Autor Wysmakowane 18 grudnia 2019
Śledzie w śmietanie na szybko, czyli jak przyrządzić je na ekspresie, by wciąż były przepyszne?! Przyznam się Wam, że do śledzi w śmietanie mam spory sentyment. Jakoś już tradycyjnie pojawiały się w moim domu rodzinnym w każdą Wigilię na wczesny obiadek (odmawialiśmy głodówki do kolacji wigilijnej ?). Mama, jeśli tego dnia pracowała, to zostawiała nam ugotowane gorące ziemniaki opatulone w pierzynie i zimny śledzik, zrobiony poprzedniego wieczora w lodówce. Uwielbiałam to! I lubię nadal kultywować takie małe, dobre, „nasze” tradycje w moim domu. W tym roku na Święta wyruszamy w podróż, dlatego obowiązkowy śledzik wskoczył na stół już w ten weekend. W wersji przyspieszonej, czyli z gotowymi do spożycia śledziami w oleju typu matijas (bez konieczności namaczania) i z szalotkami (danie jest szybciej delikatne). Mąż zachwycony, dzieci trochę mniej. Do śledzi chyba, tak jak do oliwek, po prostu trzeba dorosnąć ?. Śledzie, jak to śledzie – uwielbiają trochę poleżakować w lodówce przed konsumpcją. Jeśli macie czas to zdecydowanie im na to pozwólcie. Jeśli nie macie i chcecie jeść od razu to zacznijcie całość przygotowań od obrania, pokrojenia na mniejsze części (szybciej się ugotują) i ugotowania ziemniaków.
Pozostałe przepisy na śledzie pod tagiem ŚLEDZIE. Sprawdźcie koniecznie korzenne!
Śledzie w śmietanie na szybko
- 2 szalotki
- 500 g filetów śledziowych w oleju (gotowe do spożycia bez konieczności namaczania)
- 1 duże jabłko
- 2 łyżki soku z cytryny
- 300 g gęstej kwaśnej śmietany 12% (100 g można zastąpić gęstym jogurtem)
- przyprawy: pieprz, 2 ziela angielskie, 2 listki laurowe, 2 owoce jałowca, 1/3 łyżeczki cynamonu, czerwony pieprz do dekoracji
- czubata łyżeczka cukru
- 2 łyżki posiekanego koperku + do dekoracji
- ziemniaki – do podania
Szalotki obrać i pokroić w piórka, posypać solą i odstawić. Śledzie opłukać z zalewy, osuszyć i pokroić w poprzek na paseczki. Włożyć do miski. Jabłko obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Zalać sokiem z cytryny i wymieszać. Dodać do śledzi. W kubeczku dokładnie wymieszać śmietanę (i jogurt jeśli używacie) z wszystkimi przyprawami, cukrem i koperkiem. Dodać do śledzi razem z szalotką. Wszystko dokładnie wymieszać i, jeśli to tylko możliwe, wstawić do lodówki na minimum 2 godziny (a najlepiej na całą noc), do „przegryzienia” się smaków. Podawać z ugotowanymi ziemniakami, posypane świeżym koperkiem.
Skorzystałeś z przepisu? Będzie mi bardzo miło jeśli podzielisz się w komentarzu wrażeniami.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło
3 Responses
Pycha! U mnie śledzie obowiązkowe na kilka sposobów 🙂
Oj już nie mogę się doczekać kiedy zrobię takie na święta
Zapisuję! Mniaaam;)