Przepisy

Więcej

Sernik z puree z dyni i pomarańczą

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 21 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Sernik z puree z dyni i pomarańczą. Zdecydowanie pomaga przeprosić się z jesienią, nawet jeśli jest szara, zimna i deszczowa. Ten sernik jest tak pięknie pomarańczowy, aromatyczny i kremowy, że ciężko mieć przy nim pochmurny nastrój nawet jeśli taki jest za oknem. Do sernika używamy puree z dyni, więc można go wykonać zarówno z świeżego puree w sezonie, albo w dowolnej innej porze roku (puree doskonale się mrozi). Proponuję zrobić puree dużo więcej i resztę poporcjować i wsadzić do zamrażarki na kolejne wypieki. Co do samego sernika to w razie jakichkolwiek wątpliwości serdecznie zapraszam do sernikowego ABC.

Spód

  • 180 g ciasteczek pełnoziarnistych
  • łyżka kakao
  • 50 g masła

Ciasteczka zmielić na pył i wymieszać z kakao i roztopionym, przestudzonym masłem. Przesypać i wklepać w dno tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i podpiec 10 minut. Studzić na blacie podczas szykowania sernika.

Sernik z puree z dyni i pomarańczą

  • pomarańcza (tylko skórka)
  • 300 g serków kremowych typu Ostrovia, Twój Smak…
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 220 g puree z dyni
  • 120 g drobnego cukru do wypieków
  • 3 niewielkie jajka
  • żółtko

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Pomarańczę umyć i sparzyć wrzątkiem. Zetrzeć skórkę na małych oczkach. Serki kremowe oraz mascarpone zmiksować krótko na średnich obrotach do dokładnego połączenia. Dodać mąkę, skórkę z pomarańczy, puree z dyni i cukier, nastawić obroty miksera na niskie i miksować 2 minuty. Następnie wbijać po jednym jajku, po każdym miksując 20 sekund (wciąż na wolnych obrotach). Na końcu wmieszać żółtko. Masę sernikową wylać na lekko ostudzony spód. Piec w 180 stopniach przez 15 minut, następnie w 160 stopniach 40 minut i na koniec ostatnie 15 minut w 120 stopniach C. Zostawić pół godziny w zamkniętym piekarniku, po czym uchylić drzwiczki i zostawić do pełnego ostudzenia. Chłodzić przez noc w lodówce.

Polewa pomarańczowa

  • 75 g białej czekolady, posiekanej
  • 60 ml śmietany kremówki 36%
  • Pół pomarańczy (tylko skórka)

Po ostudzeniu wykonać polewę. Śmietanę podgrzać w małym garnuszku do granicy wrzenia, dodać pokrojoną drobno czekoladę. Chwilę odczekać i wymieszać do uzyskania gładkiej, jednolitej polewy. Po chwili dodać skórkę z pomarańczy startą jak przy serniku. Polewę rozprowadzić równomiernie po cieście. Przechowywać w lodówce.

Sernik z puree z dyni i pomarańcząSernik z puree z dyni i pomarańczą

Skorzystałeś z przepisu? Daj znać w komentarzu jak smakowało. A najlepiej podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 21 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

16 odpowiedzi

  1. Super przepis, łatwy pod warunkiem że dynie upiecze się dzień wcześniej. Piekłam według przepisu ale trochę opadł. Jaka przyczyna?

    1. Cierpliwości to ja nie mam do sękacza 😉 dwie zmiany temperatury jeszcze są ok, zwłaszcza, że naprawdę widzę wartość dodaną vs. pieczenie cały czas w jednej temperaturze.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami