Porcja
2-3 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja2-3 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Polędwiczki w sosie musztardowym

0,0
0,0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

POLĘDWICZKI W SOSIE MUSZTARDOWYM

Szukasz przepisu na szybki sposób na polędwicę wieprzową? To nie szukaj dłużej. Trafiłeś idealnie. Te ekspresowe polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym to idealny wybór na obiad dla całej rodziny. 
 
Co tu dużo mówić? Wyszło przepysznie! Najlepsze, że całość zajęła mi jakieś 13-15 min i to tylko dlatego tak dużo, że trzeba było poczekać, aż ugotuje się ryż 🤪🤪

Idealnie różowiutkie i miękkie polędwiczki w sosie musztardowym z dodatkiem miodu. Tylko i aż tyle. Więcej mi do szczęścia nie potrzeba! No… może jeszcze dobry deserek, ale to już łasuchy tak mają 🙈 Wszystkie Wysmakowane słodkości znajdziesz w dziale SŁODKOŚCI. Polecam też bardzo mojego eBooka, gdzie znajdziesz aż 40 przepisów na ekspresowe ciasta! Nawet w 3 minuty! E-book „Szybkie Ciasto”.  (autopromocja)
Jednak teraz, częstujcie się już przepisem na polędwiczki w sosie musztardowym. Jak raz spróbujecie to szalenie prawdopodobne, że zagości w Waszym menu na stałe. Obiad szybki i niezawodny. Taki z cyklu raz dwa i gotowe, a smakuje jak z naprawdę dobrej restauracji.
Samo przygotowanie nie powinno być trudne, jednak warto zwrócić uwagę na dwie rzeczy:
  • jeśli możecie to wyjmijcie polędwiczki z lodówki minimum 30 minut przed obróbką termiczną. Dzięki temu szybciej i równomiernie się usmażą. Zimne mięso może wymagać dłuższego smażenia, by nie było ryzyka, że w środku pozostanie surowe, podczas gdy z wierzchu już będzie zbyt wysuszone
  • krótkie smażenie mięsa (co jest powiązane też z poprzednim punktem). Zbyt długie smażenie wysuszy mięso, zrobi się twarde i nie będzie już tak dobrze smakować. 
Polecam także inne Wysmakowane pomysły na polędwiczkę. Tutaj znajdziecie wszystkie najlepsze przepisy: TAG: Polędwiczka wieprzowa

POLĘDWICZKI W SOSIE MUSZTARDOWYM

Polędwiczki

Sos musztardowo - miodowy

POLĘDWICZKI W SOSIE MUSZTARDOWYM

Polędwiczkę oczyścić z grubych błonek, natrzeć wszystkimi przyprawami (sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, słodka papryka, chili). Mocno rozgrzać suchą patelnię. Włożyć polędwiczkę i obsmażyć ją krótko z każdej strony, do mocnego zarumienienia. Gdy polędwiczka będzie już ładnie rumiana, wówczas na patelnię dodać masło. Polędwiczkę raz na jakiś czas obracać, co chwila polewając ją rozpuszczonym masłem. Po kilku minutach łącznego smażenia zdjąć na blat i zostawić chwilę, by „odpoczęła”.

W tym czasie w słoiczku umieścić wszystkie składniki sosu. Słoiczek zakręcić i mocno nim potrząsać, by sos dobrze się połączył.
Polędwiczkę podawać z ulubionymi dodatkami, obficie polaną sosem.

Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.

Polędwiczki w sosie musztardowym
Spodobał Ci się przepis? Sprawdź też koniecznie:
Świąteczne roladki z polędwiczek
Świąteczne roladki z polędwiczek
Polędwiczka w marynacie musztardowej
Polędwiczka w marynacie musztardowej
Przepisy na szybkie ciasta
Sprawdź mój eBook na ekspresowe ciasta - aż 40 przepisów, do wykonania nawet w 3 minuty!. KLIKNIJ BY POBRAĆ ZA DARMO 1 Z NAJLEPSZYCH PRZEPISÓW Z E-BOOKA

Średnia ocen

0,0
0,0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

No data was found
Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g