodzenia.

Ciasto przykryć folią aluminiową i równomiernie obciążyć (np. suchą fasolą). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra – dół bez termoobiegu) na 15 minut, po czym zdjąć obciążenie i zapiekać kolejne 15 minut, aż ciasto będzie ładnie rumiane. Wyjąć na blat do lekkiego przestudzenia (nie wyłączać piekarnika).

Przygotować nadzienie. Jajka roztrzepać w misce z dodatkiem wszystkich przypraw. Dodać starte na tarce o grubych oczkach oba sery, posiekane kapary i śmietankę. Na dnie tarty ułożyć połowę łososia. Delikatnie wylać nadzienie serowe. Na wierzchu ułożyć resztę łososia i pokrojoną w cienkie paski paprykę, lekko wciskając je w masę jajeczną. Obsypać delikatnie pieprzem. Zapiekać około 25 minut do pełnego ścięcia masy.

Pod koniec zapiekania uprażyć na suchej patelni posiekane orzechy. Odczekać kilka minut przed pokrojeniem tarty. Tarte podawać obsypaną rukolą, orzechami włoskimi i startym parmezanem.

Paprykowo serowa tarta z łososiem Paprykowo serowa tarta z łososiem tarta z łososiem wędzonym i kaparami

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 3 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

4 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami