Przepisy

Więcej

Porcja
2 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja2 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Pstrągi w skorupie solnej z sosem chrzanowym

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 3 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Pieczone w całości pstrągi  w skorupie solnej. Prosty i efektowny sposób dzięki któremu ryby nie wysuszą się podczas pieczenia, pozostając bardzo delikatne i soczyste, utrzymując w środku wszystkie aromaty marynaty. Nie należy obawiać się takiej ilości soli – jest ona wykorzystana tylko na skorupę, która w całości zostaje zdjęta – ryba absolutnie nie jest za słona. Zamiast pstrągów można użyć też innych ryb w całości (np. okoń, dorada). Sos chrzanowy na bazie chrzanu, mleka i cytryny idealnie komponuje się z tak przyrządzoną rybą. Zdecydowanie polecam.

Lubisz pstrągi? Przetestuj też Pstrąga pieczonego z masłem czosnkowym i tymiankiem czyli prosty pomysł na zdrowy, pyszny obiad.

Pstrągi w skorupie solnej:

  • 2 pstrągi patroszone
  • 2/3 cytryny
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,9 kg soli
  • Łyżka suszonego rozmarynu
  • Świeży rozmaryn
  • 3 zimne białka
  • zmielony biały pieprz

Pstrągi umyć pod bieżącą chłodną wodą (też w środku) i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Małym nożykiem wyciąć całe oczodoły (zostawione nieładnie wyglądają po upieczeniu).
Cytrynę wyszorować, sparzyć chwilę w wrzątku, przekroić na pół, a następnie na cienkie plasterki. Czosnek posiekać i wymieszać z cytryną. Dodać lekko posiekane gałązki rozmarynu, oliwę i 1/3 łyżeczki pieprzu.  Wszystko wymieszać i całością nafaszerować pstrągi.

Całą sól, resztę rozmarynu i ok 2-3 łyżki wody wymieszać aż powstaną gdzieniegdzie grudki. Białka roztrzepać lekko trzepaczką tak by powstała piana i dokładnie wmieszać je do masy solnej.
Płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować masę solną na grubość max 1 cm, na szerokość wystarczającą by położyć obok siebie dwa pstrągi (z kilkucentymetrowym odstępem pomiędzy) i na długość pstrągów bez głowy i ogona. Ułożyć pstrągi, przeciąć masę pomiędzy rybami, przykryć resztą masy tworząc szczelne kokony wokół całego tułowia ryb (bez głów i ogonów). Piec w 190°C ok 40 min (w tym czasie przygotować sos). Upieczone pstrągi wyjąć na blat i odczekać kilka minut, aż lekko ostygną. Odłamywać skorupę solną, otrzepując ryby z pokruszonych resztek soli. W całości przekładać na talerz i serwować z sosem chrzanowym i ulubionymi dodatkami.

Sos chrzanowy

  • 1 łyżka masła
  • 2/3 łyżki mąki
  • 150ml mleka
  • Sok z pozostałej 1/3 cytryny
  • 2 łyżki chrzanu
  • ćwierć łyżeczki cukru
  • sól i biały pieprz do smaku

W małym garnuszku rozpuścić masło, dodać mąkę i ciągle mieszając razem podsmażyć. Stopniowo dolewać mleko cały czas energicznie mieszając widelcem lub trzepaczką by nie powstały grudki. Gotować około 10 minut aż sos zgęstnieje. Dodać sok z cytryny, chrzan, cukier i sól z pieprzem do smaku. Jeszcze chwilę pogotować do otrzymania pożądanej konsystencji.

Pstrąg w skorupie solnejPstrągi w skorupie solnejPstrągi w skorupie solnejObiady rybki pstrąg pieczony w skorupie solnej5

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło

 

Średnia ocen

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 3 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

7 odpowiedzi

  1. Robiłam dziś na obiad. Rybka przepyszna!! I ten sos chrzanowy jaki dobry. Cieszę się że trafiłam na Pani przepis. Pozdrawiam

    1. U mnie niestety też zdecydowanie za rzadko bo mąż zdecydowanie preferuje mięsa. Tym bardziej jak już się pojawia to musi być pysznie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami