fbpx

Świąteczne ciasteczka bałwanki

przepis

Bardzo zimowe, bardzo świąteczne i bardzo radosne ciasteczka bałwanki. Wykonanie jest banalnie proste, a radocha z jedzenia bałwanków bezcenna. Ciasteczka zrobiłam z mojego ulubionego przepisu na ciasteczka maślane. Uwaga! Zapach po upieczeniu tych ciasteczek jest tak obłędny, że ciężko się powstrzymać przed wyjedzeniem bałwanków, zanim doczekają się dekoracji. Żeby nie było, że nie ostrzegałam. Dekoracja to lukier, u mnie królewski, ale jeśli macie opory przed surowym białkiem, to spokojnie możecie użyć zwykłego lukru (przepis znajdziecie np. tutaj ciasteczka sieć pająka). Do tego gorzka czekolada, czerwony pisak spożywczy i ociupinka żółtego i bałwany gotowe!

 

Świąteczne ciasteczka bałwanki

  • 220 g mąki pszennej
  • 70 g cukru pudru do ciasteczek i 160 g do lukru
  • 1 jajko
  • 180 g zimnego masła
  • ok. 6 kostek gorzkiej czekolady
  • pisak spożywczy czerwony i żółty

Mąkę, 70 g cukru pudru, żółtko (białko będzie potrzebne do lukru) i zimne masło, posiekane na kawałki, zagnieść szybko na jednolitą masę. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na minimum godzinę.

Po schłodzeniu, oderwać połowę ciasta (pozostałe zostawić w lodówce). Ciasto krótko zagnieść i cienko rozwałkować na blacie, lekko posypanym mąką. Z ciasta wykrawać kształt bałwanka*. Bałwanki ułożyć na blaszce piekarnika wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra – dół, bez termoobiegu) i piec ok. 8 minut, aż ciasteczka zaczną się lekko rumienić. W tym czasie zrobić analogicznie bałwanki z pozostałego ciasta.

Po całkowitym ostudzeniu ciasteczek, wykonać lukier królewski. Białko i pozostałe 160 g cukru pudru miksować na najniższych obrotach miksera ok. 10 minut. Lukrem pokryć bałwanki z wierzchu. Następnie rozpuścić czekoladę, przełożyć ją do rękawa cukierniczego lub szprycy i wykonać bałwankom czapeczki. Końcówkę wykałaczki maczać w płynnej czekoladzie i zrobić bałwankom guziki, oczy i buźki. Na koniec kolorowymi pisakami dorobić szalik i nos.

*Przy braku foremki, można zrobić 3 małe kulki, różnych rozmiarów, np. kieliszkiem. U mnie był bałwanek z jedną kulką + większa kulka z kieliszka. Jeśli bałwanek składa się z kilku osobnych kształtów, to należy je ze sobą złożyć, układając kształt bałwanka na blaszce do pieczenia.

 

Świąteczne ciasteczka bałwanki

 

Skorzystałeś z przepisu? Będzie mi bardzo miło jeśli dasz znać jak wyszło. 

Zapraszam Cię do mojego wysmakowanego świata na dłużej. Zaobserwuj mój wysmakowany profil na Facebook lub na Instagramieżeby być na bieżąco z przepisami. 

.

Powiązane wpisy

Summary
recipe image
Recipe Name
Świąteczne ciasteczka bałwanki
Published On

Skomentuj

wp-puzzle.com logo

1 komentarz

  • Silico 21 grudnia 2020 o 18:34 Odpowiedz

    Świetnie i smakowicie wyglądają! Muszę pokazać je mojej córce. Ona chętnie pomaga mi przy wypiekach, a taki pomysł z pewnością jej się spodoba. Bardzo lubmy ciasteczka i na pewno w takim wydaniu nam zasmakują. Mam nadzieję, że wyjdą nam równie efektowne jak Twoje. Ja mam odpowiednią foremkę, więc myślę, że obejdzie się bez problemów 🙂

MENU