fbpx

Serowa zapiekanka makaronowa z mięsem z rosołu

przepis

Serowa zapiekanka makaronowa w mocno kremowym sosie, z chrupiącą warstwą serową na wierzchu. W smaku bomba. Kaloryczna niestety też, ale raz na jakiś czas warto sobie pozwolić. Zwłaszcza, że to jest tak proste i tak dobre danie! Całość szykowania zacznijcie od wyjęcia mięsa z lodówki (najlepiej odpowiednio wcześniej, by było w temperaturze pokojowej), nagrzania piekarnika i następnie od szykowania sosu. Podczas, gdy sos będzie się powoli redukował, będzie czas, by spokojnie przygotować resztę składników. Do zapiekanki użyłam mięsa z gotowania rosołu. Wyszło bardzo dobre. Jeśli macie surowe mięso, należy je wcześniej ugotować lub przygotować na grillu. A i nie musicie odmierzać ilości na wadze kuchennej. To nie jest ciasto, które wymaga dużej precyzji i zachowania proporcji 😉

Zapraszam też do testowania pozostałych przepisów na wysmakowane makarony.

Serowa zapiekanka makaronowa

  • 35 g masła
  • duży ząbek czosnku
  • pełna łyżka mąki
  • 250 ml mleka
  • 350 ml bulionu drobiowego
  • 280 g mięsa z kurczaka bez skóry i kości (gotowane/ grillowane)
  • 200 g makaronu penne
  • 100 g śmietany 36% (pół małego kubeczka)
  • ½ łyżeczki soli (mniej jeśli jest słony bulion)
  • 1/3 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 170 g twardego sera typu parmezan/ grana padano/ pecorino
  • 3 łyżki bułki tartej

Nastawić piekarnik na 210 stopni C.

Zacząć od szykowania sosu. Masło roztopić w średnim garnku. Czosnek obrać i rozgnieść. Chwilę (ok 2 minuty) podsmażyć na maśle często mieszając. Oprószyć przez sitko mąką. Dokładnie wymieszać i smażyć, mieszając, kolejną minutę. Dolewać po ok 50 ml mleka, za każdym razem dokładnie mieszając trzepaczką. Uważać by nie powstały grudki. Po dodaniu całego mleka, zagotować i wlać gorący bulion. Wymieszać i gotować ok 15 min, aż sos zgęstnieje. Koniecznie raz na jakiś czas zamieszać, bo sos ma tendencję do przywierania.

Podczas gotowania sosu, posiekać na niewielkie części kurczaka i ugotować makaron, mocno al dente (ok 2 – 3 minuty krócej niż czas podany na opakowaniu). Ok 120 g sera zetrzeć na średnich oczkach tarki, resztę na najmniejszych.

Sos zdjąć z palnika. Śmietanę przełożyć do większego kubka i stopniowo zahartować gorącym sosem (wlewać po kilka łyżek sosu do śmietany, energicznie mieszając). Zahartowaną śmietanę przelać do sosu. Dodać przyprawy, posiekane mięso, 60 g sera startego na większych oczkach i odcedzony makaron. Dokładnie wymieszać i przełożyć do formy do zapiekania. Resztę sera wymieszać z bułką tartą i mieszanką obsypać z wierzchu zapiekankę. Wstawić do piekarnika i piec ok 20 minut, aż ser będzie mocno rumiany. Wyjąć z piekarnika i odczekać kilka minut przed podaniem.

Serowa zapiekanka makaronowawykorzystanie mięsa z rosołu zapiekanka

Skorzystałeś z przepisu? Daj znać w komentarzu jak smakowało. A najlepiej podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Powiązane wpisy

Summary
recipe image
Recipe Name
Serowa zapiekanka makaronowa
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 10 Review(s)

Skomentuj

wp-puzzle.com logo

22 komentarze

  • Newenglandblog.pl 27 maja 2019 o 09:55 Odpowiedz

    Bardzo lubię takie zapiekanki. Kolejny ciekawy przepis. Dziękuję.

