Autor Wysmakowane 25 stycznia 2023
POLĘDWICZKI W SOSIE MUSZTARDOWYM
Szukasz przepisu na szybki sposób na polędwicę wieprzową? To nie szukaj dłużej. Trafiłeś idealnie. Te ekspresowe polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym to idealny wybór na obiad dla całej rodziny.
Co tu dużo mówić? Wyszło przepysznie! Najlepsze, że całość zajęła mi jakieś 13-15 min i to tylko dlatego tak dużo, że trzeba było poczekać, aż ugotuje się ryż 🤪🤪
Idealnie różowiutkie i miękkie polędwiczki w sosie musztardowym z dodatkiem miodu. Tylko i aż tyle. Więcej mi do szczęścia nie potrzeba! No… może jeszcze dobry deserek, ale to już łasuchy tak mają 🙈 Wszystkie Wysmakowane słodkości znajdziesz w dziale SŁODKOŚCI. Polecam też bardzo mojego eBooka, gdzie znajdziesz aż 40 przepisów na ekspresowe ciasta! Nawet w 3 minuty! E-book „Szybkie Ciasto”. (autopromocja)
Idealnie różowiutkie i miękkie polędwiczki w sosie musztardowym z dodatkiem miodu. Tylko i aż tyle. Więcej mi do szczęścia nie potrzeba! No… może jeszcze dobry deserek, ale to już łasuchy tak mają 🙈 Wszystkie Wysmakowane słodkości znajdziesz w dziale SŁODKOŚCI. Polecam też bardzo mojego eBooka, gdzie znajdziesz aż 40 przepisów na ekspresowe ciasta! Nawet w 3 minuty! E-book „Szybkie Ciasto”. (autopromocja)
Jednak teraz, częstujcie się już przepisem na polędwiczki w sosie musztardowym. Jak raz spróbujecie to szalenie prawdopodobne, że zagości w Waszym menu na stałe. Obiad szybki i niezawodny. Taki z cyklu raz dwa i gotowe, a smakuje jak z naprawdę dobrej restauracji.
Samo przygotowanie nie powinno być trudne, jednak warto zwrócić uwagę na dwie rzeczy:
- jeśli możecie to wyjmijcie polędwiczki z lodówki minimum 30 minut przed obróbką termiczną. Dzięki temu szybciej i równomiernie się usmażą. Zimne mięso może wymagać dłuższego smażenia, by nie było ryzyka, że w środku pozostanie surowe, podczas gdy z wierzchu już będzie zbyt wysuszone
- krótkie smażenie mięsa (co jest powiązane też z poprzednim punktem). Zbyt długie smażenie wysuszy mięso, zrobi się twarde i nie będzie już tak dobrze smakować.
Polecam także inne Wysmakowane pomysły na polędwiczkę. Tutaj znajdziecie wszystkie najlepsze przepisy: TAG: Polędwiczka wieprzowa.
POLĘDWICZKI W SOSIE MUSZTARDOWYM
Polędwiczki
- polędwiczka wieprzowa ok. 350 g
- 1/3 łyżeczki soli
- po 1/4 łyżeczki pieprzu, tymianku, rozmarynu i słodkiej papryki
- spora szczypta chili do smaku
- 3 łyżki masła klarowanego do smażenia
Sos musztardowo - miodowy
- 3 łyżki musztardy najlepiej dość ostrej
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz, tymianek i chilli do smaku
POLĘDWICZKI W SOSIE MUSZTARDOWYM
Polędwiczkę oczyścić z grubych błonek, natrzeć wszystkimi przyprawami (sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, słodka papryka, chili). Mocno rozgrzać suchą patelnię. Włożyć polędwiczkę i obsmażyć ją krótko z każdej strony, do mocnego zarumienienia. Gdy polędwiczka będzie już ładnie rumiana, wówczas na patelnię dodać masło. Polędwiczkę raz na jakiś czas obracać, co chwila polewając ją rozpuszczonym masłem. Po kilku minutach łącznego smażenia zdjąć na blat i zostawić chwilę, by „odpoczęła”.
W tym czasie w słoiczku umieścić wszystkie składniki sosu. Słoiczek zakręcić i mocno nim potrząsać, by sos dobrze się połączył.
Polędwiczkę podawać z ulubionymi dodatkami, obficie polaną sosem.
Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.