
Autor Wysmakowane 28 września 2017
Surówka z kapusty czerwonej … Znałam chyba z dwadzieścia patentów na jej przyrządzenie. Po przeszukaniu wujka Google i znanych mi blogów poznałam kolejne pięćdziesiąt. Każda pyszna i najlepsza. Ale która rzeczywiście najlepsza?? Nie pozostało mi nic innego niż sprawdzić to osobiście. Zarządziłam więc kapuściany tydzień, kupiłam gigantyczną główkę kapusty, opracowałam sześć różnych sposobów, które najbardziej do mnie przemawiały i zaczęłam testowanie. Kapusta podzielona na sześć, każdy kawałek przyrządzony na inny sposób… I wiecie co – już chyba wiem który jest mój ulubiony 🙂 Znacie lepszy? Podzielcie się proszę w komentarzu. Kapuściany tydzień był bardzo fajny, mogę to powtórzyć 😉
Surówka z kapusty czerwonej
Kapusta czerwona z natury jest twardsza i nie tak soczysta jak biała. Często więc można spotkać się z pomysłem duszenia lub gotowania liści, ale to już trochę jak dla mnie przestaje być „surówką”. Z moich testów wynika, że starta na dzień przed przygotowaniem i tylko przelana wrzątkiem robi się wystarczająco miękka, ale jednak wciąż „surowa”. W opcji idealnej pierwszego dnia ścieramy, drugiego szykujemy sałatkę i trzeciego dopiero podajemy. Ale już poniższe czasy „leżakowania” dają fajne, pyszne efekty.
- pół małej główki kapusty czerwonej
- 1 mała cebula
- 1 małe jabłko
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- ćwierć łyżeczki cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- łyżka octu jabłkowego
- do smaku – sól, pieprz czarny świeżo mielony
Kapustę oczyścić z zewnętrznych, uszkodzonych liści. Zetrzeć na dużych oczkach tarki (tylko liście, bez głąba). Lekko obsypać solą i zostawić w lodówce na noc. Przez noc kapusta puści soki i namięknie. Kolejnego dnia rano bardzo drobno posiekać cebulę i przełożyć na sitko razem z kapustą. Zagotować pełen czajnik wody i przelać warzywa. Zostawić do odcieknięcia. W tym czasie w dużej misce wymieszać majonez z musztardą, cukrem, cytryną, solą i pieprzem. Kapustę z cebulką odcisnąć z wody i przełożyć do miski z przyprawami. Dodać starte, obrane jabłko i wszystko dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na minimum godzinę.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?
10 Responses
W takiej wersji jeszcze nie jadłam, spróbuje tak zrobić, ta kapusta jest dość twarda , więc trzeba ją jakoś zmiękczyć ;-)) Ładny różowy kolor …
Dokładnie. Nie jest tak prosto jak z kapustą białą 😉
jak ona smakowicie wygląda.
Kiedyś robiłam surówkę z czerwonej kapusty i noe bardzo nam smakowała. Teraz skusil się jeszcze raz z tego przepisu i jest naprawdę pyszna! Kolejny pyszny przepis od Ciebie! Świetny blog!
Super. Fajnie, że przekopałaś te wszystkie przepisy i wybrałaś najlepszy. Wypróbuję i napiszę recenzję 🙂
Świetnie. Wszystkie uwagi mile widziane. 🙂
Ja rownież bardzo lubię surówkę z czerwonej kapusty i w sumie kapuściany tydzień to całkiem dobry patent.
Uwielbiam 🙂 Mniam
Muszę wypróbować 😀
Zachęcam. Ja lepszej nie znalazłam.