  • Asia 5 marca 2019 o 13:50 Odpowiedz

    Przepyszne, nareszcie coś innego z rosołu niż pomidorowa. Wyborne!

  • Marek 4 marca 2019 o 17:51 Odpowiedz

    w niedziele rosól w poniedziałek zapiekanka 🙂

    • Wysmakowane 4 marca 2019 o 21:19 Odpowiedz

      Dokładnie! Tradycja zachowana 😉

  • Aleksandra 4 marca 2019 o 17:35 Odpowiedz

    Wygląda świetnie 🙂 Dziś też mieliśmy zapiekankę na obiad 😀

    • Wysmakowane 4 marca 2019 o 21:20 Odpowiedz

      Zapiekanki są super! Szybkie i za każdym razem mogą smakować inaczej 🙂

  • Aneta 4 marca 2019 o 16:30 Odpowiedz

    Uwielbiam zapiekanki, więc i ta zapewne przypadłaby mi do gustu. Tylko wówczas musiałabym mniej mięska wyjść z rosołu, a przyznaję, że od pewnego czasu je uwielbiam.

    • Wysmakowane 4 marca 2019 o 21:21 Odpowiedz

      Zjeść! To najprostszy sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu ;P

  • Agata 4 marca 2019 o 14:35 Odpowiedz

    Niestety, ale nie jestem fanką gotowanego mięsa, ale zapiekanka jest zawsze idealnym pomysłem na wykorzystanie tego, co akurat ma się w lodówce!

    • Wysmakowane 4 marca 2019 o 21:22 Odpowiedz

      W takiej zapiekance komponuje się super. A coś trzeba z takim ugotowanym, po bulionie zrobić.

  • Bookendorfina 3 marca 2019 o 12:16 Odpowiedz

    U nas nazywa się to spaghetti po sycylijsku, tylko zamiast mięska są przesmażone parówki, pychota. 🙂

  • Zbig 3 marca 2019 o 09:50 Odpowiedz

    Uwielbiam zapiekanki makaronowe więc ten przepis właśnie zapisuje do wykorzystania na później 🙂

  • Wiola Korzeniowska 2 marca 2019 o 12:59 Odpowiedz

    Super pomysł! Za mięso z rosołu wykorzystuję do pierogów, krokietow lub piekę pasztet! Chętnie wypróbuję Twój przepis ?

  • Amber 1 marca 2019 o 20:54 Odpowiedz

    Pomysłowe danie i na pewno pyszne!
    Poza tym wykorzystane wszystko, co w garnku.

  • aga 1 marca 2019 o 13:56 Odpowiedz

    Na pierwszy rzut oka na miniaturce wyglądała jak smakowity kawałek ciasta 😉 a tu proszę smakowita zapiekanka 😀

    • Wysmakowane 1 marca 2019 o 14:00 Odpowiedz

      Tak jest. Zapiekanka po lekkim ostudzeniu bardzo dobrze się kroi, przez co ładnie prezentuje na stole.

  • Klaudia 1 marca 2019 o 11:42 Odpowiedz

    Bardzo ciekawy przepis. Muszę spróbować, bo moja zapiekanka zawsze się rozlatuje i nie wygląda to apetycznie.

    • Wysmakowane 1 marca 2019 o 11:47 Odpowiedz

      najważniejsze jak smakuje 🙂

  • Monika 1 marca 2019 o 09:42 Odpowiedz

    Ostatnio zastanawiałam się co zrobić z mięsa z rosołu. Padło na krokiety, teraz czas wypróbować zapiekankę 🙂

  • Sylwia R 28 lutego 2019 o 12:21 Odpowiedz

    Czasem uda mi się zrobić ? najlepsza zaraz po wyjęciu z piekarnika ?

    • Wysmakowane 28 lutego 2019 o 14:06 Odpowiedz

      Właśnie nie jestem przekonana akurat tutaj. Ta zapiekanka jest też bardzo dobra kolejnego dnia po odgrzaniu.

  • Gosia 28 lutego 2019 o 11:11 Odpowiedz

    Wygląda bardzo apetycznie i fajny pomysł na wykorzystanie mięsa!!!

MENU