Przepisy

Więcej

Trudność
Średni
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Sernik świąteczny z pierniczkową choinką

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 2 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Sernik świąteczny w każdym calu! Na spodzie kruche ciasto pierniczkowe, w środku masy serowej – mnóstwo bakalii, na wierzchu lukier królewski i do tego pierniczkowa choinka na wierzchu. Tak sobie wymyśliłam, wykonałam, a potem wpadłam w samo-zachwyt jakie to przepyszne i śliczne wyszło.  ;P

Pierniczki upiekłam z ostatnio mojego ulubionego przepisu na pierniczki (pierniczki świąteczne), który Wam również bardzo polecam. Miałam tylko jedną foremkę gwiazdkę (do najmniejszego pierniczka który stoi na szczycie), więc resztę po prostu wykroiłam nożem, tak by każdy kolejny pierniczek był trochę większy niż poprzedni.

Przy pieczeniu sernika bardzo ważne dla finalnego efektu wizualnego jest to, by nie urósł podczas pieczenia i potem nie opadł. Miksujemy więc masę krótko by jej nie napowietrzyć, pieczemy długo w dość niskiej temperaturze (najlepiej w kąpieli wodnej) i zostawiamy sernik w piekarniku po upieczeniu. Tu dokładnie opisane co, jak i dlaczego -> sernik mazisty idealny.

I ostatnia uwaga: rozłożenie prac w czasie. Pierniczki można zrobić na ostatnią chwilę, ale można też nawet miesiąc wcześniej. Lukier kilka dni przed podaniem (przechowywać w lodówce szczelnie przykryty folią, tak by folia dotykała do powierzchni lukru – dzięki temu nie wyschnie). Sernik przed dekorowaniem i podaniem powinien spędzić w lodówce min 4 godziny, najlepiej całą noc.

 

Ciasto kruche pierniczkowe

  • 110 g mąki pszennej
  • mała szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • czubata łyżeczka kakao
  • łyżeczka przyprawy piernikowej
  • 50 g cukru drobnego do wypieków
  • 65 g masła min 82% tłuszczu – zimne
  • żółtko

Tortownicę wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować. Do miski/ na stolnicę przesiać suche składniki (mąka, sól, proszek do pieczenia, kakao i przyprawa do piernika). Dodać cukier i dokładnie wymieszać. Zimne masło posiekać w kostkę i dodać do suchych składników i razem rozetrzeć palcami do powstania grudek. Następnie dodać żółtko i szybko zagnieść jednolite ciasto. Ciasto uformować w kulę i zetrzeć na dużych oczkach tarki do przygotowanej tortownicy. Rozłożyć w miarę równomiernie na całym spodzie. Wstawić do lodówki na czas szykowania sernika.

Sernik świąteczny

  • 750 g kg tłustego twarogu zmielonego min 3 razy
  • 250 g mascarpone
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 170 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 4 jajka + 2 żółtka (białka zostawić do lukru)
  • 100 g gęstej śmietany słodkiej 36%
  • Szklanka dowolnych bakalii: rodzynki, żurawina, suszone owoce, orzechy, skórka pomarańczowa

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nastawić na temperaturę 180 stopni. Twaróg, mascarpone, mąkę, cukier i ekstrakt z wanilii umieścić w misie miksera i krótko zmiksować na wolnych obrotach, tylko do dokładnego połączenia składników. Następnie wbijać po jednym jajku, po każdym miksując 20 sekund (wciąż na wolnych obrotach) i kolejno tak samo dodawać żółtka i śmietanę. Odłożyć mikser, dodać bakalie (większe można pokroić drobniej) i wymieszać delikatnie łyżką. Masę sernikową wylać na schłodzony spód. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w kąpieli wodnej (blacha z wodą na dnie piekarnika) w 180 stopniach przez 15 minut, następnie w 150 stopniach 40 minut i na koniec ostatnie 15 minut w 100 stopniach C. Zostawić pół godziny w zamkniętym piekarniku, po czym uchylić drzwiczki i zostawić do całkowitego ostudzenia. Gdy sernik będzie już zupełnie zimny, wyjąć go z obręczy i przełożyć do lodówki do porządnego schłodzenia (min 4 godziny, najlepiej cała noc).

Dekoracja – choinka z pierniczków

  • 6 pierniczków w kształcie gwiazdek o różnych rozmiarach np. z tego przepisu (można upiec nawet kilka tygodni wcześniej)
  • Lukier królewski: 2 białka + 2 szklanki cukru pudru + łyżeczka ekstraktu z wanilii

Białka ubić na bardzo sztywną, stabilną pianę. Stopniowo, po jednej łyżce dodawać cukier puder, cały czas ubijając na najwyższych obrotach (całość powinna trwać min 5 min). Na koniec dodać ekstrakt z wanilii i zmiksować do połączenia. Łyżkę lukru odłożyć i szczelnie przykryć folią, by nie wysechł. Część pozostałego lukru rozsmarować na wierzchu sernika. Część wykorzystać do uformowania choinki. Pierniczki w kształcie gwiazdek ułożyć od największego do najmniejszego. Na największy wyłożyć łyżką obfitą warstwę lukru. Przykryć drugim największym pierniczkiem, znów rozsmarować lukier i tak po kolei aż zostanie tylko najmniejsza gwiazdka, którą należy umieścić na szczycie pionowo Zostawić do całkowitego wyschnięcia lukru.

Przed podaniem na środek sernika wyłożyć ostatnią łyżkę lukru i przykleić do niego choinkę.

Sernik świąteczny z pierniczkową choinkąchoinka z pierniczków

 

 

Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Ten wpis bierze udział w Świątecznej akcji blogerów Wspólne blogowanie przy choince 2019. Zapraszam do śledzenia!

banerek

Średnia ocen

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 2 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

3 odpowiedzi

  1. Ale pysznie wyglądający sernik! Uwielbniam sernik pod każdą postacią, a takiej jeszcze nie jadłam 🙂 Jeśli smakuje, tak jak wygląda to musi być obłędny 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami