
Autor Wysmakowane 4 grudnia 2019
Świąteczne roladki z polędwiczek wieprzowych, pełne suszonych owoców, serwowane z sosem na bazie wina i powideł śliwkowych. Inspiracją do przepisu była polędwiczka w cieście francuskim z sosem śliwkowym – jeden z blogowym hitów świątecznych już od dwóch lat. Sama uwielbiam to danie, więc dziś pokusiłam się o przygotowanie go w nieco innej, jeszcze prostszej, a nie mniej pysznej wersji. Tym razem nie robimy jednej dużej rolady z całej polędwiczki, tylko małe roladki, więc danie jest dużo prostsze do serwowania. Całość jest rewelacyjna, godna tego, by zająć honorowe miejsce nawet na Świątecznym stole… a do tego do przygotowania w zaledwie pół godziny! Jeśli zależy Wam na minimalizowaniu czasu spędzonego w kuchni w dniu podania, to prawie wszystko można przygotować wcześniej (sos, nadzienie, zwijanie roladek), a przed serwowaniem jedynie upiec mięso (dobrze jest ocieplić je do temperatury pokojowej przed pieczeniem) i podgrzać sos.
Bardzo polecam Wam całość dania skropić przed podaniem olejem z orzechów laskowych. Odkryłam go całkiem niedawno dzięki współpracy z marką Tree Nuts i od tej chwili przeżywam z nim prawdziwy kulinarny romans 😉 Jest niesamowity. Mocno specyficzny, bardzo wyrazisty. Z pewnością inny niż wszystkie i nie tak neutralny jak oliwa. Trzeba więc używać go rozważnie, natomiast odpowiednio skomponowany, podnosi danie na inny, lepszy wymiar!
I teraz UWAGA bo mamy dla Was razem z Tree Nuts dwie fantastyczne niespodzianki! Po pierwsze na hasło wysmakowane10 macie w sklepie (link) zniżkę 10% nie tylko na olej, ale na całe Wasze zakupy. A po drugie na wysmakowanym facebook’u trwa właśnie konkurs, w którym możecie wygrać pudełko prezentowe od Tree Nuts! Dla siebie lub dla kogokolwiek kogo wybierzecie. Wystarczy wskazać największego znanego Wam orzechofana wraz z krókim argumentem czemu zasługuje na Mikołajkową, orzechową niespodziankę! Regulamin na dole wpisu. Konkurs tu: facebook.
Świąteczne roladki z polędwiczek
- ok 350 g polędwiczki wieprzowej – temp pokojowa
- świeżo zmielony pieprz i sól
- 35 g suszonych śliwek
- 35 g suszonej żurawiny
- pół kulki mozzarelli
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/3 łyżeczki chilli (więcej / mniej – do smaku)
- łyżeczka masła – miękkie
- 3 pełne łyżki powideł śliwkowych
- pół cytryny
- 4 duże plastry boczku
- łyżka oliwy extra virgin
- 200 ml czerwonego wina wytrawnego
Piekarnik nastawić na 180 stopni C (termoobieg). Polędwiczkę umyć, osuszyć papierowym ręczniczkiem, osunąć białe, grube włókna i pokroić w poprzek na 16 plastrów. Co drugiego plastra nie docinać do końca (łącznie ma być 8 kotletów). Polędwiczki rozpłaszczać na desce niepełnym nacięciem do dołu. Rozbić płaską stroną tłuczka na cienkie kotlety. Delikatnie oprószyć solą i pieprzem.
Śliwki i żurawinę posiekać drobno. Mozzarellę zetrzeć na tarce. Wszystko włożyć do miseczki razem z łyżeczką przyprawy korzennej, imbirem, chilli, miękkim masłem, łyżką powideł i skórką startą z połowy cytryny. Dokładnie wymieszać. Na każdy kotlet wykładać po łyżeczce mieszanki. Zwijać roladki. Każdą roladkę owinąć dookoła połówką plasterku boczku, spiąć wykałaczką i posmarować lekko oliwą. Ułożyć w lekkich odstępach na blaszce piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 18 minut, aż mięso będzie w pełni upieczone w środku. Uwaga, by nie piec dłużej niż to konieczne, by nie przesuszyć mięsa. Na ostatnie 5 minut można włączyć funkcję grilla, by ładnie zarumienić boczek.
Podczas pieczenia ugotować ryż i przygotować sos. Wino wlać do niewielkiego garnka. Dodać drugą łyżeczkę przyprawy korzennej, resztę powideł oraz sok wyciśnięty z cytryny. Gotować ok 10 minut na dość dużym ogniu by odparować alkohol i zredukować sos.
Na talerze wyłożyć ryż, polać sosem winno – śliwkowym i ułożyć roladki. Podawać z rukolą lekko skropioną oliwą (lub lepiej – olejem z orzechów laskowych).
KONKURS! / zakończony
KONKURS JEST PRZEPROWADZANY NA FANPAGE’U WYSMAKOWANE POD ADRESEM: https://www.facebook.com/wysmakowane/
Oznacz w komentarzu pod postem konkursowym na facebooku, największego „orzechozjadacza” jakiego znasz (jasne, że możesz siebie! ?) i napisz dlaczego to właśnie on powinien dostać Zestaw prezentowy od Treenuts.
Chcesz wziąć udział? Zapraszam tutaj! Zakończenie konkursu 9 grudnia o godz. 23:59!
UWAGA! Konkurs tylko dla fanów Wysmakowane oraz Treenuts (przez fanów rozumie się osoby, które polubiły oba profile na Facebook)
REGULAMIN
- Organizatorem konkursu jest właściciel bloga wysmakowane.pl
- Sponsorem konkursu jest właściciel treenuts.pl
- Konkurs zostanie przeprowadzony na Fanpage’u: Wysmakowane znajdującego się pod adresem internetowym: https://facebook.com/wysmakowane.
- Konkurs nie jest w żaden sposób sponsorowany, popierany, przeprowadzany przez serwis Facebook, ani z nim związany.
- Konkurs trwa od 5.12.2019 r. (godz.9:00) do 9.12.2019 r. (godz. 23:59)
- Wygrywa jedna osoba. Nagroda to zestaw prezentowy mały od Treenuts o wartości 49,99 zł. W skład zestawu wchodzi: 100 g orzechów laskowych prażonych, 200 g mąki z prażonych orzechów laskowych i 100 ml oleju z prażonych orzechów laskowych. Całość zapakowana w pudełko prezentowe ozdobione świąteczny motywem.
- Zwycięzca zostanie wyłoniony przez właściciela bloga wysmakowane.pl na podstawie najciekawszej odpowiedzi (subiektywna ocena)
- Nagroda nie podlega wymianie na gotówkę bądź inne przedmioty.
- Udział w konkursie jest dobrowolny i darmowy.
- Udział w konkursie może wziąć każda osoba, która ukończyła 18 lat i posiada profil prywatny na portalu Facebook.
- Można zamieścić dowolną ilość komentarzy.
- Dane osobowe uczestników nie są zbierane. Jedynie zwycięzca zostanie poproszona o dobrowolne podanie adresu do wysyłki nagrody.
- Wyniki ukażą się w ciągu 3 dni od daty zakończenia konkursu na fanpage bloga Wysmakowane: https://www.facebook.com/wysmakowane/
- Osoba, która zwyciężyła, ma 48 godzin na podanie adresu do wysyłki.
- Nagroda zostanie wysłana w ciągu tygodnia od dnia otrzymania adresu.
- Wysyłka na terenie Polski.
- Konkurs nie podlega przepisom Ustawy z dnia 29 lipca 1992 roku o grach i zakładach wzajemnych (Dz. U. z 2004 roku Nr 4, poz. 27 z późn. zm.).
12 Responses
Jestem pod wrażeniem ♥️♥️♥️ kolejna cudowna propozycja na okres świąteczny! Pozdrawiam cieplutko!♥️
Testowaliśmy dziś te roladki. Zdecydowanie zrobię w święta. Przepyszne są!
Bardzo się cieszę 🙂 Nam również niezmiernie smakowały
Pyszny pomysł na mięso! Dla fanów mięsnych dań idealny.
Ale fajny przepis, kradnę i zrobię na Święta Kochana!
Przepis uwielbia być kradziony!
Zaintrygowałaś mnie swoim przepisem. Muszę go wypróbować w swojej kuchni. A w konkursie chętnie wezmę udział 🙂
Widziałam ze już wzięłaś… kompletnie mnie rozbroiłaś ?
Zapowiada się bardzo interesująco. Będę musiała skorzystać z Twojego przepisu 🙂
Byłoby mi bardzo miło 🙂 Jemu (przepisowi) też!
pyszne te roladki i do tego pięknie się prezentują 🙂
Bardzo dziękuje 🙂