- Potrzebny czas: 40 minut + 70 min pieczenia
- Porcja: tortownica 23 cm
- Poziom trudności: Średni
Autor Wysmakowane 16 października 2017
Sernik z puree z dyni i pomarańczą. Zdecydowanie pomaga przeprosić się z jesienią, nawet jeśli jest szara, zimna i deszczowa. Ten sernik jest tak pięknie pomarańczowy, aromatyczny i kremowy, że ciężko mieć przy nim pochmurny nastrój nawet jeśli taki jest za oknem. Do sernika używamy puree z dyni, więc można go wykonać zarówno z świeżego puree w sezonie, albo w dowolnej innej porze roku (puree doskonale się mrozi). Proponuję zrobić puree dużo więcej i resztę poporcjować i wsadzić do zamrażarki na kolejne wypieki. Co do samego sernika to w razie jakichkolwiek wątpliwości serdecznie zapraszam do sernikowego ABC.
Spód
- 180 g ciasteczek pełnoziarnistych
- łyżka kakao
- 50 g masła
Ciasteczka zmielić na pył i wymieszać z kakao i roztopionym, przestudzonym masłem. Przesypać i wklepać w dno tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i podpiec 10 minut. Studzić na blacie podczas szykowania sernika.
Sernik z puree z dyni i pomarańczą
- pomarańcza (tylko skórka)
- 300 g serków kremowych typu Ostrovia, Twój Smak…
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 220 g puree z dyni
- 120 g drobnego cukru do wypieków
- 3 niewielkie jajka
- żółtko
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Pomarańczę umyć i sparzyć wrzątkiem. Zetrzeć skórkę na małych oczkach. Serki kremowe oraz mascarpone zmiksować krótko na średnich obrotach do dokładnego połączenia. Dodać mąkę, skórkę z pomarańczy, puree z dyni i cukier, nastawić obroty miksera na niskie i miksować 2 minuty. Następnie wbijać po jednym jajku, po każdym miksując 20 sekund (wciąż na wolnych obrotach). Na końcu wmieszać żółtko. Masę sernikową wylać na lekko ostudzony spód. Piec w 180 stopniach przez 15 minut, następnie w 160 stopniach 40 minut i na koniec ostatnie 15 minut w 120 stopniach C. Zostawić pół godziny w zamkniętym piekarniku, po czym uchylić drzwiczki i zostawić do pełnego ostudzenia. Chłodzić przez noc w lodówce.
Polewa pomarańczowa
- 75 g białej czekolady, posiekanej
- 60 ml śmietany kremówki 36%
- Pół pomarańczy (tylko skórka)
Po ostudzeniu wykonać polewę. Śmietanę podgrzać w małym garnuszku do granicy wrzenia, dodać pokrojoną drobno czekoladę. Chwilę odczekać i wymieszać do uzyskania gładkiej, jednolitej polewy. Po chwili dodać skórkę z pomarańczy startą jak przy serniku. Polewę rozprowadzić równomiernie po cieście. Przechowywać w lodówce.
Skorzystałeś z przepisu? Daj znać w komentarzu jak smakowało. A najlepiej podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?
16 Responses
Super przepis, łatwy pod warunkiem że dynie upiecze się dzień wcześniej. Piekłam według przepisu ale trochę opadł. Jaka przyczyna?
Ja w sezonie dyniowymi pieke sporo puree i mrożę. Wtedy przygotowanie dyniowych wypieków to rzeczywiście chwila. Najbardziej prawdopodobne to ze sernik był zbyt długo lub intensywnie miksowany. Wtedy się napowietrza i opada po pieczeniu. Polecam przejrzeć wpis i przeanalizować co mogło pójść nie tak -> https://www.wysmakowane.pl/sposob-sernik-mazisty-idealny/
Ale pyszności:) sernik z dynia…zaskakujace polaczenie
Uwielbiam takie ciasta! Wygląda genialnie!
Dziekuje ❤️ I mam nadzieję że się skusisz w takim razie 😉
Wygląda rewelacyjnie! Jadłam kiedyś taki sernik z dynią i był obłędny 🙂
Ale smakowicie wygląda! Piękne zdjęcia 🙂
Wygląda przepysznie! I ten kolor! 🙂
Przepis wydaje się bardzo prosty, a ciasto wygląda obłędnie! 🙂
wyglada mega pysznie
Ciekawe zestawienie dynia i pomarańcza , ciekawy smak na pewno 😉
Ciekawy przepis. Jestem bardzo ciekawa jak smakuje:)
mniam! wypróbuję ten przepis. kocham dynię 😀
Nie mam cierpliwosci do ciaglego zmieniania temp w piekarniku. Ale jestem pewna, ze to ciasto jest pyszne 🙂
Cierpliwości to ja nie mam do sękacza 😉 dwie zmiany temperatury jeszcze są ok, zwłaszcza, że naprawdę widzę wartość dodaną vs. pieczenie cały czas w jednej temperaturze.
Piękny kolor ma ten serniczek! Zakochałam się!