Przepisy

Więcej

Świąteczne ciasteczka bałwanki

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 3 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Bardzo zimowe, bardzo świąteczne i bardzo radosne ciasteczka bałwanki. Wykonanie jest banalnie proste, a radocha z jedzenia bałwanków bezcenna. Ciasteczka zrobiłam z mojego ulubionego przepisu na ciasteczka maślane. Uwaga! Zapach po upieczeniu tych ciasteczek jest tak obłędny, że ciężko się powstrzymać przed wyjedzeniem bałwanków, zanim doczekają się dekoracji. Żeby nie było, że nie ostrzegałam. Dekoracja to lukier, u mnie królewski, ale jeśli macie opory przed surowym białkiem, to spokojnie możecie użyć zwykłego lukru (przepis znajdziecie np. tutaj ciasteczka sieć pająka). Do tego gorzka czekolada, czerwony pisak spożywczy i ociupinka żółtego i bałwany gotowe!

Świąteczne ciasteczka bałwanki najwygodniej będzie zrobić Wam po prostu wykrawając kształt bałwanków odpowiednią foremką. Kupicie taką za symboliczne kilka złotych: foremki bałwanki*. Jeśli jednak nie chcecie kupować foremki czy też nie macie czasu na nią czekać, to jest łatwy trik jak to obejść. Wasze bałwanki nie będą miały wówczas kapeluszy, ale i tak będą śliczne! Wystarczy zrobić 3 małe kulki, różnych rozmiarów, np. kieliszkiem. U mnie był bałwanek z jedną kulką + większa kulka z kieliszka. Jeśli bałwanek składa się z kilku osobnych kształtów, to należy je ze sobą złożyć, układając kształt bałwanka na blaszce do pieczenia.

 

Świąteczne ciasteczka bałwanki

  • 220 g mąki pszennej
  • 70 g cukru pudru do ciasteczek i 160 g do lukru
  • 1 jajko
  • 180 g zimnego masła
  • ok. 6 kostek gorzkiej czekolady
  • pisak spożywczy czerwony i żółty

Mąkę, 70 g cukru pudru, żółtko (białko będzie potrzebne do lukru) i zimne masło, posiekane na kawałki, zagnieść szybko na jednolitą masę. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na minimum godzinę.

Po schłodzeniu, oderwać połowę ciasta (pozostałe zostawić w lodówce). Ciasto krótko zagnieść i cienko rozwałkować na blacie, lekko posypanym mąką. Z ciasta wykrawać kształt bałwanka*. Bałwanki ułożyć na blaszce piekarnika wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra – dół, bez termoobiegu) i piec ok. 8 minut, aż ciasteczka zaczną się lekko rumienić. W tym czasie zrobić analogicznie bałwanki z pozostałego ciasta.

Po całkowitym ostudzeniu ciasteczek, wykonać lukier królewski. Białko i pozostałe 160 g cukru pudru miksować na najniższych obrotach miksera ok. 10 minut. Lukrem pokryć bałwanki z wierzchu. Następnie rozpuścić czekoladę, przełożyć ją do rękawa cukierniczego lub szprycy i wykonać bałwankom czapeczki. Końcówkę wykałaczki maczać w płynnej czekoladzie i zrobić bałwankom guziki, oczy i buźki. Na koniec kolorowymi pisakami dorobić szalik i nos.

 

 

Skorzystałeś z przepisu? Będzie mi bardzo miło jeśli dasz znać jak wyszło. 

Zapraszam Cię do mojego wysmakowanego świata na dłużej. Zaobserwuj mój wysmakowany profil na Facebook lub na Instagramieżeby być na bieżąco z przepisami. 

Świąteczne ciasteczka bałwanki

* LINK AFILIACYJNY

Średnia ocen

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 3 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Jedna odpowiedź

  1. Świetnie i smakowicie wyglądają! Muszę pokazać je mojej córce. Ona chętnie pomaga mi przy wypiekach, a taki pomysł z pewnością jej się spodoba. Bardzo lubmy ciasteczka i na pewno w takim wydaniu nam zasmakują. Mam nadzieję, że wyjdą nam równie efektowne jak Twoje. Ja mam odpowiednią foremkę, więc myślę, że obejdzie się bez problemów 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami