fbpx

Sernik z puree z dyni i pomarańczą

przepis

Sernik z puree z dyni i pomarańczą. Zdecydowanie pomaga przeprosić się z jesienią, nawet jeśli jest szara, zimna i deszczowa. Ten sernik jest tak pięknie pomarańczowy, aromatyczny i kremowy, że ciężko mieć przy nim pochmurny nastrój nawet jeśli taki jest za oknem. Do sernika używamy puree z dyni, więc można go wykonać zarówno z świeżego puree w sezonie, albo w dowolnej innej porze roku (puree doskonale się mrozi). Proponuję zrobić puree dużo więcej i resztę poporcjować i wsadzić do zamrażarki na kolejne wypieki. Co do samego sernika to w razie jakichkolwiek wątpliwości serdecznie zapraszam do sernikowego ABC.

Spód

  • 180 g ciasteczek pełnoziarnistych
  • łyżka kakao
  • 50 g masła

Ciasteczka zmielić na pył i wymieszać z kakao i roztopionym, przestudzonym masłem. Przesypać i wklepać w dno tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i podpiec 10 minut. Studzić na blacie podczas szykowania sernika.

Sernik z puree z dyni i pomarańczą

  • pomarańcza (tylko skórka)
  • 300 g serków kremowych typu Ostrovia, Twój Smak…
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 220 g puree z dyni
  • 120 g drobnego cukru do wypieków
  • 3 niewielkie jajka
  • żółtko

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Pomarańczę umyć i sparzyć wrzątkiem. Zetrzeć skórkę na małych oczkach. Serki kremowe oraz mascarpone zmiksować krótko na średnich obrotach do dokładnego połączenia. Dodać mąkę, skórkę z pomarańczy, puree z dyni i cukier, nastawić obroty miksera na niskie i miksować 2 minuty. Następnie wbijać po jednym jajku, po każdym miksując 20 sekund (wciąż na wolnych obrotach). Na końcu wmieszać żółtko. Masę sernikową wylać na lekko ostudzony spód. Piec w 180 stopniach przez 15 minut, następnie w 160 stopniach 40 minut i na koniec ostatnie 15 minut w 120 stopniach C. Zostawić pół godziny w zamkniętym piekarniku, po czym uchylić drzwiczki i zostawić do pełnego ostudzenia. Chłodzić przez noc w lodówce.

Polewa pomarańczowa

  • 75 g białej czekolady, posiekanej
  • 60 ml śmietany kremówki 36%
  • Pół pomarańczy (tylko skórka)

Po ostudzeniu wykonać polewę. Śmietanę podgrzać w małym garnuszku do granicy wrzenia, dodać pokrojoną drobno czekoladę. Chwilę odczekać i wymieszać do uzyskania gładkiej, jednolitej polewy. Po chwili dodać skórkę z pomarańczy startą jak przy serniku. Polewę rozprowadzić równomiernie po cieście. Przechowywać w lodówce.

Sernik z puree z dyni i pomarańcząSernik z puree z dyni i pomarańczą

Skorzystałeś z przepisu? Daj znać w komentarzu jak smakowało. A najlepiej podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Sernik z puree z dyni i pomarańczą
Data
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 32 Review(s)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.

16 komentarzy

  • Jola 1 listopada 2019 o 08:59 Odpowiedz

    Super przepis, łatwy pod warunkiem że dynie upiecze się dzień wcześniej. Piekłam według przepisu ale trochę opadł. Jaka przyczyna?

    • Wysmakowane 1 listopada 2019 o 09:04 Odpowiedz

      Ja w sezonie dyniowymi pieke sporo puree i mrożę. Wtedy przygotowanie dyniowych wypieków to rzeczywiście chwila. Najbardziej prawdopodobne to ze sernik był zbyt długo lub intensywnie miksowany. Wtedy się napowietrza i opada po pieczeniu. Polecam przejrzeć wpis i przeanalizować co mogło pójść nie tak -> https://www.wysmakowane.pl/sposob-sernik-mazisty-idealny/

  • Natalià 8 listopada 2017 o 21:17 Odpowiedz

    Ale pyszności:) sernik z dynia…zaskakujace polaczenie

  • Zołza z kitką 6 listopada 2017 o 22:28 Odpowiedz

    Uwielbiam takie ciasta! Wygląda genialnie!

    • Wysmakowane 6 listopada 2017 o 22:44 Odpowiedz

      Dziekuje ❤️ I mam nadzieję że się skusisz w takim razie 😉

  • Wyrodna Matka 6 listopada 2017 o 21:21 Odpowiedz

    Wygląda rewelacyjnie! Jadłam kiedyś taki sernik z dynią i był obłędny 🙂

  • Kasia 30 października 2017 o 17:04 Odpowiedz

    Ale smakowicie wygląda! Piękne zdjęcia 🙂

  • Karola 30 października 2017 o 16:11 Odpowiedz

    Wygląda przepysznie! I ten kolor! 🙂

  • Magda 30 października 2017 o 16:09 Odpowiedz

    Przepis wydaje się bardzo prosty, a ciasto wygląda obłędnie! 🙂

  • Monika 22 października 2017 o 15:32 Odpowiedz

    wyglada mega pysznie

  • krystynabozenna 19 października 2017 o 19:31 Odpowiedz

    Ciekawe zestawienie dynia i pomarańcza , ciekawy smak na pewno 😉

  • NaturalnieAndzia 18 października 2017 o 14:09 Odpowiedz

    Ciekawy przepis. Jestem bardzo ciekawa jak smakuje:)

  • Zofia 18 października 2017 o 07:40 Odpowiedz

    mniam! wypróbuję ten przepis. kocham dynię 😀

  • Anna Lena ze Zjem Cie 17 października 2017 o 19:54 Odpowiedz

    Nie mam cierpliwosci do ciaglego zmieniania temp w piekarniku. Ale jestem pewna, ze to ciasto jest pyszne 🙂

    • Wysmakowane 17 października 2017 o 20:29 Odpowiedz

      Cierpliwości to ja nie mam do sękacza 😉 dwie zmiany temperatury jeszcze są ok, zwłaszcza, że naprawdę widzę wartość dodaną vs. pieczenie cały czas w jednej temperaturze.

  • codojedzenia 17 października 2017 o 11:01 Odpowiedz

    Piękny kolor ma ten serniczek! Zakochałam się!

MENU