
- Potrzebny czas: 35 minut
- Porcja: ok 30 sztuk
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 9 lutego 2019
Mini pulpety z kaszy jaglanej i ciecierzycy z dodatkiem kuminu, tahini, soku z cytryny i czosnku. Coś Wam ten skład przypomina? Hummus! Tak jest! Oczywiście w hummusie (tutaj przepis) kaszy nie znajdziecie, ale poza tym wszystko się zgadza, więc jeśli lubicie hummus to myślę, że te pulpeciki również zagoszczą w Waszych sercach J Pulpeciki można podawać jako obiad w opcji wege lub dodatek do obiadu zamiast zwyczajnej kaszy czy ryżu. Świetnie sprawdzą się też nabite na wykałaczkę i zaserwowane jako przekąska na imprezie. Najlepsze są lekko ciepłe (nie gorące, ale też nie prosto z lodówki). Spokojnie można zrobić je wcześniej i przed podaniem tylko lekko podgrzać. Do pulpecików świetnie pasuje jakiś wyraźny w smaku, prosty sos, np. musztardowy lub czosnkowy.
Pulpety z kaszy jaglanej a’la hummus
- 200 g kaszy jaglanej (waga przed ugotowaniem)
- 250 g ciecierzycy (ugotowanej lub z puszki)
- 2 duże/ 3 mniejsze ząbki czosnku
- pół łyżeczki soli (do smaku)
- pełna łyżeczka kuminu (kmin rzymski)
- pełna łyżeczka słodkiej papryki
- chilli (ilość w zależności od ostrości przyprawy i preferencji)
- 1,5 łyżki tahini
- niepełna łyżka soku z cytryny
- duże jajko
- ok 3 łyżki oliwy z oliwek – do smażenia
- bułka tarta do panierowania
Kaszę jaglaną przesypać na sitko i porządnie wypłukać pod bieżącą wodą, by pozbyć się goryczki. Przełożyć do garnka, zalać ok 400 ml wody i gotować pod przykryciem do miękkości (wg. czasu podanego na opakowaniu). Zdjąć z palnika, odkryć i zostawić do lekkiego ostudzenia.
Ciecierzycę odsączyć. Czosnek obrać, rozgnieść i dokładnie posiekać. Kaszę, ciecierzycę i czosnek wymieszać i mocno rozdrobnić. Najwygodniej zrobić to w pojemniku blendera do rozdrabniania, ewentualnie praską do ziemniaków czy widelcem. Nie blendować na pastę, mają być wyczuwalne cząsteczki kaszy i cieciorki. Doprawić wszystkimi przyprawami, dodać pastę tahini, sok wyciśnięty z cytryny i jajko. Wszystko dokładnie wymieszać.
Mocno rozgrzać oliwę na patelni. Wilgotnymi dłońmi formować okrągłe pulpeciki, panierować w bułce tartej i smażyć z obu stron na rumiano.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 
21 Responses
Widzę, że to coś dla mnie. Muszę wypróbować ten przepis.
Nie lubie ciecierzycy ale takie pulpeciki chętnie bym spróbowała
Pyszne, lubię kaszę jaglaną i cieciorkę,
ale takie połączenie to jeszcze nie jadłam 🙂
zapamiętać, zapisać i zrobić, bo super wyglądają 🙂
Wyglądają smakowicie ? jeszcze do tego ulubiony sos i przekąska, czy nawet obiad udana ?
Zdecydowanie. Pulpeciki są mocno sycące, więc spokojnie mogą zastąpić obiad. Najlepiej z jakąś lekką sałatką i sosem. Pasuje np. musztardowy, ranczerski czy czosnkowy.
Zdecydowanie moje smaki! I jak uroczo się prezentują ? zapisuje sobie przepis ?
bardzo ciekawa propozycja 🙂 musi smakować równie dobrze, jak wygląda 🙂
Lepiej! Kucharz ze mnie lepszy niż fotograf 😉
Fajnie że można zamrozić. W sam raz dla niespodziewanych gości. Pyszne!
Mi ten skład przypomina falafele!
I ciekawa jestem jak z kaszą jaglaną smakuje…
Kasza jaglana nie jest mocno wyczuwalna. Zdecydowanie tahini i ciecierzyca dominują smakowo.
Ulbiam takie przepisy a kasza jaglana często o dci w mojej kuchni?Pozdrawiam
wyglądaja wyśmienicie 🙂 super opcja z tą możliwośćią zapiasania przepisu – ZAPISUJĘ 🙂
Bardzo sie cieszę, że trafiłam z przepisem 🙂 Zapisać można klikając w opcję drukuj i potem „zapisz jako PDF”.
Lubię próbować nowych rzeczy 🙂 Zapisuję przepis i chętnie wykorzystam w najbliższym czasie.
To musi byc pychotka, w sam raz na sbotke.
Wyglądają obłędnie niestety w moim domu nie ma amatorów ciecierzycy.
Mozesz zrobić tylko dla siebie i spokojnie zamrozić na zaś 😉
Wczoraj coś podobnego jadłam w Sphinx’ie. Zastanawiałam się jak zrobić taką przekąskę, no i proszę. Spadłaś mi z nieba.
Serio? Chyba za dawno nie byłam w Sphinx’ie bo mi się kojarzy tylko z shoarmą 😉