Ryż po wietnamsku

przepis

Ryż po wietnamsku czyli orientalny ryż z imbirem gotowany w mleku kokosowym. Wspaniały, aromatyczny dodatek do wszelkich azjatyckich dań, nie tylko wietnamskich 😉 Ryż nie jest idealnie kleisty, ale na tyle, że spokojnie można go jeść pałeczkami.

Jeśli lubicie azjatyckie klimaty w kuchni to zapraszam do działu kuchnia azjatycka.  Dział mocno rośnie bo to zdecydowanie mój kulinarny faworyt.
Do dań azjatyckich często podaje się również placki chapati lub naan. Przepis na domowe placki chapati na blogu.

Ryż po wietnamsku

  • 120 g ryżu długoziarnistego
  • łyżka oleju kokosowego
  • kawałek imbiru wielkości kciuka
  • ćwierć łyżeczki soli
  • liść laurowy
  • 120 ml mleka kokosowego
  • 120 ml wody
  • 25 ml sosu sojowego

Ryż zalać w garnku chłodną wodą. Opłukać i odlać wodę. Powtórzyć jeszcze dwa razy aż woda przestanie być mętna. Przełożyć ryż z garnka na sitko. W tym czasie rozgrzać w garnku olej kokosowy i lekko obsmażyć starty na małych oczkach imbir (około minutę). Dodać resztę składników i doprowadzić do wrzenia. Zamieszać, zmniejszyć moc grzania, przykryć garnek i gotować 20 minut do pełnej miękkości ryżu. Odstawić na bok nie zdejmując przykrywki. Po 5 minutach można podawać.

Ryż po wietnamsku

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Ryż po wietnamsku
Data
Ocena
51star1star1star1star1star na podstawie 18 ocen(y)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.

8 komentarzy

  • Marcin 15 października 2017 o 09:46 Odpowiedz

    Przeglądam sobie Twojego bloga i mam ogromny problem. Zbyt dużo inspiracji 😉 Ten ryż z pewnością przypadłby mi do gustu. Uwielbiam azjatyckie klimaty.

    • Wysmakowane 15 października 2017 o 10:16 Odpowiedz

      Marcin bardzo Ci dziękuję za miłe słowa. Od razu mam lepszy dzień 😉
      A Azjatyckie klimaty to mój zdecydowany konik. Uwielbiam!

  • Ewelina 12 października 2017 o 19:13 Odpowiedz

    Nie wpadłabym na to, żeby dodać im IR do ryżu. Super pomysł! Spróbuję 🙂

  • laura 12 października 2017 o 16:00 Odpowiedz

    oooo jeszcze takich pysznosci nie probowalam 😁

  • Anika 12 października 2017 o 14:28 Odpowiedz

    To musi być pyszne!

  • Panna Kwiatkowska 12 października 2017 o 05:42 Odpowiedz

    Bardzo łatwy przepis- wypróbuję w najbliższym czasie 😊

  • Pokularna 11 października 2017 o 20:51 Odpowiedz

    Jestem ciekawa czy by mi posmakowało. Moje wcześniejsze przygody z kuchnią azjatycką konczyly się niepowodzeniem 😉

    • Wysmakowane 11 października 2017 o 21:04 Odpowiedz

      Kuchnia azjatycka jest dość specyficzna. Może to po prostu nie Twoje smaki? Przetestuj wołowinę hoi sin. Jak Ci nie będzie smakować to już nic nie będzie 😉

MENU