
- Porcja: tortownica 24 cm
- Poziom trudności: Średni
Autor Wysmakowane 17 stycznia 2018
Delikatny, bardzo kremowy sernik z suszoną żurawiną, na migdałowo kakaowym spodzie i wykończony różową polewą z białej czekolady. Konsystencja sernika mnie w pełni urzeka. Takie kocham najbardziej. Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości co do sposobu wykonania zapraszam do wpisu Sernik mazisty idealny. Sernik wychodzi idealnie gładki, nie rośnie w pieczeniu, więc siłą rzeczy również nie pęka. Prezentuje się pięknie i elegancko, także po pokrojeniu. Polecam na co dzień i od święta.
Migdałowo kakaowy spód
- 110 g ciastek pełnoziarnistych
- 1,5 łyżki kakao
- 2 pełne łyżki masła
- 50g migdałów w płatkach
Masło rozpuścić i ostudzić. Ciasteczka i migdały przełożyć do rozdrabniacza i drobno rozkruszyć na pył. Dodać masło i kakao i dokładnie wymieszać. Masą ciasteczkową wyłożyć spód tortownicy wklepując masę mocno w dno. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać 10 minut. Wyjąć na blat do lekkiego ostudzenia. W tym czasie przygotować masę serową.
Sernik z suszoną żurawiną
- 450 g serka kremowego
- 250 g mascarpone
- 150 g ricotty
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 120 g cukru
- 3 jajka
- duża garść suszonej żurawiny (ok 40 g)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Serki kremowe zmiksować krótko z mascarpone i ricottą. Zmniejszyć obroty miksera do średnich. Dodać mąkę i cukier i zmiksować, znów, tylko do połączenia się składników. Na koniec wbijać po jednym jajku, po każdym miksując około 20 sekund. Wmieszać połowę żurawiny i wylać masę serową na podpieczony, ostudzony spód. Na wierzchu rozsypać resztę żurawiny bardzo delikatnie przykrywając ją masą (nie mieszać).
Wstawić do piekarnika na grzanego do 180 stopni C i piec 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez kolejne 60 minut. Na koniec jeszcze zmniejszyć temperaturę do 90 stopni i dopiec ostatnie 15 minut.
Różowa polewa z białej czekolady
- 80 g białej czekolady
- 25 g masła klarowanego
- kilka kropel aromatu migdałowego
- ćwierć łyżeczki barwnika czerwonego
Polewę wykonać po ostudzeniu ciasta. Czekoladę połamać na kosteczki i rozpuścić w garnku z grubym dnem razem z masłem i aromatem. Cały czas mieszać aż do otrzymania gładkiej masy. Zestawić z ognia, wymieszać dokładnie barwnik i polewę rozprowadzić po cieście.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?
2 Responses
Fajne połączenie smaków. Serniki uwielbiam 🙂
Ale mi narobiłaś smaka. Dobrze, że mamy szarlotkę. 😉