Przepisy

Więcej

Trudność
Średni
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Sernik z suszoną żurawiną

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 2 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Delikatny, bardzo kremowy sernik z suszoną żurawiną, na migdałowo kakaowym spodzie i wykończony różową polewą z białej czekolady. Konsystencja sernika mnie w pełni urzeka. Takie kocham najbardziej. Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości co do sposobu wykonania zapraszam do wpisu Sernik mazisty idealny.  Sernik wychodzi idealnie gładki, nie rośnie w pieczeniu, więc siłą rzeczy również nie pęka. Prezentuje się pięknie i elegancko, także po pokrojeniu. Polecam na co dzień i od święta.

Migdałowo kakaowy spód

  • 110 g ciastek pełnoziarnistych
  • 1,5 łyżki kakao
  • 2 pełne łyżki masła
  • 50g migdałów w płatkach

Masło rozpuścić i ostudzić. Ciasteczka i migdały przełożyć do rozdrabniacza i drobno rozkruszyć na pył. Dodać masło i kakao i dokładnie wymieszać. Masą ciasteczkową wyłożyć spód tortownicy wklepując masę mocno w dno. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać 10 minut. Wyjąć na blat do lekkiego ostudzenia. W tym czasie przygotować masę serową.

Sernik z suszoną żurawiną

  • 450 g serka kremowego
  • 250 g mascarpone
  • 150 g ricotty
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 120 g cukru
  • 3 jajka
  • duża garść suszonej żurawiny (ok 40 g)

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Serki kremowe zmiksować krótko z mascarpone i ricottą. Zmniejszyć obroty miksera do średnich. Dodać mąkę i cukier i zmiksować, znów, tylko do połączenia się składników. Na koniec wbijać po jednym jajku, po każdym miksując około 20 sekund. Wmieszać połowę żurawiny i wylać masę serową na podpieczony, ostudzony spód. Na wierzchu rozsypać resztę żurawiny bardzo delikatnie przykrywając ją masą (nie mieszać).

Wstawić do piekarnika na grzanego do 180 stopni C i piec 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez kolejne 60 minut. Na koniec jeszcze zmniejszyć temperaturę do 90 stopni i dopiec ostatnie 15 minut.

Różowa polewa z białej czekolady

  • 80 g białej czekolady
  • 25 g masła klarowanego
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • ćwierć łyżeczki barwnika czerwonego

Polewę wykonać po ostudzeniu ciasta. Czekoladę połamać na kosteczki i rozpuścić w garnku z grubym dnem razem z masłem i aromatem. Cały czas mieszać aż do otrzymania gładkiej masy. Zestawić z ognia, wymieszać dokładnie barwnik i polewę rozprowadzić po cieście.

sernik z suszoną żurawinąkremowy sernik z żurawiną suszoną

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 2 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

2 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami