- Porcja: ok 100 pierniczków
- Poziom trudności: Średni
Autor Wysmakowane 25 listopada 2019
Absolutnie rewelacyjne pierniczki świąteczne. To chyba najlepszy przepis na pierniczki jaki kiedykolwiek testowałam. Właściwie to nadają się do jedzenia już zaraz po zrobieniu, a po ok 12 dniach w puszce zaczynają jeszcze bardziej mięknąć i po kilku dniach są już idealne. Szczelnie zamknięte mogą tak sobie leżakować nawet dwa miesiące… o ile macie tyle silnej woli by ich wszystkich nie wyjeść w międzyczasie. U nas jakoś magicznie znikają ? Pierniczki z tego przepisu nie nadają się do zawieszenia na choince. Są za miękkie. Na choinkę polecam te pierniczki -> Pierniczki świąteczne z witrażykami.
Rewelacyjne pierniczki świąteczne
- 130 g masła
- 70 g smalcu
- 40 g przyprawy do piernika
- 15 g kakao gorzkiego
- 250 g miodu
- 150 g cukru drobnego trzcinowego
- 4 żółtka
- 650 g m mąki pszennej (tu przelicznik na szklanki/ łyżki -> Miary)
- płaska łyżeczka sody oczyszczonej
Masło i smalec przełożyć do garnka i zacząć podgrzewać. Przyprawę do piernika i kakao przesiać do większej miski i dokładnie wymieszać. Dodać do garnka razem z miodem i cukrem. Energicznie wymieszać całość trzepaczką i dalej podgrzewać do uzyskania idealnie gładkiej masy. Nie wolno doprowadzić do wrzenia. Zestawić z ognia i zostawić na min godzinę do znacznego ostudzenia masy. Wówczas dodać żółtka i dokładnie wymieszać. Do miski po kakao przesiać mąkę i sodę oczyszczoną. Wymieszać, zalać masą z garnka i zagnieść na jednolite ciasto. Owinąć folią i schłodzić w lodówce min 40 minut.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Urywać po kawałku schłodzonego ciasta i rozwałkowywać cienko (ok 4 mm grubości). Wykrawać dowolne kształty. Układać pierniczki na blaszce. Piec krótko, aż lekko się wybrzuszą i zarumienią (ok 7 minut). Po wyjęciu z piekarnika przekładać na kratkę. Całkowicie ostudzone schować w zamykanym szczelnie pojemniku (u mnie puszki). Po ok 12 dniach zaczną mięknąć. Zamknięte w puszce spokojnie mogą leżakować ok 2 miesiące.
Dekorować lukrem najlepiej na kilka dni przed podaniem.
Skorzystałeś z przepisu? Będzie mi bardzo miło jeśli podzielisz się w komentarzu wrażeniami.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło
16 Responses
Ciasto idealne, wszystkie rozeszły się w mgnieniu oka. Wszystkim gościom smakowały, więc przepis zapisany dziękuję i pozdrawiam!
Dzień dobry,
Pierniczki wyszły przepyszne ?❤️
Pozdrawiam ?
Bardzo się cieszę! I piękne do tego!
Dzień dobry Kasiu
czy ciasto na te wspaniałe zapowiadające się pierniczki można przygotować kilka dni wcześniej ? Jak je przechować i przygotować przed końcową obróbką? Całuję Małgosia
Można! Jasne. Nawet dobrze żeby kilka dni poleżały. Można jeść je od razu, ale najlepsze się robią po jakiś 10 dniach. Przechowywane szczelnie zamknięte w puszce czy pojemniku (w temp pokojowej) mogą sobie leżeć i 2 miesiące.
Jestem zachwycona konsystencją masy przy wałkowaniu. Nic się nie klei. Zapach niesamowity przy pieczeniu. Praca idzie sprawnie i… super ?
Bardzo miło mi to słyszeć. I mam nadzieje że smakowo pierniczki również spełnią wszelkie oczekiwania 🙂
Nazwa idealnie do nich pasuje, są REWELACYJNE. na stałe wpisuję do zeszytu. Dziękuję i życzę dalszych sukcesów kulinarnych!
Szalenie mi miło 🙂 Dziękuję!
Przepyszne. Nic dodać nic ująć. Schodzą jak ciepłe bułeczki ?polecamy wszystkim. PRZEPYCHA!!!Śmiało można robić podwójną porcję. Mniam!
Bardzo się cieszę ❤️ Nam też już się skończyły wiec będzie nowa produkcja na dniach 🙂
Myślę, że córka byłaby zachwycona, kocha pierniki 🙂
Foremki absolutnie urocze! 😀
Upolowane w zeszłym roku w Pepco za jakieś 3 zł ?
Brak informacji o ilości masła, a w wykonaniu jest podane.
Mój błąd. W dwóch miejscach wpisałam w składnikach mąkę, a pierwsze te miało być masło oczywiście. Dziękuję za czujność. Poprawiłam.