- Potrzebny czas: 10 minut + noc moczenia ziaren
- Porcja: 4 osoby
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 21 kwietnia 2017
Pasta z ziaren słonecznika i dyni z dodatkiem suszonych pomidorków. Domowe smarowidło doskonałe na śniadania do pieczywa, a także na imprezy podane np. do czipsów z tortilli. Z upodobaniem się nią zajadamy i zawsze znika w zadziwiającym tempie.
Pasta z ziaren słonecznika i dyni
- 50 g ziaren słonecznika
- 50g ziaren dyni
- 10 pomidorów suszonych
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- duży ząbek czosnku
- 2/3 łyżeczki soli
- 4 pełne łyżki oliwy extra virgin
- ok 60 ml wody pitnej
Na wieczór przed włożyć pestki do miseczki, wymieszać i zalać ok 0,7 l zimnej wody. Wymieszać i zostawić na noc by napęczniały i zmiękły.
Następnego dnia. Pestki odsączyć z wody i przełożyć do wysokiego pojemnika do miksowania. Dodać pomidorki suszone, koncentrat pomidorowy, lekko posiekany ząbek czosnku, sól i oliwę. Zmiksować blenderem ręcznym na gładką pastę. W razie konieczności dolewać do posty przegotowaną, zimną wodę, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Pastę przechowywana szczelnie zamknięta w lodówce będzie dobra przez jakieś 5 dni.
Przepis bierze udział w mojej wysmakowanej akcji śniadaniowej:
4 odpowiedzi
Chyba zrobię niedługo taką pastę, jest w miarę prosta. 😀
Jest bardzo prosta! Tylko trzeba pamiętać by namoczyć ziarna
Będę próbować. Lubię twoje przepisy
❤️❤️❤️