Przepisy

Więcej

TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Sernik czekoladowy bez pieczenia

4.8
Rated 4.8 out of 5
4.8 na 5 gwiazdek (oparte na 9 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Kremowy, mazisty sernik czekoladowy bez pieczenia. Na kakaowym, kruchym spodzie z ciasteczek owsianych i podany z dużą ilością świeżych, sezonowych owoców i z świeżą miętą, która nadaje całości bardzo przyjemnego, orzeźwiającego charakteru i lekkości.

Całość przygotowania ciasta, nie powinna zająć więcej niż 20 minut, natomiast następnie ciasto koniecznie wymaga porządnego schłodzenia w lodówce. Minimum sześć godzin, a najlepiej przez całą noc.

Sprawdź też pozostałe przepisy na serniki bez pieczenia TAG: sernik na zimno. W tym na bardzo wyjątkowy sernik truskawkowy z kremem i bezą.

 

Sernik czekoladowy bez pieczenia

Kakaowy spód sernika

  • 150 g ciasteczek owsianych
  • 40 g masła
  • 6 g kakao gorzkiego

Ciasteczka zmielić na pył i wymieszać z roztopionym, przestudzonym masłem i przesianym kakao. Przełożyć do tortownicy (średnica 21 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno, boków nie wykładać, ani nie sparować tłuszczem). Ciasteczka równomiernie rozłożyć i wklepać palcami mocno w dno. Formę wstawić do lodówki na czas szykowania sernika.

 

Składniki na masę serową

  • 300 g lekko gorzkiej czekolady
  • 500 g serka mascarpone, z lodówki
  • 100 g jogurtu greckiego, z lodówki
  • 170 g  cukru pudru
  • 400 ml śmietany kremówki, z lodówki

Czekoladę roztopić i ostudzić. Serek mascarpone, jogurt i cukier puder przełożyć do naczynia i zmiksować na wolnych obrotach, tylko do otrzymania gładkiej masy. Partiami dodawać przestudzoną czekoladę, dokładnie mieszając (łyżką).

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, i delikatnie (starając się, by piana jak najmniej opadła) połączyć ją z masą serową. Masę serową wyłożyć na schłodzony spód i wyrównać. Włożyć do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc. Przed podaniem udekorować świeżymi owocami.

 

Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.

Sernik czekoladowy bez pieczeniaczekoladowy sernik na zimno

Średnia ocen

4.8
Rated 4.8 out of 5
4.8 na 5 gwiazdek (oparte na 9 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Jedna odpowiedź

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami