Świąteczne roladki z polędwiczek

przepis

Świąteczne roladki z polędwiczek wieprzowych, pełne suszonych owoców, serwowane z sosem na bazie wina i powideł śliwkowych. Inspiracją do przepisu była polędwiczka w cieście francuskim z sosem śliwkowym – jeden z blogowym hitów świątecznych już od dwóch lat. Sama uwielbiam to danie, więc dziś pokusiłam się o przygotowanie go w nieco innej, jeszcze prostszej, a nie mniej pysznej wersji. Tym razem nie robimy jednej dużej rolady z całej polędwiczki, tylko małe roladki, więc danie jest dużo prostsze do serwowania. Całość jest rewelacyjna, godna tego, by zająć honorowe miejsce nawet na Świątecznym stole… a do tego do przygotowania w zaledwie pół godziny! Jeśli zależy Wam na minimalizowaniu czasu spędzonego w kuchni w dniu podania, to prawie wszystko można przygotować wcześniej (sos, nadzienie, zwijanie roladek), a przed serwowaniem jedynie upiec mięso (dobrze jest ocieplić je do temperatury pokojowej przed pieczeniem) i podgrzać sos.

Bardzo polecam Wam całość dania skropić przed podaniem olejem z orzechów laskowych. Odkryłam go całkiem niedawno dzięki współpracy z marką Tree Nuts i od tej chwili przeżywam z nim prawdziwy kulinarny romans 😉 Jest niesamowity. Mocno specyficzny, bardzo wyrazisty. Z pewnością inny niż wszystkie i nie tak neutralny jak oliwa. Trzeba więc używać go rozważnie, natomiast odpowiednio skomponowany, podnosi danie na inny, lepszy wymiar!

I teraz UWAGA bo mamy dla Was razem z Tree Nuts dwie fantastyczne niespodzianki! Po pierwsze na hasło wysmakowane10 macie w sklepie (link) zniżkę 10% nie tylko na olej, ale na całe Wasze zakupy. A po drugie na wysmakowanym facebook’u trwa właśnie konkurs, w którym możecie wygrać pudełko prezentowe od Tree Nuts! Dla siebie lub dla kogokolwiek kogo wybierzecie. Wystarczy wskazać największego znanego Wam orzechofana wraz z krókim argumentem czemu zasługuje na Mikołajkową, orzechową niespodziankę! Regulamin na dole wpisu. Konkurs tu: facebook.

 

Świąteczne roladki z polędwiczek

  • ok 350 g polędwiczki wieprzowej – temp pokojowa
  • świeżo zmielony pieprz i sól
  • 35 g suszonych śliwek
  • 35 g suszonej żurawiny
  • pół kulki mozzarelli
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/3 łyżeczki chilli (więcej / mniej – do smaku)
  • łyżeczka masła – miękkie
  • 3 pełne łyżki powideł śliwkowych
  • pół cytryny
  • 4 duże plastry boczku
  • łyżka oliwy extra virgin
  • 200 ml czerwonego wina wytrawnego


Piekarnik nastawić na 180 stopni C (termoobieg). Polędwiczkę umyć, osuszyć papierowym ręczniczkiem, osunąć białe, grube włókna i pokroić w poprzek na 16 plastrów. Co drugiego plastra nie docinać do końca (łącznie ma być 8 kotletów). Polędwiczki rozpłaszczać na desce niepełnym nacięciem do dołu. Rozbić płaską stroną tłuczka na cienkie kotlety. Delikatnie oprószyć solą i pieprzem.

Śliwki i żurawinę posiekać drobno. Mozzarellę zetrzeć na tarce. Wszystko włożyć do miseczki razem z łyżeczką przyprawy korzennej, imbirem, chilli, miękkim masłem, łyżką powideł i skórką startą z połowy cytryny. Dokładnie wymieszać. Na każdy kotlet wykładać po łyżeczce mieszanki. Zwijać roladki. Każdą roladkę owinąć dookoła połówką plasterku boczku, spiąć wykałaczką i posmarować lekko oliwą. Ułożyć w lekkich odstępach na blaszce piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 18 minut, aż mięso będzie w pełni upieczone w środku. Uwaga, by nie piec dłużej niż to konieczne, by nie przesuszyć mięsa. Na ostatnie 5 minut można włączyć funkcję grilla, by ładnie zarumienić boczek.

Podczas pieczenia ugotować ryż i przygotować sos. Wino wlać do niewielkiego garnka. Dodać drugą łyżeczkę przyprawy korzennej, resztę powideł oraz sok wyciśnięty z cytryny. Gotować ok 10 minut na dość dużym ogniu by odparować alkohol i zredukować sos.

Na talerze wyłożyć ryż, polać sosem winno – śliwkowym i ułożyć roladki. Podawać z rukolą lekko skropioną oliwą (lub lepiej – olejem z orzechów laskowych).

Świąteczne roladki z polędwiczek

 

KONKURS! / zakończony

KONKURS JEST PRZEPROWADZANY NA FANPAGE’U WYSMAKOWANE POD ADRESEM: https://www.facebook.com/wysmakowane/

Oznacz w komentarzu pod postem konkursowym na facebooku, największego „orzechozjadacza” jakiego znasz (jasne, że możesz siebie! 😉) i napisz dlaczego to właśnie on powinien dostać Zestaw prezentowy od Treenuts.

Chcesz wziąć udział? Zapraszam tutaj! Zakończenie konkursu 9 grudnia o godz. 23:59!

 

UWAGA! Konkurs tylko dla fanów Wysmakowane oraz Treenuts (przez fanów rozumie się osoby, które polubiły oba profile na Facebook)

REGULAMIN

  1. Organizatorem konkursu jest właściciel bloga wysmakowane.pl
  2. Sponsorem konkursu jest właściciel treenuts.pl
  3. Konkurs zostanie przeprowadzony na Fanpage’u: Wysmakowane znajdującego się pod adresem internetowym: https://facebook.com/wysmakowane.
  4. Konkurs nie jest w żaden sposób sponsorowany, popierany, przeprowadzany przez serwis Facebook, ani z nim związany.
  5. Konkurs trwa od 5.12.2019 r. (godz.9:00) do 9.12.2019 r. (godz. 23:59)
  6. Wygrywa jedna osoba. Nagroda to zestaw prezentowy mały od Treenuts o wartości 49,99 zł. W skład zestawu wchodzi: 100 g orzechów laskowych prażonych, 200 g mąki z prażonych orzechów laskowych i 100 ml oleju z prażonych orzechów laskowych. Całość zapakowana w pudełko prezentowe ozdobione świąteczny motywem.
  7. Zwycięzca zostanie wyłoniony przez właściciela bloga wysmakowane.pl na podstawie najciekawszej odpowiedzi (subiektywna ocena)
  8. Nagroda nie podlega wymianie na gotówkę bądź inne przedmioty.
  9. Udział w konkursie jest dobrowolny i darmowy.
  10. Udział w konkursie może wziąć każda osoba, która ukończyła 18 lat i posiada profil prywatny na portalu Facebook.
  11. Można zamieścić dowolną ilość komentarzy.
  12. Dane osobowe uczestników nie są zbierane. Jedynie zwycięzca zostanie poproszona o dobrowolne podanie adresu do wysyłki nagrody.
  13. Wyniki ukażą się w ciągu 3 dni od daty zakończenia konkursu na fanpage bloga Wysmakowane: https://www.facebook.com/wysmakowane/
  14. Osoba, która zwyciężyła, ma 48 godzin na podanie adresu do wysyłki.
  15. Nagroda zostanie wysłana w ciągu tygodnia od dnia otrzymania adresu.
  16. Wysyłka na terenie Polski.
  17. Konkurs nie podlega przepisom Ustawy z dnia 29 lipca 1992 roku o grach i zakładach wzajemnych (Dz. U. z 2004 roku Nr 4, poz. 27 z późn. zm.).

 

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Świąteczne roladki z polędwiczek
Data
Ocena
4.51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.

12 komentarzy

  • Sylwia R 8 grudnia 2019 o 19:28 Odpowiedz

    Jestem pod wrażeniem ♥️♥️♥️ kolejna cudowna propozycja na okres świąteczny! Pozdrawiam cieplutko!♥️

  • Danuta 8 grudnia 2019 o 18:04 Odpowiedz

    Testowaliśmy dziś te roladki. Zdecydowanie zrobię w święta. Przepyszne są!

    • Wysmakowane 8 grudnia 2019 o 18:42 Odpowiedz

      Bardzo się cieszę 🙂 Nam również niezmiernie smakowały

  • Anna 6 grudnia 2019 o 08:46 Odpowiedz

    Pyszny pomysł na mięso! Dla fanów mięsnych dań idealny.

  • tysis 5 grudnia 2019 o 23:18 Odpowiedz

    Ale fajny przepis, kradnę i zrobię na Święta Kochana!

    • Wysmakowane 6 grudnia 2019 o 08:38 Odpowiedz

      Przepis uwielbia być kradziony!

  • MałgorzataKijowska|Daylicooking 5 grudnia 2019 o 20:57 Odpowiedz

    Zaintrygowałaś mnie swoim przepisem. Muszę go wypróbować w swojej kuchni. A w konkursie chętnie wezmę udział 🙂

    • Wysmakowane 5 grudnia 2019 o 21:32 Odpowiedz

      Widziałam ze już wzięłaś… kompletnie mnie rozbroiłaś 🤣

  • CzteryFajery.pl 5 grudnia 2019 o 13:03 Odpowiedz

    Zapowiada się bardzo interesująco. Będę musiała skorzystać z Twojego przepisu 🙂

    • Wysmakowane 5 grudnia 2019 o 21:33 Odpowiedz

      Byłoby mi bardzo miło 🙂 Jemu (przepisowi) też!

  • aga 5 grudnia 2019 o 12:46 Odpowiedz

    pyszne te roladki i do tego pięknie się prezentują 🙂

    • Wysmakowane 5 grudnia 2019 o 21:33 Odpowiedz

      Bardzo dziękuje 🙂

MENU