
- Potrzebny czas: 25 minut + chłodzenie
- Porcja: 3-4 osoby
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 15 marca 2022
FRIED RICE CHICKEN, czyli TAJSKI SMAŻONY RYŻ Z KURCZAKIEM
Tak smakuje Tajlandia według moich dzieci. FRIED RICE CHICKEN, czyli tajski smażony ryż z kurczakiem. Dzięki niemu, cała moja trójka przetrwała radośnie miesiąc naszej tajskiej wycieczki. I przyznam szczerze, że też ochoczo od nich podjadałam 😉
Dla starszej dwójki tajski smażony ryż z kurczakiem, był wyborem niemal codziennym. Tylko najmłodsza pociecha maniakalnie wsuwała też Pad Thaia. Wie co dobre 🙂
Więcej rewelacyjnej kuchni tajskiej? Jasne, że mam! Sprawdź koniecznie przepis na Kurczak satay z sosem orzechowym oraz na prosty kurczak po tajsku. Pozostałych dań kuchni tajskiej szukaj pod tagiem: KUCHNIA TAJSKA
TAJSKI SMAŻONY RYŻ Z KURCZAKIEM
- 1 pierś kurczaka pokrojona w plastry
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- 2 łyżki oleju
- 1/2 cebuli
- marchewka
- 2 ząbki czosnku
- pól papryki czerwonej
- kilka liści kapusty
- 200 g suchego ryżu
- 2 jajka
- limonka
- biały pieprz i sól
TAJSKI SMAŻONY RYŻ Z KURCZAKIEM
Kurczaka oczyść, pokroić na niewielkie, cienkie plasterki. W misce wymieszać sos sojowy i rybny z olejem. Włożyć do sosów kurczaka, wymieszać i odstawić na ok. 20 min.
Pod koniec czasu marynowania, zacząć gotować ryż. Jednocześnie mocno rozgrzać suchą patelnię. Dodawać na patelnię kolejne składniki:
- Posiekaną w piórka cebulę oraz mięso z całą marynatą -> Usmażyć na rumiano.
- Posiekany drobno czosnek oraz w plasterki marchewkę -> Smażyć ok. 5 min.
- Paprykę pokrojoną w kostkę oraz kapustę w cienkie paski -> jeszcze chwila smażenia.
Jajka rozbić do kubeczka, doprawić je solą i białym pieprzem. Roztrzepać. Zawartość patelni zsunąć do dużej miski. Na patelni usmażyć cienki omlet. Omlet posiekać na kawałki i dodać do reszty składników, razem z ugotowanym ryżem. Skropić limonką, wymieszać i spróbować. Ewentualnie doprawić, do smaku. Podawać posypane szczypiorkiem.
Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć. Na Instagramie często zamieszczam dodatkowe filmiki z szykowania dań.

3 Responses
Bardzo fajny przepis. Dodałem od siebie trochę ostrości i wyszło bardzo dobrze 🙂
polecam z papryczkami piri-piri – dla odważnych! 😉
U nas tez dla dzieci bylo wiec nie aż tak pikantne, ale w wersji dla dorosłych, to jak najbardziej!
Uwielbiam tajskie smaki. Przepis, wydaje się być na prawdę smaczny , spróbuje to jutro na obiad zrobić.