Przepisy

Więcej

Porcja3-4 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Fried rice chicken czyli tajski smażony ryż z kurczakiem

4,0
Rated 4 out of 5
4 na 5 gwiazdek (oparte na 4 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

FRIED RICE CHICKEN, czyli TAJSKI SMAŻONY RYŻ Z KURCZAKIEM

Tak smakuje Tajlandia według moich dzieci. FRIED RICE CHICKEN, czyli tajski smażony ryż z kurczakiem. Dzięki niemu, cała moja trójka przetrwała radośnie miesiąc naszej tajskiej wycieczki. I przyznam szczerze, że też ochoczo od nich podjadałam 😉

Dla starszej dwójki tajski smażony ryż z kurczakiem, był wyborem niemal codziennym. Tylko najmłodsza pociecha maniakalnie wsuwała też Pad Thaia. Wie co dobre 🙂 

Więcej rewelacyjnej kuchni tajskiej? Jasne, że mam! Sprawdź koniecznie przepis na Kurczak satay z sosem orzechowym oraz na prosty kurczak po tajsku. Pozostałych dań kuchni tajskiej szukaj pod tagiem: KUCHNIA TAJSKA

TAJSKI SMAŻONY RYŻ Z KURCZAKIEM

TAJSKI SMAŻONY RYŻ Z KURCZAKIEM

Kurczaka oczyść, pokroić na niewielkie, cienkie plasterki. W misce wymieszać sos sojowy i rybny z olejem. Włożyć do sosów kurczaka, wymieszać i odstawić na ok. 20 min. 

Pod koniec czasu marynowania, zacząć gotować ryż. Jednocześnie mocno rozgrzać suchą patelnię. Dodawać na patelnię kolejne składniki:

  • Posiekaną w piórka cebulę oraz mięso z całą marynatą -> Usmażyć na rumiano.
  • Posiekany drobno czosnek oraz w plasterki marchewkę -> Smażyć ok. 5 min.
  • Paprykę pokrojoną w kostkę oraz kapustę w cienkie paski -> jeszcze chwila smażenia.

Jajka rozbić do kubeczka, doprawić je solą i białym pieprzem. Roztrzepać. Zawartość patelni zsunąć do dużej miski. Na patelni usmażyć cienki omlet. Omlet posiekać na kawałki i dodać do reszty składników, razem z ugotowanym ryżem. Skropić limonką, wymieszać i spróbować. Ewentualnie doprawić, do smaku. Podawać posypane szczypiorkiem.

Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć. Na Instagramie często zamieszczam dodatkowe filmiki z szykowania dań. 

Fried rice chicken tajski smażony ryż z kurczakiem

Wypróbuj też koniecznie:

zielone curry z kurczakiem tajskie
Tajskie zielone curry z kurczakiem
Tajski makaron z kurczakiem w sosie orzechowym
Tajski makaron z kurczakiem w sosie orzechowym
Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

4,0
Rated 4 out of 5
4 na 5 gwiazdek (oparte na 4 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

3 odpowiedzi

  1. Bardzo fajny przepis. Dodałem od siebie trochę ostrości i wyszło bardzo dobrze 🙂
    polecam z papryczkami piri-piri – dla odważnych! 😉

    1. U nas tez dla dzieci bylo wiec nie aż tak pikantne, ale w wersji dla dorosłych, to jak najbardziej!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami