
- Porcja: tortownica 21 cm
- Poziom trudności: Średni
Autor Wysmakowane 11 kwietnia 2022
SERNIK WIELKANOCNY Z MUSEM CZEKOLADOWYM
Jak zrobić bardzo prosty, a przy tym przepyszny i efektowny sernik Wielkanocny? Wystarczy wyłożyć na wierzch delikatny, piankowy mus czekoladowy plus prosta, szybka dekoracja z gotowych elementów i już.
Sernik jest bezproblemowy i po prostu musi się udać. Koniecznie musi jednak spędzić noc w lodówce. Dopiero po takiej nocy nabiera idealnej konsystencji i smaku.
.
Jeśli szukasz inspiracji na Wielkanoc, to zajrzyj koniecznie do działu WIELKANOC. Znajdziesz tam wiele pysznych, wysmakowanych pomysłów na słodko i na słono. Zapraszam też do działu SERNIK, gdzie znajdziecie już ponad 30 różnych pomysłów na serniki. A w głowie mam jeszcze 100 innych pomysłów, więc na pewno ten dział będzie dalej rosnąć!
SERNIK WIELKANOCNY Z MUSEM CZEKOLADOWYM
Masa sernikowa
- 800 g sera na sernik (trzykrotnie mielony lub z wiaderka)
- 250 g mascarpone
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 170 g drobnego cukru do wypieków
- 1.5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 4 jajka + żółtko
- 100 g gęstej śmietany słodkiej 36%
Mus czekoladowy i dekoracja
- 150 ml śmietanki 30%
- 120 g ciemnej czekolady (np. deserowa)
- 90 g miękkiego masła
- 80 g cukru pudru
- 5 g kakao + do oprószenia
- czekoladowe jajeczka, zajączki i perełki
SERNIK WIELKANOCNY: Masa sernikowa
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Tortownicę wyłożyć nadnie papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarować Piekarnik nastawić na temperaturę 180 stopni.
Twaróg, mascarpone, mąkę, cukier i ekstrakt z wanilii umieścić w misie miksera i krótko zmiksować na wolnych obrotach, tylko do dokładnego połączenia składników. Następnie wbijać po jednym jajku, po każdym miksując 20 sekund (wciąż na wolnych obrotach) i kolejno tak samo dodawać żółtka i śmietanę.
Masę sernikową wylać do przygotowanej tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w kąpieli wodnej (blacha z wodą na dnie piekarnika) w 180 stopniach przez 15 minut, następnie w 150 stopniach 40 minut i na koniec ostatnie 15 minut w 100 stopniach C. Zostawić pół godziny w zamkniętym piekarniku, po czym uchylić drzwiczki i zostawić do całkowitego ostudzenia. Gdy sernik będzie już zupełnie zimny, wykonać mus czekoladowy.
SERNIK WIELKANOCNY: Mus czekoladowy i dekoracja
Bardzo zimną śmietankę ubić na sztywno. Czekoladę rozpuścić w małym garnuszku lub w mikrofali. Miękkie masło w temperaturze pokojowej, razem z cukrem pudrem i z kakao, utrzeć na wysokich obrotach miksera, do mocnego napuszenia. Stopniowo dodawać, ciągle miksując na niskich obrotach, najpierw czekoladę, a następnie śmietankę.
Krem wyłożyć na całkowicie ostudzony sernik, oprószyć kakao i udekorować. Wstawić do lodówki na mi. 2 godziny aż masa czekoladowa będzie zupełnie stabilna. Wówczas sernik wyjąć z obręczy i ponownie wstawić do lodówki, do porządnego schłodzenia (min 4 godziny, najlepiej cała noc).
Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.
