- Potrzebny czas: 1 dzień
- Porcja: tortownica 21 cm
- Poziom trudności: Średni
Autor Wysmakowane 7 marca 2023
SERNIK Z MUSEM ORZECHOWYM
Sernik z musem orzechowym, na bazie masła orzechowego. Sernik jest bardzo prosty, a przy tym przepyszny i efektowny, więc z powodzeniem możecie zaserwować go nawet na przyjęciu.
Sernik jest bezproblemowy i po prostu musi się udać. Samej pracy jest przy nim bardzo mało. Jednak by warstwy były idealnie płaskie oraz cudownie kremowe, wymaga dość dużo czasu zarówno w piekarniku jak i później w lodówce. Tak naprawdę to im więcej czasu dacie mu w lodówce, to jego konsystencja będzie jeszcze lepsza! Moim zdaniem sernik najlepszy jest po 2-3 dniach od zrobienia. Przechowywać do 6 dni.
.
Jeśli szukasz inspiracji na Wielkanoc, to zajrzyj koniecznie do działu WIELKANOC. Znajdziesz tam wiele pysznych, wysmakowanych pomysłów na słodko i na słono. Zapraszam też do działu SERNIK, gdzie znajdziecie już ponad 30 różnych pomysłów na serniki. A w głowie mam jeszcze 100 innych pomysłów, więc na pewno ten dział będzie dalej rosnąć!
SERNIK Z MUSEM ORZECHOWYM
Masa sernikowa
- 600 g sera na sernik (trzykrotnie mielony lub z wiaderka)
- 250 g sera ricotta
- 250 g mascarpone
- 180 g drobnego cukru do wypieków
- 3 duże jajka
- kilka kropel esencji waniliowej
- 25 g mąki ziemniaczanej
- 200 g śmietanki kremówki 30%
Mus z masła orzechowego
- 150 g zmielonego sera sernikowego
- 200 g mascarpone
- 40 g cukru pudru
- 200 g masła orzechowego
- 100 ml śmietany 36% (dobrze schłodzonej)
SERNIK Z MUSEM ORZECHOWYM: Masa sernikowa
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Tortownicę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarować Piekarnik nastawić na temperaturę 180 stopni.
Twaróg, ser ricotta oraz mascarpone umieścić w misie miksera i krótko zmiksować na wolnych obrotach, tylko do dokładnego połączenia składników. Dodać mąkę, cukier i ekstrakt z wanilii. Ponownie krótko zmikosować na wolnych obrotach miksera, znów jedynie do połączenia. Następnie wbijać po jednym jajku, po każdym miksując około 20 sekund (niezmiennie na wolnych obrotach). Na końcu dodać śmietanę (prosto z pojemniczka, nie ubitą). Po raz ostatni, krótko zmiksować, do uzyskania jednolitej masy serowej.
Masę sernikową wylać do przygotowanej tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w kąpieli wodnej (blacha z wodą na dnie piekarnika) w 180 stopniach przez 15 minut, następnie w 150 stopniach 40 minut i na koniec ostatnie 15 minut w 100 stopniach C. Zostawić pół godziny w zamkniętym piekarniku, po czym uchylić drzwiczki i zostawić do całkowitego ostudzenia. Gdy sernik będzie już zupełnie zimny wyjąć go z piekarnika. Jeśli czas na to pozwala można wyjąć go z obręczy i wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Jeśli nie macie tyle czasu, od razu po ostudzeniu wykonać mus orzechowy.
SERNIK Z MUSEM ORZECHOWYM: Mus z masła orzechowego
Wszystkie składniki na mus powinny być użyte prosto z lodówki. Ser twarogowy zmiksować z mascarpone, cukrem pudrem i masłem orzechowym. Dodać ubitą na sztywno śmietankę kremówkę i delikatnie wymieszać. Krem wyłożyć na zimny sernik. Wstawić do lodówki na minimum 1,5 godziny, do pełnego stężenia.
Przed podaniem sernik z musem orzechowym można dodatkowo oprószyć wiórkami czekoladowymi i udekorować świeżymi owocami. Nie jest to jednak konieczne.
Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.