fbpx

Tradycyjny hummus idealny

przepis

Tak sobie pomyślałam, że mam już na blogu nawet hummus z groszku (przepis tutaj) czy wariacje hummusa z orzechami, ale bez tahini (przepis tutaj), a nie mam jeszcze prawdziwego, tradycyjnego hummusa! No to jest! Hummus idealny! Extra kremowy, doskonale gładki, bez żadnych grudek. Przepis jest bardzo prosty w wykonaniu. Efekt końcowy zależy przede wszystkim od jakości składników i odpowiednio dobranych proporcji. Przedstawiam Wam dziś moją złotą proporcję 🙂

Hummus idealny

  • 250 g ciecierzycy (z puszki lub (lepiej!) ugotowanej)
  • 5 łyżek tahini
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z połówki cytryny
  • ok 50 ml zimnej wody
  • sól
  • pół łyżeczki kuminu (kmin rzymski)
  • szczypta chilli
  • ok łyżkę oliwy extra virgin

Lekko  odsączoną ciecierzycę przesypać do wysokiego pojemnika o pionowych ściankach. Dodać pastę tahini, olej sezamowy, przeciśnięty przez praskę czosnek i sok z cytryny. Zmiksować blenderem ręcznym na jednolitą, gładką masę. Dodawać stopniowo bardzo zimną wodę, tak by uzyskać idealną konsystencję. Doprawić do smaku solą, kuminem i chilli. Dokładnie wymieszać.  Przełożyć do miseczki i polać oliwą. Hummus można podawać sam, z warzywami pokrojonymi w słupki, z chlebem/ chlebkami pita bądź z dowolnymi dodatkami, takimi jak oliwki, pomidorki suszone, świeża natka, całe ziarna sezamu, zatar, orzeszki pini…

jak zrobić hummusTradycyjny Hummus idealny

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Powiązane wpisy

Summary
recipe image
Recipe Name
Hummus idealny
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 24 Review(s)

Skomentuj

wp-puzzle.com logo

13 komentarzy

  • Agnieszka 17 kwietnia 2018 o 00:23 Odpowiedz

    Już sobie Twój przepis zapisalam.

  • Ania Ulanicka 16 kwietnia 2018 o 20:40 Odpowiedz

    Ojej, jak ja uwielbiam hummus! Zwykle jadłam go na mieście lub kupowałam gotowy, lub robiłam uproszczoną pastę z ciecierzycy. Chyba czas odważyć się i zrobić swój! 😀

    • Wysmakowane 16 kwietnia 2018 o 20:45 Odpowiedz

      oj tak! o niebo lepszy niż jakikolwiek kupny. 🙂

  • Mama pod prąd 15 kwietnia 2018 o 21:05 Odpowiedz

    Uwielbiam hummus!!! Dzięki za przepis. 🙂

  • Anita 15 kwietnia 2018 o 17:08 Odpowiedz

    Często robię i chętnie spróbuję Twojego przepisu.

  • Krystyna M. 15 kwietnia 2018 o 11:00 Odpowiedz

    Lubię hummus, właśnie taki tradycyjny, z ciecierzycy, ale sama jeszcze nie próbowałam zrobić. Chyba własnie nadszedł na to czas!

    • Wysmakowane 15 kwietnia 2018 o 12:11 Odpowiedz

      Gwarantuję, że będziesz zadowolona. Ja jeszcze nie znalazłam w sklepie takiego który by mi naprawdę smakował.

  • Don Wojdan 15 kwietnia 2018 o 10:49 Odpowiedz

    Nigdy takie czegoś nie jadłem. Wygląda ciekawie 🙂 Może się skusze

    • Wysmakowane 15 kwietnia 2018 o 12:13 Odpowiedz

      Zachęcam. U nas często z różnymi chlebkami czy z warzywami na kolację czy nawet na niezapowiedzianą wizytę znajomych. Robi się błyskawicznie.

  • Anna 15 kwietnia 2018 o 10:48 Odpowiedz

    ale pyszności

  • krystynabozenna 15 kwietnia 2018 o 09:03 Odpowiedz

    Wow , dziękuję za przepis zrobię, czegoś takiego właśnie szukałam 🙂

  • Bookendorfina 15 kwietnia 2018 o 06:49 Odpowiedz

    Przepis bardzo chętnie wykorzystam, to będzie moje pierwsze przygotowywanie tej potrawy. 🙂

    • Wysmakowane 15 kwietnia 2018 o 06:54 Odpowiedz

      naprawdę?! ja jeszcze nie jadłam w żadnej knajpie (a już na pewno nie z sklepu) hummusu porównywalnie dobrego z domowym. A cenowo za jeden kupny możesz mieć trzy własne 😉

MENU