Śledzie w śmietanie na szybko

przepis

Śledzie w śmietanie na szybko, czyli jak przyrządzić je na ekspresie, by wciąż były przepyszne?! Przyznam się Wam, że do śledzi w śmietanie mam spory sentyment. Jakoś już tradycyjnie pojawiały się w moim domu rodzinnym w każdą Wigilię na wczesny obiadek (odmawialiśmy głodówki do kolacji wigilijnej 😉). Mama, jeśli tego dnia pracowała, to zostawiała nam ugotowane gorące ziemniaki opatulone w pierzynie i zimny śledzik, zrobiony poprzedniego wieczora w lodówce. Uwielbiałam to! I lubię nadal kultywować takie małe, dobre, „nasze” tradycje w moim domu. W tym roku na Święta wyruszamy w podróż, dlatego obowiązkowy śledzik wskoczył na stół już w ten weekend. W wersji przyspieszonej, czyli z gotowymi do spożycia śledziami w oleju typu matijas (bez konieczności namaczania) i z szalotkami (danie jest szybciej delikatne). Mąż zachwycony, dzieci trochę mniej. Do śledzi chyba, tak jak do oliwek, po prostu trzeba dorosnąć 😉. Śledzie, jak to śledzie – uwielbiają trochę poleżakować w lodówce przed konsumpcją. Jeśli macie czas to zdecydowanie im na to pozwólcie. Jeśli nie macie i chcecie jeść od razu to zacznijcie całość przygotowań od obrania, pokrojenia na mniejsze części (szybciej się ugotują) i ugotowania ziemniaków.

Pozostałe przepisy na śledzie pod tagiem ŚLEDZIE. Sprawdźcie koniecznie korzenne!

 

Śledzie w śmietanie na szybko

  • 2 szalotki
  • 500 g filetów śledziowych w oleju (gotowe do spożycia bez konieczności namaczania)
  • 1 duże jabłko
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 300 g gęstej kwaśnej śmietany 12% (100 g można zastąpić gęstym jogurtem)
  • przyprawy: pieprz, 2 ziela angielskie, 2 listki laurowe, 2 owoce jałowca, 1/3 łyżeczki cynamonu, czerwony pieprz do dekoracji
  • czubata łyżeczka cukru
  • 2 łyżki posiekanego koperku + do dekoracji
  • ziemniaki – do podania

Szalotki obrać i pokroić w piórka, posypać solą i odstawić. Śledzie opłukać z zalewy, osuszyć i pokroić w poprzek na paseczki.  Włożyć do miski. Jabłko obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Zalać sokiem z cytryny i wymieszać. Dodać do śledzi. W kubeczku dokładnie wymieszać śmietanę (i jogurt jeśli używacie) z wszystkimi przyprawami, cukrem i koperkiem. Dodać do śledzi razem z szalotką. Wszystko dokładnie wymieszać i, jeśli to tylko możliwe, wstawić do lodówki na minimum 2 godziny (a najlepiej na całą noc), do „przegryzienia” się smaków. Podawać z ugotowanymi ziemniakami, posypane świeżym koperkiem.

 

Śledzie w śmietanie na szybko

 

Skorzystałeś z przepisu? Będzie mi bardzo miło jeśli podzielisz się w komentarzu wrażeniami.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Śledzie w śmietanie na szybko
Data
Ocena
51star1star1star1star1star na podstawie 9 ocen(y)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.

3 komentarze

  • Joanna 19 grudnia 2019 o 18:52 Odpowiedz

    Pycha! U mnie śledzie obowiązkowe na kilka sposobów 🙂

  • Aga 19 grudnia 2019 o 15:58 Odpowiedz

    Oj już nie mogę się doczekać kiedy zrobię takie na święta

  • Kasia 18 grudnia 2019 o 18:51 Odpowiedz

    Zapisuję! Mniaaam;)

MENU