Przepisy

Więcej

Trudność
Średni
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Sernik z musem orzechowym

0,0
Rated 0 out of 5
0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

SERNIK Z MUSEM ORZECHOWYM

Sernik z musem orzechowym, na bazie masła orzechowego. Sernik jest bardzo prosty, a przy tym przepyszny i efektowny, więc z powodzeniem możecie zaserwować go nawet na przyjęciu. 

Sernik jest bezproblemowy i po prostu musi się udać. Samej pracy jest przy nim bardzo mało. Jednak by warstwy były idealnie płaskie oraz cudownie kremowe, wymaga dość dużo czasu zarówno w piekarniku jak i później w lodówce.  Tak naprawdę to im więcej czasu dacie mu w lodówce, to jego konsystencja będzie jeszcze lepsza! Moim zdaniem sernik najlepszy jest po 2-3 dniach od zrobienia. Przechowywać do 6 dni. 

.

Jeśli szukasz inspiracji na Wielkanoc, to zajrzyj koniecznie do działu WIELKANOC. Znajdziesz tam wiele pysznych, wysmakowanych pomysłów na słodko i na słono. Zapraszam też do działu SERNIK, gdzie znajdziecie już ponad 30 różnych pomysłów na serniki. A w głowie mam jeszcze 100 innych pomysłów, więc na pewno ten dział będzie dalej rosnąć!

SERNIK Z MUSEM ORZECHOWYM

Masa sernikowa

Mus z masła orzechowego

SERNIK Z MUSEM ORZECHOWYM: Masa sernikowa

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Tortownicę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarować Piekarnik nastawić na temperaturę 180 stopni.

Twaróg, ser ricotta oraz mascarpone umieścić w misie miksera i krótko zmiksować na wolnych obrotach, tylko do dokładnego połączenia składników. Dodać mąkę, cukier i ekstrakt z wanilii. Ponownie krótko zmikosować na wolnych obrotach miksera, znów jedynie do połączenia. Następnie wbijać po jednym jajku, po każdym miksując około 20 sekund (niezmiennie na wolnych obrotach). Na końcu dodać śmietanę (prosto z pojemniczka, nie ubitą). Po raz ostatni, krótko zmiksować, do uzyskania jednolitej masy serowej.

Masę sernikową wylać do przygotowanej tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w kąpieli wodnej (blacha z wodą na dnie piekarnika) w 180 stopniach przez 15 minut, następnie w 150 stopniach 40 minut i na koniec ostatnie 15 minut w 100 stopniach C. Zostawić pół godziny w zamkniętym piekarniku, po czym uchylić drzwiczki i zostawić do całkowitego ostudzenia. Gdy sernik będzie już zupełnie zimny wyjąć go z piekarnika. Jeśli czas na to pozwala można wyjąć go z obręczy i wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Jeśli nie macie tyle czasu, od razu po ostudzeniu wykonać mus orzechowy.

SERNIK Z MUSEM ORZECHOWYM: Mus z masła orzechowego

Wszystkie składniki na mus powinny być użyte prosto z lodówki. Ser twarogowy zmiksować z mascarpone, cukrem pudrem i masłem orzechowym. Dodać ubitą na sztywno śmietankę kremówkę i delikatnie wymieszać. Krem wyłożyć na zimny sernik. Wstawić do lodówki na minimum 1,5 godziny, do pełnego stężenia.

Przed podaniem sernik z musem orzechowym można dodatkowo oprószyć wiórkami czekoladowymi i udekorować świeżymi owocami. Nie jest to jednak konieczne. 

Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.

Sernik z musem orzechowym

SPRAWDŹ TEŻ KONIECZNIE:

wielkanocna babka bananowa
BANANOWA BABA
Cytrynowy sernik z lemon curd
Cytrynowy sernik z lemon curd
Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

0,0
Rated 0 out of 5
0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami