Pulpety z kaszy jaglanej a’la hummus

przepis

Mini pulpety z kaszy jaglanej i ciecierzycy z dodatkiem kuminu, tahini, soku z cytryny i czosnku. Coś Wam ten skład przypomina? Hummus! Tak jest! Oczywiście w hummusie (tutaj przepis) kaszy nie znajdziecie, ale poza tym wszystko się zgadza, więc jeśli lubicie hummus to myślę, że te pulpeciki również zagoszczą w Waszych sercach J Pulpeciki można podawać jako obiad w opcji wege lub dodatek do obiadu zamiast zwyczajnej kaszy czy ryżu. Świetnie sprawdzą się też nabite na wykałaczkę i zaserwowane jako przekąska na imprezie. Najlepsze są lekko ciepłe (nie gorące, ale też nie prosto z lodówki). Spokojnie można zrobić je wcześniej i przed podaniem tylko lekko podgrzać. Do pulpecików świetnie pasuje jakiś wyraźny w smaku, prosty sos, np. musztardowy lub czosnkowy.

Pulpety z kaszy jaglanej a’la hummus

  • 200 g kaszy jaglanej (waga przed ugotowaniem)
  • 250 g ciecierzycy (ugotowanej lub z puszki)
  • 2 duże/ 3 mniejsze ząbki czosnku
  • pół łyżeczki soli (do smaku)
  • pełna łyżeczka kuminu (kmin rzymski)
  • pełna łyżeczka słodkiej papryki
  • chilli (ilość w zależności od ostrości przyprawy i preferencji)
  • 1,5 łyżki tahini
  • niepełna łyżka soku z cytryny
  • duże jajko
  • ok 3 łyżki oliwy z oliwek – do smażenia
  • bułka tarta do panierowania

Kaszę jaglaną przesypać na sitko i porządnie wypłukać pod bieżącą wodą, by pozbyć się goryczki. Przełożyć do garnka, zalać ok 400 ml wody i gotować pod przykryciem do miękkości (wg. czasu podanego na opakowaniu). Zdjąć z palnika, odkryć i zostawić do lekkiego ostudzenia.

Ciecierzycę odsączyć. Czosnek obrać, rozgnieść i dokładnie posiekać. Kaszę, ciecierzycę i czosnek wymieszać i mocno rozdrobnić. Najwygodniej zrobić to w pojemniku blendera do rozdrabniania, ewentualnie praską do ziemniaków czy widelcem. Nie blendować na pastę, mają być wyczuwalne cząsteczki kaszy i cieciorki. Doprawić wszystkimi przyprawami, dodać pastę tahini, sok wyciśnięty z cytryny i jajko. Wszystko dokładnie wymieszać.

Mocno rozgrzać oliwę na patelni. Wilgotnymi dłońmi formować okrągłe pulpeciki, panierować w bułce tartej i smażyć z obu stron na rumiano.

Pulpety z kaszy jaglanej a’la hummus

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Pulpety z kaszy jaglanej a’la hummus
Data
Ocena
51star1star1star1star1star na podstawie 6 ocen(y)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.

21 komentarzy

  • Akademia 18 lutego 2019 o 13:55 Odpowiedz

    Widzę, że to coś dla mnie. Muszę wypróbować ten przepis.

  • Anszpi 14 lutego 2019 o 21:26 Odpowiedz

    Nie lubie ciecierzycy ale takie pulpeciki chętnie bym spróbowała

  • Krystynabozenna 14 lutego 2019 o 21:18 Odpowiedz

    Pyszne, lubię kaszę jaglaną i cieciorkę,
    ale takie połączenie to jeszcze nie jadłam 🙂

  • aga 12 lutego 2019 o 12:30 Odpowiedz

    zapamiętać, zapisać i zrobić, bo super wyglądają 🙂

  • Sylwia R 12 lutego 2019 o 11:35 Odpowiedz

    Wyglądają smakowicie 😊 jeszcze do tego ulubiony sos i przekąska, czy nawet obiad udana 😊

    • Wysmakowane 12 lutego 2019 o 12:21 Odpowiedz

      Zdecydowanie. Pulpeciki są mocno sycące, więc spokojnie mogą zastąpić obiad. Najlepiej z jakąś lekką sałatką i sosem. Pasuje np. musztardowy, ranczerski czy czosnkowy.

  • Wiola Korzeniowska 11 lutego 2019 o 21:07 Odpowiedz

    Zdecydowanie moje smaki! I jak uroczo się prezentują 😊 zapisuje sobie przepis 😊

  • Justyna 11 lutego 2019 o 20:16 Odpowiedz

    bardzo ciekawa propozycja 🙂 musi smakować równie dobrze, jak wygląda 🙂

    • Wysmakowane 12 lutego 2019 o 10:31 Odpowiedz

      Lepiej! Kucharz ze mnie lepszy niż fotograf 😉

  • KATARZYNA 11 lutego 2019 o 20:16 Odpowiedz

    Fajnie że można zamrozić. W sam raz dla niespodziewanych gości. Pyszne!

  • Amber 11 lutego 2019 o 12:43 Odpowiedz

    Mi ten skład przypomina falafele!
    I ciekawa jestem jak z kaszą jaglaną smakuje…

    • Wysmakowane 11 lutego 2019 o 12:54 Odpowiedz

      Kasza jaglana nie jest mocno wyczuwalna. Zdecydowanie tahini i ciecierzyca dominują smakowo.

  • Paulina 11 lutego 2019 o 11:47 Odpowiedz

    Ulbiam takie przepisy a kasza jaglana często o dci w mojej kuchni😉Pozdrawiam

  • Dominika 11 lutego 2019 o 08:44 Odpowiedz

    wyglądaja wyśmienicie 🙂 super opcja z tą możliwośćią zapiasania przepisu – ZAPISUJĘ 🙂

    • Wysmakowane 11 lutego 2019 o 11:49 Odpowiedz

      Bardzo sie cieszę, że trafiłam z przepisem 🙂 Zapisać można klikając w opcję drukuj i potem “zapisz jako PDF”.

  • Aleksandra 9 lutego 2019 o 19:00 Odpowiedz

    Lubię próbować nowych rzeczy 🙂 Zapisuję przepis i chętnie wykorzystam w najbliższym czasie.

  • ada 9 lutego 2019 o 14:33 Odpowiedz

    To musi byc pychotka, w sam raz na sbotke.

  • Gosia 9 lutego 2019 o 11:06 Odpowiedz

    Wyglądają obłędnie niestety w moim domu nie ma amatorów ciecierzycy.

    • Wysmakowane 9 lutego 2019 o 11:09 Odpowiedz

      Mozesz zrobić tylko dla siebie i spokojnie zamrozić na zaś 😉

  • Newenglandblog.pl 9 lutego 2019 o 10:25 Odpowiedz

    Wczoraj coś podobnego jadłam w Sphinx’ie. Zastanawiałam się jak zrobić taką przekąskę, no i proszę. Spadłaś mi z nieba.

    • Wysmakowane 9 lutego 2019 o 22:13 Odpowiedz

      Serio? Chyba za dawno nie byłam w Sphinx’ie bo mi się kojarzy tylko z shoarmą 😉

MENU