Przepisy

Więcej

Porcja
4 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja4 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Śledzie w śmietanie na szybko

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 4 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Śledzie w śmietanie na szybko, czyli jak przyrządzić je na ekspresie, by wciąż były przepyszne?! Przyznam się Wam, że do śledzi w śmietanie mam spory sentyment. Jakoś już tradycyjnie pojawiały się w moim domu rodzinnym w każdą Wigilię na wczesny obiadek (odmawialiśmy głodówki do kolacji wigilijnej ?). Mama, jeśli tego dnia pracowała, to zostawiała nam ugotowane gorące ziemniaki opatulone w pierzynie i zimny śledzik, zrobiony poprzedniego wieczora w lodówce. Uwielbiałam to! I lubię nadal kultywować takie małe, dobre, „nasze” tradycje w moim domu. W tym roku na Święta wyruszamy w podróż, dlatego obowiązkowy śledzik wskoczył na stół już w ten weekend. W wersji przyspieszonej, czyli z gotowymi do spożycia śledziami w oleju typu matijas (bez konieczności namaczania) i z szalotkami (danie jest szybciej delikatne). Mąż zachwycony, dzieci trochę mniej. Do śledzi chyba, tak jak do oliwek, po prostu trzeba dorosnąć ?. Śledzie, jak to śledzie – uwielbiają trochę poleżakować w lodówce przed konsumpcją. Jeśli macie czas to zdecydowanie im na to pozwólcie. Jeśli nie macie i chcecie jeść od razu to zacznijcie całość przygotowań od obrania, pokrojenia na mniejsze części (szybciej się ugotują) i ugotowania ziemniaków.

Pozostałe przepisy na śledzie pod tagiem ŚLEDZIE. Sprawdźcie koniecznie korzenne!

 

Śledzie w śmietanie na szybko

  • 2 szalotki
  • 500 g filetów śledziowych w oleju (gotowe do spożycia bez konieczności namaczania)
  • 1 duże jabłko
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 300 g gęstej kwaśnej śmietany 12% (100 g można zastąpić gęstym jogurtem)
  • przyprawy: pieprz, 2 ziela angielskie, 2 listki laurowe, 2 owoce jałowca, 1/3 łyżeczki cynamonu, czerwony pieprz do dekoracji
  • czubata łyżeczka cukru
  • 2 łyżki posiekanego koperku + do dekoracji
  • ziemniaki – do podania

Szalotki obrać i pokroić w piórka, posypać solą i odstawić. Śledzie opłukać z zalewy, osuszyć i pokroić w poprzek na paseczki.  Włożyć do miski. Jabłko obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Zalać sokiem z cytryny i wymieszać. Dodać do śledzi. W kubeczku dokładnie wymieszać śmietanę (i jogurt jeśli używacie) z wszystkimi przyprawami, cukrem i koperkiem. Dodać do śledzi razem z szalotką. Wszystko dokładnie wymieszać i, jeśli to tylko możliwe, wstawić do lodówki na minimum 2 godziny (a najlepiej na całą noc), do „przegryzienia” się smaków. Podawać z ugotowanymi ziemniakami, posypane świeżym koperkiem.

 

Śledzie w śmietanie na szybko

 

Skorzystałeś z przepisu? Będzie mi bardzo miło jeśli podzielisz się w komentarzu wrażeniami.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 4 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

3 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami