
- Potrzebny czas: 2 godziny 20 minut
- Porcja: forma na tartę o średnicy 24cm
- Poziom trudności: Średni
Autor Wysmakowane 26 lipca 2017
Paprykowo serowa tarta z łososiem wędzonym, podprażonymi orzechami włoskimi i rukolą. Na pysznym, prawdziwie kruchym spodzie. Jeśli musicie, można zrezygnować ze smalcu, jednak zdecydowanie polecam go dodać. To dzięki niemu ciasto jest tak kruche i delikatne. W nadzieniu nic bym nie zmodyfikowała. Jak dla mnie wyszło super. Ewentualnie można wzbogacić „serowość” tarty dodając jeszcze drobno pokruszony ser z niebieską pleśnią lub ser kozi. Niewiele, żeby intensywny smak zbytnio nie zdominował całości, a jedynie nadał tarcie bardziej wyrazistego smaku.
Całość robi się bardzo szybko i bezproblemowo. Najwięcej czasu zajmuje chłodzenie ciasta kruchego, ale jest to obowiązkowy etap. Ciasto musi zawędrować do piekarnika mocno schłodzone bo inaczej boki „spłyną” na dno.
A zwolenników dań mięsnych vs. rybnych zapraszam na Tartę z kurczakiem i cukinią.
Kruchy spód
- 200 g mąki pszennej
- 70 g bardzo zimnego masła
- 30 g smalcu
- 2/3 łyżeczki soli
- 1 małe jajko
Paprykowo serowa tarta z łososiem
- 3 jajka
- przyprawy: po ćwierć łyżeczki soli, pieprzu i słodkiej papryki, kilka szczypt ostrej wędzonej papryki
- 125 g sera brie
- kulka mozzarelli
- garść kaparów
- 70 ml śmietanki kremowej 30%
- 150 g wędzonego łososia
- 2/3 papryki czerwonej
- garść orzechów włoskich
- rukola
- starty parmezan
Mąkę przesiać na blat lub do dużej miski. Dodać posiekane masło i smalec. Szybko rozetrzeć między palcami do uzyskania kruszonki. Dodać jajko i sól i jak najszybciej zagnieść jednolite ciasto (kruche ciasto nie lubi styczności z ciepłymi dłońmi). Wyrobione ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę (można dłużej). Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i rozwałkować na cienki placek (można delikatnie podsypywać mąką jeśli ciasto za bardzo będzie się kleić do blatu i do wałka). Rozwałkowanym ciastem wyłożyć dno i boki formy. Spód ponakłuwać widelcem i formę wstawić do zamrażalki na 15 minut do szybkiego schłodzenia.
Ciasto przykryć folią aluminiową i równomiernie obciążyć (np. suchą fasolą). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra – dół bez termoobiegu) na 15 minut, po czym zdjąć obciążenie i zapiekać kolejne 15 minut, aż ciasto będzie ładnie rumiane. Wyjąć na blat do lekkiego przestudzenia (nie wyłączać piekarnika).
Przygotować nadzienie. Jajka roztrzepać w misce z dodatkiem wszystkich przypraw. Dodać starte na tarce o grubych oczkach oba sery, posiekane kapary i śmietankę. Na dnie tarty ułożyć połowę łososia. Delikatnie wylać nadzienie serowe. Na wierzchu ułożyć resztę łososia i pokrojoną w cienkie paski paprykę, lekko wciskając je w masę jajeczną. Obsypać delikatnie pieprzem. Zapiekać około 25 minut do pełnego ścięcia masy.
Pod koniec zapiekania uprażyć na suchej patelni posiekane orzechy. Odczekać kilka minut przed pokrojeniem tarty. Tarte podawać obsypaną rukolą, orzechami włoskimi i startym parmezanem.
4 Responses
Wygląda obłędnie – idealne pomysł na piątkową kolację 🙂
Nie miałem jeszcze przyjemności z tartą – chyba czas to zmienić. 😉
Wobec tego trzymam kciuki za ten pierwszy raz 😉
Wygląda apetycznie. Spróbuję przyzadzic